- 15 februari 2017

Wat is het verschil tussen Azure, Azure Pack en Azure Stack?

Azure, Azure Pack en Azure Stack. Het kan best een beetje verwarrend worden. Om het verschil tussen de drie goed te kunnen begrijpen is het handig om eerst te weten welke mogelijkheden in de cloud er eigenlijk zijn. Er bestaat onderscheid tussen de public, de private en de hybrid cloud.

Public cloud

Dit is een cloudomgeving die wordt aangeboden aan het algemene publiek. Meerdere mensen maken hierbij gebruik van dezelfde cloudomgeving, die gehost wordt op gedeelde hardware bij een externe provider.

Private cloud

Dit is een cloudomgeving specifiek voor één (groep) gebruiker(s) binnen bijvoorbeeld hetzelfde bedrijf. Deze omgeving wordt niet gedeeld met anderen, en kan zowel binnen het eigen datacenter als bij een externe partij gehost worden. De private cloud biedt dezelfde flexibiliteit en efficiëntie als de public cloud, maar biedt daarnaast meer controle over waar je data wordt opgeslagen.

Hybrid cloud

De hybrid cloud biedt de gebruiker de mogelijkheid om te profiteren van het beste van twee werelden, en kenmerken van de public cloud te combineren met die van de private cloud. De lokale omgeving van de gebruiker wordt hierbij gekoppeld met een externe cloudomgeving.

Deze drie cloudvarianten kunnen we vervolgens -min of meer- linken aan Azure, Azure Pack en Azure Stack. Van oorsprong is de opzet van de oplossing als volgt:

Azure Public
Azure Pack Private
Azure Stack Hybride

On-premise en off-premise

Naast de drie cloudmodellen hebben we het ook vaak over on-premise en off-premise. Letterlijk vertaald betekenen die twee respectievelijk: op het eigen terrein, of buiten het bedrijfsterrein. Met andere woorden, bij on-premise staan de servers in je eigen datacenter, bij off-premise staan deze in het datacenter van iemand anders. Azure is een off-premise omgeving, de servers draaien volledig in de datacenters van Microsoft. Azure Pack en Azure Stack zijn in beide varianten mogelijk, zowel on-premise in je eigen datacenter, als off-premise (meestal bij een serviceprovider die de diensten aanbiedt). Voor het overzicht:

Azure Pack Stack verschil

Microsoft Azure

Azure is een wereldwijd netwerk van Microsoft-datacenters met miljoenen servers, verspreid over 26 regio’s (en dat aantal groeit nog steeds). De mogelijkheden voor toepassingen en schaalbaarheid zijn schijnbaar oneindig, zélfs over werelddelen heen. Azure ondersteunt een groot aantal besturingssystemen, programmeertalen, frameworks, databases en apparaten. Dat maakt het bouwen en beheren van zakelijke, mobiele, web- en IoT-apps (Internet of Things) stukken eenvoudiger en sneller. En omdat Microsoft voorstander is van open source, zijn er ontelbaar veel mogelijkheden binnen Azure.

Azure is de marktleider als het gaat om het aanbieden van alle type servicemodellen. Azure biedt zowel IaaS (infrastructure as as Service), als PaaS (platform as a Service) en SaaS (Software as a Service). Daarnaast biedt het de mogelijkheid om een koppeling te maken tussen het eigen ICT-netwerk, om zo ook hybride diensten te kunnen draaien.

Windows Azure Pack

Windows Azure Pack (WAP) is de huidige, in de basis ontwikkeld als on-premise cloudoplossing van Microsoft. Maar het is tevens als public-oplossing te gebruiken. Het is een verzameling van Azure technologieën die zonder extra kosten beschikbaar worden gesteld aan Microsoft-klanten. Het wordt geïntegreerd met Windows Server, System Center en SQL Server, en kan daardoor een selfservice portal en cloudservices bieden zoals hosting van virtuele machines (IaaS), Database as a Service (DaaS), hosting van schaalbare webapps (PaaS), en nog meer. De look & feel van Azure Pack is vergelijkbaar met de klassieke variant van Azure. Deze variant is gebaseerd op het service based model, zoals we die voorheen kenden. Deze is nog steeds actief binnen Azure, maar de nieuwe ontwikkelingen worden alleen nog in de nieuwe variant van Azure uitgebracht, ook wel bekend als het resource based model.

Azure Pack Stack verschil

 

WAP biedt 2 web portals; één voor tenants (gebruikers) en één voor beheerders. Met Service Management Automation (SMA) kunnen processen worden geautomatiseerd. WAP wordt niet verder doorontwikkeld en er worden dus geen nieuwe features meer aan toegevoegd. Wel worden er nog patches en hotfixes uitgebracht. De support van Azure Pack gebaseerd op Microsoft Server 2012 R2 en System Center 2012 R2 eindigt medio 2017, maar is nog voor 5 jaar uit te breiden. Gebaseerd op Microsoft Server 2016 en System Center 2016 eindigt de support in 2022, met de optie om verlengde support aan te schaffen tot medio 2027.

Microsoft Azure Stack

Azure Stack is de opvolger van Azure Pack en is geschikt voor hybride cloudoplossingen. Organisaties kunnen daarmee Azure-services leveren vanuit hun eigen datacenter (of die van een serviceprovider), gebaseerd op Azure-technologieën. Azure Stack kan zowel public als private binnen een enterprise worden ingezet. Doordat het is opgebouwd uit dezelfde code, is het consistent met het nieuwe Azure Resource Manager (ARM) model. Het voordeel voor ontwikkelaars en IT-professionals is daardoor dat ze snel kunnen ontwikkelen en services kunnen inrichten en schalen, net zoals in Azure. Het installeren van diensten op Azure Stack gaat op precies dezelfde manier als in Azure. Eén keer ontwerpen en bouwen, en direct geschikt voor uitlevering in Azure of Azure Stack.

De portal binnen Azure Stack is ook hetzelfde als in nieuwe versie van Azure (resource based model), en is beschikbaar als zowel service administrator als tenant. De service administrator managed en beheert de resource providers, tenant offers, plans, services en prijzen. De tenant portal biedt de mogelijkheid voor het uitleveren en managen van services binnen de subscriptie zoals webapps, storage en virtuele machines. Azure Stack is dus ook heel interessant voor het leveren van Azure-diensten zoals Service Provider, vanuit eigen datacenters. Yourhosting is hiermee voorloper en neemt dit wereldwijd als een van de eersten in productie.

Wat is nu de beste keus?

Dat is afhankelijk van die type diensten die je nodig hebt. Data-integriteit is een van de redenen waarom bedrijven hun data vaak nog niet willen onderbrengen in de cloud. Ze durven niet, of ze mogen het niet vanwege wetgeving. Voor deze partijen is er Azure Pack, en vanaf halverwege volgende jaar ook Azure Stack. Beide varianten zijn te koppelen aan Azure, waardoor er bijvoorbeeld processen in Azure kunnen draaien en de data toch in eigen datacenters in Nederland staat (hybride).

Als je nu wilt starten met een on-premise variant, kun je dan het beste kiezen voor Azure Pack, of Azure Stack? Dat hangt af van timing en functionaliteit. Wil je zo snel mogelijk aan de slag, kies dan nu voor Azure Pack. Zodra Azure Stack beschikbaar is, wordt er een integratie aangeboden.

Kun je wachten op Azure Stack, controleer dan in ieder geval of je voldoende hebt aan de functionaliteit binnen Azure Stack. In de eerste versie wordt namelijk nog niet alles aangeboden. Wil je bijvoorbeeld gebruikmaken van ‘shielded virtual machines’, dan kun je beter kiezen voor Azure Pack. Die functionaliteit is namelijk in eerste instantie nog niet aanwezig in Azure Stack.

Hoe schaf ik de verschillende versies aan?

Azure Pack is gratis. Om het te kunnen installeren, zul je zelf al beschikking moeten hebben over de basisinfrastructuur van Windows Server en System Center, op basis van Microsoft-licenties. Hierop kun je vervolgens Azure Pack installeren.

Je kunt Azure rechtstreeks bij Microsoft afnemen, of via een van de Microsoft Partners (CSP) in Nederland.

Samenvatting
Wat is het verschil tussen Azure, Azure Pack en Azure Stack?
Naam artikel
Wat is het verschil tussen Azure, Azure Pack en Azure Stack?
Beschrijving
Azure, Azure Pack en Azure Stack. Het kan best een beetje verwarrend worden. Om het verschil tussen de drie goed te kunnen begrijpen is het handig om eerst te weten welke mogelijkheden in de cloud er eigenlijk zijn.
Auteur

Dit artikel delen op social media

2 reacties

O. Source on 15 februari 2017

In dit artikel lees ik:

> En omdat Microsoft voorstander is van open source, zijn er ontelbaar veel mogelijkheden binnen Azure.

Waar kan ik de source code forken? Of blijft de opensource gedachte beperkt tot de marketing afdeling van Microsoft?

Louis on 24 maart 2017

Geachte O. Source. (zo open van source ben u zelf dus niet :-) )

Dat hangt er vanaf. voor de diverse open source mogelijkheden welke worden ondersteund zul je bij die partij moeten zijn waar de controle op de source ligt. voor o.a. .net en powershell kun je eenvoudig een zoek actie doen bij github.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *