- 28 maart 2019

Wat is het verschil tussen Shared Hosting en VPS-hosting?

Je hebt je domeinnaam gekozen en geregistreerd. Mooi. Dat is ook weer klaar. Oh ja, hosting regelen. Dat moest ook nog. Maar wat ga je kiezen? Welk pakket moet je hebben? Het is niet altijd even makkelijk om te bepalen wat bij je past. Shared Hosting? Of toch een VPS? En wat zijn de verschillen eigenlijk?

Shared Hosting

Shared Hosting houdt in dat je een server deelt met andere klanten. Hierbij deel je onder andere de ruimte, het geheugen en de rekencapaciteit van de server. Al deze klanten hebben dus invloed op de server. Als er sites zijn die veel capaciteit vragen, dan kan dat invloed hebben op de prestaties van de andere sites die op de server staan.

Bij Shared Hosting regelen wij als hostingbedrijf het onderhoud en het beheer van de server. Wij bepalen bijvoorbeeld welk besturingssysteem, welke webserver en welke databaseserver we gebruiken op de server en we houden alles up-to-date. Het voordeel hiervan is dat je weinig tot geen technische kennis nodig hebt om Shared Hosting te gebruiken.

VPS: Virtual Private Server

Met een VPS – een Virtual Private Server – heb je een deel van een server helemaal voor jezelf. Een VPS is virtueel: er draaien meerdere virtuele servers op één server. Die ene server heeft hiervoor extra veel rekenkracht en geheugen.

Met een VPS deel je dus ook gewoon een server met andere klanten, net als bij Shared Hosting. Alleen de VPS’en zijn allemaal van elkaar gescheiden terwijl er bij Shared Hosting niet zo’n scheiding is. Je hebt dus de volle beschikking over de capaciteit van je VPS, want delen hoeft niet. En omdat je je eigen stukje server voor jezelf hebt, bepaal je helemaal zelf wat ermee doet. Je kiest bijvoorbeeld zelf je besturingssysteem, hoeveel websites of applicaties je op je VPS host of waar je de VPS voor gebruikt.

De keuze tussen Shared Hosting en een VPS

Maar wat moet je nu kiezen, Shared Hosting of VPS-hosting? Wat past bij jou?

Shared Hosting

Eenvoud
Door zijn eenvoud is Shared Hosting heel geschikt als je weinig tot geen technische kennis hebt. Het is namelijk heel eenvoudig te gebruiken. Wij regelen alle technische zaken zodat jij lekker met je site bezig kunt.

Kleine website
Heb je een simpele website zonder al te veel poespas? Wel wat afbeeldingen, maar geen enorme hoeveelheden? Geen webshop met heel veel producten? Dan is Shared Hosting een prima keus.

Weinig bezoekers
Als je niet al te veel bezoekers krijgt op je site, is Shared Hosting helemaal prima.

Goedkoop
Klein budget? Shared Hosting is onze goedkoopste oplossing voor je website.

VPS

Grotere website
Ga je een webshop runnen? Heb je heel veel afbeeldingen of video’s op je site staan die veel geheugen vragen? Maak je een zware applicatie? Hiervoor is meer geheugen en rekenkracht nodig. Aan Shared Hosting heb je dan niet genoeg. Met een VPS heb je meer opslagruimte en meer rekenkracht. Hierdoor kun je ook makkelijk meerdere sites hosten op één VPS. Afhankelijk van je plannen kies je voor een VPS met meer opslag.

Veel bezoekers
Krijg je structureel veel bezoekers op je website? En zijn er ook nog eens vaak piekmomenten, bijvoorbeeld omdat je tickets verkoopt voor een bekend festival of campagnes voert? Een VPS kan het allemaal beter aan dan Shared Hosting. Je site blijft snel en stabiel. Bovendien wordt jouw website niet beïnvloed als andere sites op de server veel bezoekers krijgen. Jouw virtuele server is immers gescheiden van de rest.

Snelheid
Wil je een snelle site? Dan is een VPS de beste keus. Dankzij de SSD-opslag is je site sneller dan bij Shared Hosting. Fijn voor je bezoekers en dus ook fijn voor jou.

Vrijheid
Met een VPS heb je alle vrijheid om te doen wat je wilt. Je kiest zelf je besturingssysteem en hebt alle controle over je server. Je regelt zelf het onderhoud, de beveiliging en de back-ups. Je hebt hiervoor wel technische kennis nodig.

De voor- en nadelen op een rijtje

De voordelen van Shared Hosting

 • Het is de goedkoopste vorm van hosting.
 • Je hebt geen technische kennis nodig.
 • Je hoeft geen onderhoud te plegen aan de server.

De nadelen van Shared Hosting

 • Je deelt de capaciteit van de server met anderen.
 • Je hebt geen vrijheid in de keuze van het besturingssysteem.
 • Je gebruikt standaard specificaties. Heb je extra technische wensen, dan is shared hosting vaak niet voldoende

De voordelen van een VPS

 • Je hebt de vrijheid om te doen wat je wilt met de inrichting van je server.
 • Je hebt alle capaciteit voor jezelf.
 • Je hebt optimale stabiliteit.
 • Je hebt volledige controle over je VPS.
 • Je bepaalt zelf wanneer je onderhoud pleegt.

De nadelen van een VPS

 • Je hebt technische kennis nodig.
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor onderhoud.
 • Een VPS is duurder dan Shared Hosting.

Managed VPS: de perfecte combinatie van Shared Hosting en VPS

Wil je wél profiteren van de vele voordelen van een VPS, maar zie je het beheer niet zitten omdat je de technische kennis niet hebt? Niet gevreesd. Kies dan gewoon voor een Managed VPS. Zo krijg je namelijk het beste van twee werelden.

Met een Managed VPS verzorgen wij het beheer van je VPS voor je. Wij regelen updates, beveiliging en back-ups. We monitoren je VPS constant, zodat jij er geen omkijken naar hebt. Zo kun jij dus toch die grote website, webshop of applicatie draaien zonder het technische gedoe.

Wat moet je kiezen?

Of je voor Shared Hosting of een VPS gaat hangt helemaal af van jouw plannen. Heb je een kleine website en hou je het graag simpel? Dan is de keus snel gemaakt. Ga gewoon voor Shared Hosting. Heb je wat ambitieuzere plannen? Heb je een grotere site of een webshop? Dan is een VPS de beste keus vanwege de stabiliteit en de snelheid.

De keus tussen een Managed of Unmanaged VPS hangt helemaal af van je technische kennis. Als je snapt hoe je met een VPS om moet gaan, dan is een Unmanaged VPS helemaal prima. Heb je geen verstand van servers? Of heb je gewoon geen zin en tijd om zelf het onderhoud te regelen? Kies dan absoluut voor de Managed VPS. Gemak dient tenslotte de mens.

Hulp nodig bij je keuze? Chat met onze medewerkers van de supportafdeling. Zij kijken met je mee en geven je deskundig advies. Gelijk regelen? Bestel dan direct een geschikt hostingpakket of een VPS die bij je past.

Samenvatting
Wat is het verschil tussen Shared Hosting en VPS-hosting?
Naam artikel
Wat is het verschil tussen Shared Hosting en VPS-hosting?
Beschrijving
We leggen het verschil uit tussen Shared Hosting en VPS hosting en vertellen wanneer je beter voor het een of voor het ander kunt kiezen.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *