comodo logo

WordPress website maken


Eenvoudig je eigen website maken met WordPress? Met deze 12 stappen lukt het zeker!

Start met WordPress hosting

WordPress website maken?

WordPress is het meest bekende CMS Systeem van de wereld! Meer dan 445 miljoen websites draaien op het super populaire content managementsysteem. Wil jij ook aan de slag? Dan hebben wij een handleiding gemaakt die je vertelt welke stappen je doorloopt om tot een goede WordPress website te komen!

Voordat we beginnen met je website maken in WordPress

Met WordPress maak je zelf een website. Door middel van plugins, thema’s en widgets (waarover later meer!) bepaal je zelf van A tot Z hoe je website eruit komt te zien. Met alleen de thema’s en plugins kom je al heel ver, soms kan het wel nodig zijn dat er wat technischere uitdagingen overwonnen worden, daarom is enige ervaring met een website maken wel handig.

WordPress WooCommerce 

Aan de slag met een webshop via WordPress? Dan heb je de plugin WooCommerce nodig. We hebben een uitgebreide handleiding geschreven over hoe je een webshop maakt in onder andere WooCommerce. Maar het is uitgebreider dan dat! We gaan het namelijk ook hebben voor voorraadbeheer, regelgeving, SEO en de betaalomgeving. Meer weten over webshops maken? 

Ga direct aan de slag

Website maken WordPress

Het is gratis
Meest gebruikte CMS ter wereld
Gebruiksvriendelijk
Heel veel uitbreidingsmogelijkheden
Webshop, blog of website? Het kan allemaal!
Gratis of betaalde thema's 
Zoekmachineoptimalisatie is makkelijk
Veel vrijheid
Extra functionaliteit via plugins

Hoelang duurt een website maken in WordPress? 

Gebruik je een standaard thema en heb je slechts een paar pagina’s nodig? Dan staat je website binnen een paar uur al online! Ga je ook aan de slag met WordPress plugins of wil je bijvoorbeeld een andere achtergrondkleur of een pagina met veel verschillende elementen? Dan ben je wat langer bezig. Klinkt dit allemaal wat te uitdagend, overweeg dan zeker eens YourWebsite, een van de meest gebruiksvriendelijke website builders. 

Website maken met WordPress: De kosten 

Ook al betaal je voor WordPress zelf niets, Een website maken is nooit helemaal gratis. Je hebt namelijk ook een domeinnaam in combinatie met een hostingpakket nodig. Een domeinnaam is het internetadres, zoals www.yourhosting.nl, en hosting is als het huis voor het adres, deze heb je nodig zodat bezoekers je website ook kunnen bezoeken. 

Een .NL domeinnaam registreer je al voor 1 euro per jaar, en onze WordPress hosting is al vanaf € 16,99 per maand. 

WordPress website maken: het begint met een domeinnaam

Ben je nog op zoek naar een geschikte domeinnaam voor jouw WordPress website? Check hieronder gelijk of je gewenste domeinnaam nog vrij is. 

www.
Binnen 1 minuut geregistreerd
Deskundige support
Keuze uit 900+ domeinnaamextensies

WordPress hosting

Alles wat je nodig hebt om je website optimaal te laten functioneren

Onze hosting is geoptimaliseerd voor WordPress. Dit betekent dat je WordPress website snel is, de technische specificaties zijn afgestemd op WordPress en dat je door middel van de toolkit makkelijk je website onderhoudt.

Lees alle informatie over WordPress hosting en de superhandige toolkit. Hier vind je ook meer informatie over de WordPress pakketten. 

Onderzoek welk pakket bij je past

WordPress Hosting

Beginner

Ideaal voor websites en blogs

(Start-pakket)

  • 1 website per pakket
  • 50 e-mailadressen
  • 25 GB schijfruimte (snelle SSD)
  • Onbeperkt dataverkeer
  • Installeer WordPress in één klik!

Wat is de WordPress toolkit?

Met de WordPress Toolkit hoef jij je niet langer druk te maken om updates van je plugins, thema’s en WordPress-software. Je kunt namelijk instellen dat dit automatisch gebeurt. Daarnaast maakt de Toolkit je databases aan, dus ook dit hoef je niet zelf te doen. Het is belangrijk dat je jouw WordPress website up-to-date houdt om zo eventuele beveiligingslekken in verouderde software te dichten. Lees alles over de Toolkit in ons WordPress Toolkit blog

WordPress website maken - WP toolkit

Stappenplan: een WordPress website maken

Als je voor het eerst een website gaat maken in WordPress, dan kan dat best even wat uitzoekwerk zijn. Als je de volgende stappen doorloopt, heb je in ieder geval de basis van je website al:

Alle stappen voor jouw WordPress website: 

  1. Registreer je domeinnaam
  2. Kies je WordPress hostingpakket
  3. Installeer WordPress gratis via de Hostingmanager in Mijn Account
  4. Kies een thema, plugins en stel widgets in
  5. Installeer SSL op je website voor de veiligheid van je bezoekers
  6. Maak pagina’s aan voor je website
  7. Maak een menu aan
  8. Maak een webshop
  9. Een paar plugins uitgelicht
  10. Google Analytics 
  11. Zoekmachineoptimalisatie
  12. Klik op ‘Publiceer’ of download de whitepaper
1

WordPress installeren

Heb je je domeinnaam en hostingpakket geregistreerd? Dan is de eerste stap WordPress installeren en inloggen in WordPress.

Met één klik op de knop..

Heb je een WordPress-pakket met domeinnaam geregistreerd, dan kun je gelijk aan de slag. In de Hostingmanager installeer je in één klik WordPress op je domeinnaam. Dit zijn de stappen die je volgt:

  1. Login op Mijn Account en ga naar de Hostingmanager links in het menu
  2. Kies achter de juiste domeinnaam ‘Hostingmanager’ en klik vanuit de Hostingmanager op WordPress in het linker menu (onderaan)
  3. Start de installatie, klaar!

Lees hier een uitgebreide handleiding.

Ga naar Mijn Account

WordPress installeren in de Hostingmanager via de WordPress toolkit
Screenshot van WordPress inlogvenster

Inloggen op je WordPress website

Als het goed is heb je de WordPress Toolkit nog openstaan. Vanuit daar klik je op ‘aanmelden’. Zit je niet meer in de Hostingmanager, dan kun je op meerdere manieren inloggen op WordPress:

  1. Ga naar Mijn Account
  2. Klik op de Hostingmanager
  3. Ga naar ‘WordPress’ en vervolgens ‘Aanmelden’
  4. Vul je inloggegevens in

Of:

  1. Typ in de adresbalk: jouwdomeinnaam.nl/wp-admin/php
  2. Gebruik je inloggegevens voor WordPress, klaar! 
2

Aan de slag met thema's, plugins en widgets 

WordPress geinstalleerd? Kies dan je thema en personaliseer je website daarna met widgets en plugins. 

Aan de slag met thema's 

Een thema vormt de basis van hoe je website eruit komt te zien. Kies een thema en pas deze vervolgens helemaal naar wens aan. Zo ontstaat een website die helemaal is afgestemd op jouw wensen. Wil je meer weten over thema's, lees dan zeker het blog. 

Deze thema's hebben we voor jou geselecteerd: 

Er zijn zo veel verschillende WordPress thema’s te vinden, dat het lastig is om een keuze te maken. Let op bij het kiezen van een thema dat deze regelmatig wordt bijgewerkt, wat de beoordeling van het thema is en of deze snel is. We hebben alvast een paar thema’s voor je geselecteerd die stuk voor stuk aan bovenstaande voorwaarden voldoen: 

  1. Avada - het meest gebruikte thema ter wereld! 
  2. Stockholm – ideaal voor portfolio-websites 
  3. Divi – een veelzijdig thema 

WordPress thema installeren

Wanneer je een thema hebt gekozen is het meest makkelijk om vanuit je dashboard het thema te installeren. Dit doe je door naar 'Weergave' en vervolgens 'Thema’s' te gaan en dan het betreffende thema te installeren via ‘Nieuwe toevoegen’. 

Een voorbeeld van een WordPress thema
Screenshot van WordPress plugins

WordPress plugins

Plugins voegen extra functionaliteit toe aan je website, zoals contactformulieren of zelfs een complete webshop. Lees meer over plugins. Zo installeer je een plugin: 

  1. Ga naar ‘Plugins’ vanuit het dashboard
  2. Klik op ‘Nieuwe plugin’ 
  3. Typ de plugin die je wilt in de zoekbalk
  4. Klik op ‘Installeren’
  5. Klik op activeren

Afhankelijk van de plugin zijn er soms nog vervolgstappen die je bij de plugin zelf moet doen. Plugins verschijnen tussen de items van de linkerzijbalk in je WordPress dashboard. Sommige plugins komen onder ‘Instellingen’ te staan in diezelfde balk. 

 

Aan de slag met Widgets 

Widgets zijn elementen die je op meerdere pagina’s terug kunt laten komen. Mogelijkheden van widgets verschillen ook per thema. Je vindt widgets onder 'Weergave' - 'Widgets''

Widgets toevoegen aan je WordPress website
3

Veiligheid boven alles

Voordat je echt aan de slag gaat met je website is het goed om een SSL-certificaat te installeren.

SSL voor je WordPress website

We kunnen er niet omheen, voordat jij je website live zet, is het belangrijk dat je een SSL-certificaat installeert. Hiervoor kun je kiezen uit een gratis Let’s encrypt SSL certificaat, of een Sectigo (voorheen Comodo) certificaat, een betrouwbare speler in de markt. Kies dus snel je SSL-certificaat! 

Webmasterservice  

Proffessionele hulp op afstand? Ons webmasterteam is expert op het gebied van onderhouden en updaten van je website. Kom je er bijvoorbeeld niet uit met het installeren van je website of het updaten van plugins en thema's? Het webmasterteam staat voor je klaar! 

  • Eenmalinge updates of maandelijkse updates
  • WordPress hack oplossen 
  • Verhuizen van je website

Bekijk de opties

Webmasterservice WordPress
4

Maak pagina's en berichten

De basis van elke WordPress website: pagina's en berichten. 

Hoe maak je een pagina aan?

WordPress begon ooit als CMS voor bloggers. Tegenwoordig wordt het ook veel gebruikt voor websites of webshops. Een pagina aanmaken lijkt heel erg op een bericht aanmaken. Wil je een nieuwe pagina aanmaken, ga dan naar 'Pagina’s en klik vervolgens op 'Nieuwe pagina'. Vanuit hier begin je met maken en schrijven van je pagina. Welke functies jouw pagina allemaal heeft verschilt per thema. Wil je precies weten wat, zoek dan de handleiding van het thema op.

WordPress nieuwe pagina aanmaken
Nieuw bericht maken in WordPress

Hoe maak ik een bericht? 

Met de berichtenfunctie van WordPress schrijf je gemakkelijk blogs voor jouw website. Ga je bloggen? Ga dan in je WordPress dashboard naar 'Berichten" en klik vervolgens op "Alle berichten'. Klik vervolgens op 'Nieuw bericht en begin met schrijven.

Alleen een blog? 

Wil je dat mensen deze berichten direct zien zodra ze op jouw WordPress website komen? Ga naar ‘Instellingen’ en dan ‘Lezen’ en kies bij ‘Je homepage toont’ voor ‘Je laatste berichten’. Een statische pagina is een pagina die je zelf opmaakt zoals in de stappen hierboven. 

Wil je meer weten over bloggen? Lees dan ons blog over hoe je een blog schrijft. 

 

5

Heb je een aantal pagina's gemaakt, dan wil je ook dat bezoekers deze kunnen vinden.

De header van je WordPress website aanpassen

In de header zet je vaak het logo en de naam van je website of onderneming. In het dashboard van WorPress klik je op 'Weergave', daarna zie je de optie 'header'. Vanuit hier kun je dan de header van je website aanpassen.

Hoe maak je een menu in WordPress? 

Via een menu kunnen je bezoekers zich gemakkelijk naar de verschillende pagina’s van je website navigeren. Je maakt een menu bij ‘Weergave’ - ‘Menu’s’. De volgende stappen zijn:

  1. Geef je menu een naam, bijvoorbeeld ‘Hoofdmenu’
  2. Voeg pagina’s toe aan je menu
  3. Zet ze op volgorde
  4. Stel bij ‘Menu instellingen’ de locatie van je menu in
  5. Klik op ‘Menu opslaan’

Een footer maken in WordPress

Hoe je een footer bewerkt is afhankelijk van het thema dat je hebt. In sommige gevallen bewerk je deze bijvoorbeeld in de widgets. Ga hiervoor vanuit je dashboard naar 'Weergave' – 'Widgets'. Vind je de footer-optie hier niet, dan kun je de footer aanpassen bij de thema-opties. 

Stel een favicon in

Een favicon is het kleine icoontje dat je ziet naast de titel van de website boven of onder de adresbalk. Er zijn een aantal dingen waar je op wil letten bij het maken van een favicon: 

  • Een favicon moet vierkant zijn
  • Sla de favicon bij voorkeur op als een .ico-bestand (.png of .gif mag ook maar wordt niet door alle browsers ondersteund)
  • Maak de grootte van je favicon 512 x 512 pixels

Als het ontwerp van je favicon klaar is, is het tijd om deze aan WordPress toe te voegen: 

  1. Ga naar ‘Weergave’ en dan ‘Customizer’
  2. Klik op ‘Site identiteit’
  3. Voeg hier de favicon toe 
  4. Klik op ‘Publiceren’
Favicon voorbeeld van Yourhosting
6

Maak een webshop

Ga je in webshop starten? Daar heb je handige WordPress plugins voor!

Een webshop met WordPress WooCommerce

Wil je een webshop maken met WordPress WooCommerce? Bekijk eerst ons blog over hoe je een webshop maakt. Hier vind je algemene informatie over de elementen die een webshop moet bevatten. 
Een handleiding van hoe je exact je webshop maakt met WooCommerce, vind je op WPLounge. Ga naar de WooCommerce handleiding voor alles over het bouwen van je webshop met WordPress WooCommerce.

Woocommerce logo - een plugin om een webshop mee te maken.

Webshop Weekly: Van A tot Z je eigen webshop maken

Ben je van plan om een eigen webshop te maken, maar kun je wel wat handvatten gebruiken? Meld je aan voor de Webshop Weekly, dan ontvang je wekelijks tips voor de volgende stap richting jouw webshop. Je krijgt bijvoorbeeld tips over: hoe je een webshop maakt, hoe je de administratie van je webshop op orde kijkt en hoe je e-mailmarketing effectief inzet voor je webshop. 

De onderwerpen: 

  • Domeinnaam en hosting kiezen 
  • Regelgeving
  • Voorraadbeheer
  • Starten met je Webshop 
  • Je webshop vindbaar maken 
7

Must-have plugins 

Nieuwsbrief starten of een contactformulier? Deze plugins wil je sowieso hebben.

Contactformulieren 

Een van de meest gewenste opties in een website? Een contactformulier. Een veel gekozen plugin voor een contactformulier op je website is Contact Form 7. Installeer en activeer de plugin, vul je gegevens in bij de plugin en de gegevens die jij wil vragen van bezoekers en kies een pagina waar je het formulier op wilt tonen. Vergeet ook niet om reCAPTCHA in te stellen voor je contactformulier, zo voorkom je dat je allerlei spam in je mailbox krijgt. Lees meer over hoe je een contactformulier en reCAPTCHA instelt in ons blog over contactformulieren.

Contact Form 7 - voorbeeld van een contactformulier
Gebruik de mailchimp plugin

Nieuwsbriefinschrijvingen 

Er zijn verschillende manieren waardoor je een nieuwsbriefinschrijving op je website kunt zetten. Zo zijn er diverse plugins die hier mogelijkheden voor bieden. 
Een populaire website is Mailchimp als het op e-mailmarketing aankomt. Je kunt hier gratis een account aanmaken en een pop-up ontwerpen voor een nieuwsbriefinschrijving. Als je dan ook de Mailchimp plugin op je website zet, kun je de pop-up tonen op de pagina’s die jij wilt. Vult iemand de nieuwsbriefinschrijving in? Dan komt diegene als contact in Mailchimp te staan. Vervolgens kun je zelf mails schrijven en die naar jouw nieuwsbriefbestand sturen in Mailchimp.

 

8

Google Analytics

Meten is weten! De meest gebruikte tool hiervoor? Google Analytics

Google Analytics instellen

Meten is weten! Met Google Analytics weet jij precies hoe je website het doet wat betreft bezoekersaantallen, best bezochte pagina’s en (als je een webshop hebt) conversies. De eerste stappen die je neemt is het instellen van je Google-account.

  1. Maak een Google-account aan als je deze nog niet hebt
  2. Ga naar www.google.nl/analytics/ en meld je hiervoor aan
  3. Doorlop vervolgens alle stappen. 

Als je jouw website wilt koppelen aan Google Analytics, zodat je alle data terug kan vinden, dan moet je de de tracking info van Analytics in je website zetten. Dit kun je handmatig doen door de trackinginfo toe te voegen in de header van je website. Makkelijker is een plugin, bijvoorbeeld MonsterInsights (let op: doe niet beide, dan krijg je verkeerde informatie!) Monster Insights instellen: 

  1. Installeer en activeer MonsterInsights 
  2. Ga naar ‘Instellingen’ bij ‘Insights’ in de linkerbalk van je WordPress dashboard en voeg je Google-account toe
  3. Kies de website waarvoor jij Insights wil
  4. Klaar, je bent nu verbonden en kunt je website-gegevens zien! 
Google Analytics voor WordPress
9

Zoekmachineoptimalisatie 

Beter vindbaar zijn is essentieel! 

Je website beter vindbaar maken in zoekmachines. 

Je kunt je website vindbaar maken door betaalde advertenties te gebruiken met Google Ads. Als je genoeg betaalt, komt jouw website dan bovenaan in de zoekresultaten. Dit noem je ook wel SEA (Search Engine Advertising). 

Een goedkopere en duurzamere oplossing is SEO (Search Engine Optimization). Dat betekent dat je je website op een bepaalde manier inricht en optimaliseert waardoor je hoger in de zoekresultaten van zoekmachines komt te staan. Hier hebben we heel veel informatie over, dus je kunt er uitgebreid mee aan de slag:

Is je website klaar? 

Publiceren maar!
Natuurlijk kun je ook alle content nog eens rustig nalezen in de whitepaper over Wordpress. 

Zoek je naar meer informatie over WordPress, bekijk dan eens onderstaande links: