- 14 september 2017

Microsoft stopt met Office 2007, wat nu?

Voor de oudgediende ict’er is dit waarschijnlijk een bekend bericht dat om weinig uitleg vraagt. Microsoft stopt met het ondersteunen van Office 2007. Maar wat houdt dit precies in? In dit blog leg ik je daar graag meer over uit.

Schaf je een product aan, dan mag je van het betreffende bedrijf de nodige ondersteuning en hulp verwachten als het product stuk gaat, of als het niet helemaal naar behoren werkt. Dat geldt ook voor een product, of eigenlijk een programma op je computer.

Wat betekent het stoppen van ondersteuning?

Microsoft heeft nu aangekondigd te stoppen met de ondersteuning van Office 2007. Dat houdt het volgende in:

  1. Er wordt geen ondersteuning meer op gegeven;
  2. Office 2007 wordt niet meer gemaakt en geüpdated;
  3. Bij nieuw te ontwikkelen producten wordt er geen rekening meer gehouden met Office 2007.

1. Er wordt geen (vergaande) ondersteuning meer op gegeven

Gebruik je Office 2007 en functioneert het niet meer, dan biedt Microsoft niet langer de hulp die je voorheen mocht verwachten. De software is inmiddels erg oud, en dat het programma onverhoopt stopt met werken kan verschillende oorzaken hebben. Er staat veel oude code in de software, en het kan zomaar zijn dat deze code niet meer kan samenwerken met alle nieuwe applicaties en programma’s op je computer.

2. Office 2007 wordt niet meer gemaakt en geüpdatet

Microsoft brengt ook geen nieuwe updates meer uit voor de software. Vindt een hacker een lek in een programma binnen Office 2007, dan doet Microsoft daar waarschijnlijk niets mee. Toen de ransomewareaanval WannaCry plaatsvond bracht Microsoft tóch nog een update uit voor Windows XP. Maar dat is zeker niet standaard voor producten waar ze geen ondersteuning meer op bieden. Heb je nog een Office 2007-installatie op je computer staan, houd er dan rekening mee dat dit een gevaar vormt.

3. Bij nieuw te ontwikkelen producten wordt geen rekening meer gehouden met Office 2007

Bij het maken van nieuwe programma’s, nieuwe bestandsextensies en koppelingen wordt normaal gesproken rekening gehouden met oudere software. Maar zodra de ondersteuning stopt, dan gebeurt dat niet meer. Brengt Microsoft of een andere partij dus nieuwe programma’s uit, dan kun je ervan uitgaan dat ze dit programma niet hebben gemaakt met Office 2007 in het achterhoofd. De kans is dus groot dat het nieuwe programma niet (optimaal) werkt in combinatie met Office 2007.

Waarom stopt een bedrijf eigenlijk met de ondersteuning van een programma?

Een goede vraag, want het programma werkt waarschijnlijk nog goed en je kunt je normale werk daar nog in uitvoeren. Maar het programma is al wel heel oud. Tien jaar klinkt misschien niet zo oud, maar de technologie heeft zich in een razendsnel tempo ontwikkeld. Office 2007 is gebouwd op oude code. De kans dat een nieuwere applicatie niet meer met Office 2007 kan samenwerken is vrij groot.

En dan maakt men de afgewing of het de moeite waard is om veel tijd en energie te stoppen in een update voor het programma, zodat deze kan samenwerken met die ene nieuwe applicatie. Terwijl ze die tijd en energie ook kunnen stoppen in het bijwerken van de nieuwe programma’s en misschien zelfs wel in hele nieuwe ideeën. Om de ontwikkeling in de ict in dit rappe tempo bij te kunnen houden, is het soms dus nodig om de ondersteuning op een oud product stop te zetten. Hoe vervelend dit voor de gebruiker en voor het bedrijf ook is.

Office 2007 of Office 365

Gebruik je Office 2007, welke opties heb je dan?

Je hebt de volgende vier opties:

– Een nieuwere versie van Microsft Office kopen;
– Overstappen naar Office 365;
– Een vergelijkbaar gratis (open-source) product gebruiken;
– Niks doen.

Een nieuwe Microsoft Office, of Office 365

Over de keuze tussen Microsoft Office en Office 365 heb ik al eens een blog geschreven: Om nu toch even een korte samenvatting van de verschillen te geven:

Met een losse Microsoft Office-installatie, vaak op CD in de winkel te halen, heb je eenmalig kosten. Het product dat je koopt wordt door Microsoft bijgewerkt en ondersteund. Je moet de updates zelf installeren en je kunt Office op één computer installeren.
Met een Office 365-abonnement betaal je iedere maand een vast bedrag. Neem je Office 365 bij ons af, dan ondersteunen wij je bij het installeren en beheren van je account. Je mag Office 365 op vijf verschillende computers installeren. Ook kun je Office op je mobiele apparaten gebruiken en kun je de bestanden zelfs in de cloud opslaan, zodat je er altijd bij kunt. Erg handig als je op meerdere plekken toegang wilt tot je Office-omgeving, behalve alleen thuis.

