- 19 april 2023

Cybercriminaliteit: welke veiligheidsmaatregelen kun je nemen? 

Het is belangrijk om stil te staan bij je online veiligheid. De invloed van technologie in onze samenleving neemt namelijk steeds meer toe. Technologie is niet meer weg te denken en dat weten cybercriminelen maar al te goed. Ze hebben allerlei snufjes en trucjes om jouw gegevens te bemachtigen en daar vervolgens misbruik van te maken.

Veiligheid is dus belangrijker dan ooit. Met deze 7 veiligheidsmaatregelen kun jij je beschermen tegen cybercriminaliteit.

1. Een sterk wachtwoord gebruiken 

Cybercriminelen kunnen een eenvoudig wachtwoord binnen enkele minuten kraken. Ze gebruiken hiervoor speciale programma’s en databases waar miljoenen veel gebruikte woorden en gelekte wachtwoorden in staan. Het wachtwoord ‘123456’ is nog altijd een veel gebruikt wachtwoord. Hoe moeilijker je wachtwoord is, des te langer het voor de cybercrimineel duurt om je wachtwoord te kraken. Als het te lang duurt, haakt de hacker misschien af omdat het de tijd die het kost niet loont. 

Gebruik jouw sterke wachtwoord overigens niet voor al je accounts. Het is een stuk veiliger om voor ieder account een uniek wachtwoord te genereren of verzinnen. Is jouw wachtwoord veilig genoeg? Met deze wachtwoordkraaktest kun je dat meteen checken.

Tip van Yourhosting: gebruik een wachtwoordkluis zoals LastPass of 1Password. Met één lang, sterk hoofdwachtwoord kun je de kluis openen. Vervolgens kan je al je opgeslagen accounts bekijken en beheren. Zo kan je moeilijke en unieke wachtwoorden gebruiken voor al je accounts en hoef je alleen het hoofdwachtwoord te onthouden.

2. Two Factor Authenticatie toepassen 

Een sterk wachtwoord gebruiken is erg belangrijk, maar is nog geen garantie dat je wachtwoord niet achterhaald kan worden. Als een website two-factor authenticatie (2FA) ondersteunt, is het daarom verstandig om daar gebruik van te maken. LastPass en Dropbox bieden dit bijvoorbeeld aan. 

Er zijn drie authenticatiefactoren die gebruikt kunnen worden om iets te beveiligen: 

  • kennis (wachtwoord/PIN-code) 
  • apparaten (mobiel) 
  • biometrische eigenschappen (vingerafdruk/irisscanner)  

2FA combineert twee van deze factoren, waarmee het voor een cybercrimineel veel lastiger wordt om je account binnen te dringen.

3. Installeer de laatste updates

Een andere belangrijke maatregel om cybercriminaliteit tegen te gaan is het installeren van de laatste updates voor besturingssystemen en andere software.  Vergeet vooral je smartphone niet. We gebruiken smartphones vaak voor e-mail en mobiel bankieren. Ook voor je telefoon heb je dus goede beveiliging nodig. 

Er komen regelmatig updates voor software om te voorkomen dat cybercriminelen er misbruik van kunnen maken. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je regelmatig controleert op nieuwe beveiligingsupdates, anders heb je een groter risico dat jouw apparaten gehackt kunnen worden.

4. Maak backups

Het is niet nieuw dat het maken van back-ups belangrijk is, maar met de opkomst van cybercriminaliteit is het maken van back-ups nog belangrijker geworden. Bij een infectie van ransomware kunnen je gegevens bijvoorbeeld versleuteld raken. Cybercriminelen eisen dan losgeld in ruil voor het vrijgeven van je bestanden. De kans dat je jouw bestanden terugkrijgt na betaling is echter klein. 

Heb je een hostingpakket bij ons? Dan maken wij automatisch back-ups van je bestanden, maar we raden ook altijd aan om zelf back-ups te maken.

5. Links en bijlagen in e-mails niet zomaar openen 

Phishingmails en berichten met virussen zijn al vaak voorbijgekomen in het nieuws. Er is bijvoorbeeld iets met de administratie van je bank en je moet via het linkje in de e-mail inloggen om te controleren of al je gegevens nog kloppen. De e-mail ziet er professioneel uit, je hebt even een moment waarop je niet goed oplet en voor je het weet is je bankrekening geplunderd.

 Het spreekt natuurlijk voor zich dat je goed moet opletten bij het openen van bepaalde e-mails en bijlagen, maar soms ontgaat het je of heb je snel gehandeld omdat je druk bezig was. 

Om een phishingmail snel te herkennen, kijk je naar de afzender. Is het e-mailadres anders dan gebruikelijk, bijvoorbeeld met spelfouten? Waarschijnlijk gaat het hier om een phishing mail. Vaak wordt in een phishingmail onmiddellijke actie vereist, en moet je zo snel mogelijk op een link klikken. 

Het hebben van een goed spamfilter kan helpen. Onze webhosting en e-mailhosting maakt gebruik van een goed spamfilter waarmee ongewenste e-mail automatisch gefilterd wordt en verwijderd.

Ontvang je een e-mail van Yourhosting die je niet vertrouwt? Laat het ons weten! Klik niet op een link totdat wij hebben bevestigd dat de e-mail door ons is verstuurd.

6. Vermijd openbare WiFi-netwerken

Een veiligheidsrisico waar nog niet iedereen zich van bewust is, maar wel heel belangrijk is: het gebruik van openbare WiFi-netwerken. Iedereen is dol op WiFi, want gratis internetten doen we maar al te graag. Waar vaak niet aan gedacht wordt is dat openbare WiFi-netwerken slecht beveiligd zijn en dus een makkelijk doelwit voor hackers. 

Stel je voor dat je naar de McDonald’s gaat en daar gebruikmaakt van de gratis WiFi. Je wilt afrekenen maar komt erachter dat je niet genoeg saldo hebt. Je logt even snel in op je bankierenapp en maakt geld over van je spaarrekening naar je betaalrekening. Dat is in een paar seconden gebeurd. Waarschijnlijk stond je er niet bij stil dat je zojuist inloggegevens van je bank hebt ingevuld op een slecht beveiligd openbare WiFi. Jouw gegevens zouden makkelijk gehackt kunnen worden.

7. SSL-certificaat activeren

Heb je een website of webshop en verwerk je klantgegevens? Ga dan veilig om met gegevens en installeer een SSL certificaat op je hostingpakket. Meer informatie over hoe belangrijk een SSL-certificaat is lees je in ons blogartikel: Wat is SSL, hoe werkt het en welke voordelen biedt het?

Maak consequent gebruik van deze veiligheidsmaatregelen

Je hebt nu 7 veiligheidsmaatregelen geleerd om je online veiligheid te vergroten. Zorg ervoor dat je deze maatregelen consequent toepast, dan is de kans dat je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit een stuk kleiner.

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reacties zijn gesloten.