- 14 februari 2020

Eigen zakelijke website maken – voor- en nadelen

Een belangrijke vaardigheid van ondernemers is delegeren. Er komt vaak een punt dat je de werkzaamheden niet allemaal zelf kunt dragen en dat je dingen uitbesteedt. Is jouw website één van die dingen? Het heeft voor- en nadelen om zelf je zakelijke website te maken. We helpen je graag bij het vergemakkelijken van de keuze.

Voordeel: bespaar kosten door zelf je website te maken

Dit is het meest voor de hand liggende voordeel. Zelf je website maken is een stuk goedkoper dan een websitebouwer inhuren die het voor je doet. Bovendien bepaal je helemaal zelf welke producten jij het meest geschikt vindt voor jouw website. Wil je niet investeren in een betaald WordPress-template? Niemand die je vertelt dat het beter is om het wel te doen.

Voordeel: houd de controle over jouw website

Naast dat je controle hebt over het budget dat je aan je website spendeert, heb je ook de controle over de website zelf. Jij bepaalt hoe de website eruitziet. Dit kan een voor- en een nadeel zijn, want het is wel handig als je over wat creativiteit beschikt bij de bouw van je website. En enigszins technische kennis maakt het ook makkelijker. Als je die vaardigheden niet hebt, kan het soms best een uitdaging zijn om zelf je website te maken.

Tip: met deze checklist leggen wij je stap-voor-stap uit hoe jij zelf je website maakt. Download de checklist gratis!

Een bijkomend voordeel van zelf je website beheren: als jij een aanpassing op je website wil en je beheert deze zelf, dan voer je deze door en ben je niet afhankelijk van een tussenpersoon. Soms duurt het wat langer voordat een externe partij een wijziging door kan voeren of begrijpen ze niet helemaal wat je bedoelt. Daarnaast weet jij precies hoe je website in elkaar steekt, doordat je deze zelf hebt gemaakt.

Voordeel: doe nieuwe vaardigheden op

Zie het maken van je website als een uitdaging wanneer je dit nog niet eerder hebt gedaan. Je doet nieuwe vaardigheden op die jou als persoon, maar ook als ondernemer verrijken. Misschien vind je het zo leuk dat je besluit om voor klanten websites te maken.

Met een CMS als WordPress zijn er veel filmpjes, blogs en fora te vinden over hoe jij een website maakt, struin deze af en je vindt vaak wel wat je zoekt. Denk aan onze ‘WordPress website maken’-pagina en de supportpagina’s die we voor WordPress hebben. Je kunt het natuurlijk ook helemaal zelf uitvogelen, maar dat kost vaak onnodig extra tijd.

Je kunt het jezelf nog makkelijker maken, door een CMS als MijnWebsite te kiezen. Deze laagdrempelige tool doet nog net niet het werk voor je. Het enige wat je moet kunnen bij MijnWebsite is klikken en slepen. Je maakt er binnen korte tijd professionele websites mee. Niet zo uitgebreid als WordPress, maar genoeg mogelijkheden voor de meeste websites.

Nadeel: een website maken kost tijd

En daar heb je als ondernemer vaak weinig van. Dat is ook de reden dat veel ondernemers zich niet wagen aan het maken van hun eigen website en het uitbesteden aan websitebouwers. Wat natuurlijk prima en makkelijk is. Je hoeft je hoofd niet te breken over een mooi design of hoe je tot dat design komt. De afweging is of die extra kosten het je waard zijn en of je niet liever zelf het heft in handen houdt.

Nadeel: beperkingen bij gebrek aan kennis

Zoals ik al eerder uitlegde, hoeft het niet moeilijk te zijn om snel een professionele website neer te zetten met tools als MijnWebsite. Maar als jij specifieke features op jouw website wil, dan kan het voorkomen dat je niet de benodigde kennis hebt. Dit geldt ook bij bijvoorbeeld WordPress. De templates zijn handig en helpen je een heel stuk op weg, maar soms is html-kennis geen overbodige luxe. Of misschien zit er een bug in je website, hoe ga je dat oplossen? Er zijn wel hulpmiddelen die je daarbij kunnen helpen, zoals onze Webmasterservice, maar dat neemt niet weg dat technische kennis het beheer van een website vergemakkelijkt.

Nadeel: je moet het zelf bijhouden

Updates, hacks oplossen, die verantwoordelijkheden liggen bij jou. Als iemand anders jouw website beheert, doet diegene over het algemeen de updates. Die Webmasterservice waar ik het hiervoor over had? Die kan deze taken ook voor je oppakken. Je betaalt er wel voor, maar minder dan wanneer je om deze reden een websitebouwer inhuurt.

Als je iets aan je website wil toevoegen, dan is het snel om dit zelf te doen in plaats van dat je moet wachten op een externe partij. Maar soms is het ook wel weer fijn dat je iemand kunt appen: “Wil je dit even aanpassen op mijn website”, en dat je er vervolgens niet meer om hoeft te denken.

Wegen voor jou de voordelen of de nadelen zwaarder wanneer het op je eigen website maken aankomt? Als je twijfelt, kun je natuurlijk eerst zelf aan de slag gaan met jouw website en als je er dan achter komt dat het niet aan jou besteed is, schakel je alsnog een websitebouwer in.

Succes! Mocht je vragen hebben, neem dan contact op met onze klantenservice of kijk tussen de veelgestelde vragen.

Samenvatting
Eigen zakelijke website maken – voor- en nadelen
Naam artikel
Eigen zakelijke website maken – voor- en nadelen
Beschrijving
Maak jij zelf je zakelijke website, of besteed je dit uit aan een websitebouwer? Wij hebben de voor- en nadelen van zelf je eigen website maken op een rijtje gezet voor je.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reacties zijn gesloten.