Gratis / open source

Van vrijwel alle software bestaat een gratis variant. Dat is vaak open source software. Open source software is software ontwikkeld voor en door de gebruiker. Ontwikkelaars werken daar vaak in hun vrije tijd aan. Meestal is dat hobbymatig en omdat de ontwikkelaars graag werken aan een goede internetgemeenschap, zijn deze producten meestal gratis.

Doordat er met zoveel verschillende mensen aan een product wordt gewerkt en zij meestal ook geen rechtstreeks contact hebben, bestaat de kans dat er een lek over het hoofd wordt gezien. Of dat de applicatie niet werkt met het nieuwste van het nieuwste. Er zijn natuurlijk ook open source-projecten waarbij dit heel anders werkt, en het bijvoorbeeld wordt ondersteund door een achterban die te vergelijken is met een groot bedrijf. Onderschat deze projecten dus niet.

Bij open source is het altijd afwachten wat de kwaliteit van het product is. Meestal is de ondersteuning op dergelijke producten alleen via een zoekopdracht in bijvoorbeeld Google te vinden. Heb je niet zoveel verstand van computers, dan is dit misschien niet de beste optie.

Niks doen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om helemaal niks te doen. Office 2007 werkt nog prima, je kunt je werk doen en je geeft misschien liever geen onnodig geld uit. En die gedachten begrijp ik. Wees je wel bewust van de mogelijke gevolgen. Heb je geen reden om niks te doen, denk dan nog eens goed na over de andere opties die je hebt. Wil je veilig op je computer werken? Houd dan je software up-to-date en stap dan over naar een nieuwere Office-versie.

Heb je hulp nodig om een keuze te maken, of heb je andere vragen? Of twijfel je eraan om niets te doen? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op, of praat er eens over met een ict’er in je omgeving. Sta in ieder geval goed stil bij de keuze die je maakt. Meer informatie vind je natuurlijk ook op onze website.

> Meer informatie over Office 365 bij Yourhosting 

Samenvatting
Microsoft stopt met Office 2007, wat nu?
Naam artikel
Microsoft stopt met Office 2007, wat nu?
Beschrijving
Microsoft stopt met het ondersteunen van Office 2007, er wordt geen (vergaande) ondersteuning meer op gegeven. Office 2007 wordt niet meer gemaakt en geüpdatet, heb je nog een Office 2007-installatie op je computer staan, houd er dan rekening mee dat dit een gevaar vormt.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

5 reacties

Jacob on 16 september 2017

Mijn outlook 2007 vertoond op dit moment veranderingen op plaatsen die ik niet begrijp.
In de mailbox staan opeens teksen in, ik denk , zweeds of zo.
Ook op andere plaatsen komt dat voor.
Wat nu?

Floris Jan on 20 september 2017

Beste Jacob,

Microsoft heeft een update uitgevoerd waarmee de instellingen voor Outlook 2007 opeens in het Zweeds komen te staan. Je kunt de volgende stappen volgen om Outlook 2007 weer in het Nederlands te krijgen: Open het start menu en zoek op 'updates'. Klik tussen de zoekresultaten op de knop 'Geschiedenis van updates weergeven'. Er komt dan een scherm met alle geïnstalleerde updates naar voren. Zoek tussen deze updates naar 'KB4011086' en verwijder deze.
De stappen kunnen wat ingewikkeld zijn. Ben je niet zeker van deze stappen, dan kun je het beste even contact zoeken met Microsoft. Zij kunnen je dan verder helpen bij het ongedaan maken van deze wijziging.

Met vriendelijke groet,

Floris Jan

Henk on 1 oktober 2017

Tja. Het punt is dat ik ervoor kies om niks te doen, gebruik mijn legale(!) Office 2007 pakket maar sporadisch en het voldoet aan mijn eisen, maar helaas wekt Office 2007 bij mij niet meer. De oplossing is volgens Microsoft om Office 365 aan te schaffen maar dat wil ik dus niet. Ik hoef geen updates of ondersteuning, ik wil alleen dat het gewoon werkt zoals het altijd gedaan heeft!

Fernand Vandenberghe on 16 januari 2020

Ook ik heb opeens problemen. In Excel zijn er cellen geblokkeerd en niet meer te gebruiken. Wanneer ik een USB-stick aansluit met de copies van de bestanden, worden deze eveneens besmet.
Zou ik best de bestaande Office 2007 verwijderen vooralleer ik de 365 aankoop.
Fernand.

H.Saroep on 28 juni 2020

Wat ik ook, kan geen email outlook 2007 ontvangen en verzenden

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *