- 24 augustus 2018

Waarom is een snelle website belangrijk?

Een snelle website is heel belangrijk. Hoe sneller jouw website, hoe hoger de kans op goede posities in zoekmachines, een goede gebruikservaring en hoe meer omzet jij maakt met je website. Een snelle website zorgt dus voor meer bezoekers omdat je website hoger in Google staat, maar het heeft ook direct invloed op het aantal aankopen dat via jouw website plaatsvindt. In deze blog vertel ik je meer over het belang van een snelle website en hoe je de snelheid meet.

Waarom een snelle website?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Een webshop waarin het een eeuwigheid duurde voordat alle producten geladen waren, of foto’s en video’s die maar niet zichtbaar werden. Dit zorgt voor frustratie, met als gevolg dat je wegklikt van de website. Bezoekers zijn ongeduldig en klikken snel weg als het laden van de website te lang duurt. Dit weten zoekmachines ook. Veel onderzoeken wijzen uit dat er een correlatie is tussen de laadtijd van een pagina en de bouncerate: elke seconde telt. De bouncerate is het percentage van sessies waarbij slechts één pagina wordt bezocht en direct daarna weer wordt weg geklikt. Hoe lager dit percentage, hoe beter.

Snelheid en SEO

Al sinds 2010 is de snelheid van je website, ook wel uitgedrukt als de pagespeed of site speed, een rankingfactor voor Google. Ook met de komst van de mobile first indexering in 2018 is snelheid van de website een rankingfactor voor mobiele zoekopdrachten. Gebruikservaring staat voorop, daarom vinden zoekmachines het belangrijk dat snelle websites eerder zichtbaar zijn in de resultaten. Snelle websites scoren dus beter in zoekresultaten.

Een langzame website betekent naast een lagere positie in zoekmachines ook dat zoekmachines minder pagina’s kunnen crawlen binnen het zogenoemde crawlbudget. Crawlen is het verkennen van je website door zoekmachines om de inhoud van je website te indexeren en op te nemen in de zoekresultaten. Elke website heeft een crawlbudget die Google zelf bepaald aan de hand van veel verschillende factoren. Snelheid van je website heeft een grote invloed op het crawlbudget. Heb jij een langzame website? Dan heeft Google minder tijd om binnen het crawlbudget alle pagina’s te lezen. Het kan daarom langer duren voordat alle pagina’s geïndexeerd worden. Google waardeert je website dus beter als jouw website beter te crawlen is.

Gebruiksvriendelijkheid en snelheid

De snelheid van je website is ook belangrijk voor de gebruiker. Hoe sneller de pagespeed, des te beter de user experience. Ik heb het net al even genoemd: pagina’s die langzaam laden hebben vaker een hogere bouncerate en een lagere gemiddelde tijd op de pagina. Mensen klikken weg van de pagina als deze niet voldoet aan de verwachtingen. Niet alleen voor SEO en gebruiksvriendelijkheid is een snelle website belangrijk. Ook Facebook heeft aangegeven berichten met links naar snelle websites eerder te laden in de nieuwsfeed dan berichten met links naar langzame webpagina’s. Heb jij een snelle website? Dan zijn jouw berichten op Facebook eerder zichtbaar in de tijdlijn.

Hoe snel moet mijn website dan zijn?

Hoe sneller jouw website, hoe beter het is. De aanbeveling van Google is 1 seconde. Na deze seconde verliezen gebruikers hun interesse en zijn ze eerder geneigd de pagina te verlaten. Wel laat onderzoek zien dat iets langzamere laadtijden op mobiel meer worden geaccepteerd dan trage websites op desktop. Dit komt doordat de snelheid van internet op mobiel aan veel meer factoren onderhevig is dan de stabiele Wifi- of dataverbinding op een desktop of laptop. Denk bijvoorbeeld aan factoren als 3G of 4K en het bereik.

Paginasnelheid meten

Om te achterhalen waar je jouw website op het gebied van snelheid kunt verbeteren zijn er veel tools beschikbaar. Eén daarvan is Google PageSpeed Insights. Deze tool geeft je in een ogenblik een uitgebreid overzicht van factoren waarop je jouw website kunt verbeteren. Via een checklist bekijkt de tool welke prestatie-verbeteringen ontbreken en krijgt je website een score die uitgedrukt wordt in kleuren. Krijgt je website een groen vinkje, dan ben je goed bezig. Een geel uitroepteken geeft aan dat er optimalisatiemogelijkheden zijn die je website iets sneller maken. Krijg je echter een rood uitroepteken, dan is het tijd om aan de slag te gaan met het sneller maken van je website.

Krijg een snelle website: Meet via de Pagespeed Insights hoe snel jouw website is.

De Pagespeed Insights van Google.nl.

Ben je meer technisch onderlegd en weet je bijvoorbeeld wat time to first bite is, dan is GTmetrix een goede optie. Deze gratis tool geeft je een uitgebreid overzicht met aanbevelingen voor onder andere afbeeldingen, javascript en browser caching. Ook geeft GTmetrix uitgebreide statistieken over de laadtijd van de verschillende onderdelen van je website.

Voorbeeld van GTmetrix voor Google.nl.

Voorbeeld van GTmetrix voor Google.nl.

Snelheid verbeteren: begin met hosting

Heb je achterhaald wat de sitespeed is, dan is de volgende stap het optimaliseren van de snelheid van je website. Wist je bijvoorbeeld dat een snelle website begint bij de hosting van je website? Als de reactietijd, de tijd tussen de aanvraag van de browser en de reactie van de server, traag is, duurt het langer voordat de website geladen is. Uit onderzoek van Webhosters blijkt dat Yourhosting de snelste webhosting biedt! Wil jij een snelle webhoster, dan is Yourhosting een goede keuze. In de volgende blog geef ik je meer tips en adviezen over wat je nu kunt doen om een snelle website te krijgen.

Samenvatting
Naam artikel
Waarom is een snelle website belangrijk?
Beschrijving
De pagespeed is belangrijk. Niet alleen voor de posities in zoekmachines, maar ook voor gebruiksvriendelijkheid én meer conversies. In deze blog vertellen wij je meer over site speed en krijg je gelijk een aantal suggesties hoe je een snelle website krijgt.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *