- 11 juli 2019

Voordelen van een betaald SSL-certificaat

Als je een website begint, wil je dat de bezoekers zich veilig voelen. Vooral als je website persoonsgegevens uitwisselt door middel van bijvoorbeeld een contactformulier. Sterker nog, in dat geval is een SSL-certificaat verplicht vanuit de AVG-wet. Een SSL-certificaat versleutelt de verbinding tussen jouw website en de bezoeker, zodat derden de data niet kunnen lezen.

SSL biedt veel voordelen: je website is beter vindbaar in zoekmachines en websitebezoekers zien het slotje en de ‘https’ in hun adresbalk, wat vertrouwen uitstraalt. Zodra je de wondere wereld van SSL-certificaten betreedt, zie je dat er ook gratis SSL-certificaten zijn. Waarom zou je dan nog betalen voor SSL? Ik leg het je uit.

Gratis SSL-certificaat vs. betaald SSL-certificaat

voordelen betaald ssl-certificaat tabel

Zowel een gratis SSL-certificaat als een betaald SSL-certificaat versleutelt de data die de websitebezoeker uitwisselt met jouw website. Bij beide SSL-certificaten ziet jouw websitebezoeker het slotje en de ‘https’ (in plaats van ‘http’) in de adresbalk. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen een gratis SSL-certificaat en een betaald SSL-certificaat.

Heb je subdomeinen? Dan heb je een zogenaamde Wildcard-variant van het SSL-certificaat nodig om ook op je subdomeinen een ‘https’-verbinding tot stand te brengen. Deze biedt de leverancier van de gratis SSL-certificaten (Let’s Encrypt) niet. Sectigo (voorheen Comodo) biedt wél de mogelijkheid om ook jouw subdomeinen van een beveiligde verbinding te voorzien.

Meer informatie Wildcard SSL

Iets anders wat een gratis SSL-certificaat niet biedt, is jouw bedrijfsnaam in de adresbalk. Dit heb je wel met een zogenaamde Extended Validation SSL. Bij dit SSL-certificaat vindt een uitgebreide validatie plaats voordat het wordt uitgegeven. Na de aanvraag neemt Sectigo telefonisch contact op met de contactpersoon van het bedrijf. Hierbij checken ze de gegevens uit het uittreksel van de KvK (Kamer van Koophandel). Als alles klopt, keurt Sectigo de aanvraag goed en leveren ze het Extended Validation SSL-certificaat uit. Met een Extended Validation SSL straalt jouw website het meeste vertrouwen uit. Vooral voor instanties waar veel persoonsgegevens uitgewisseld worden en webshops is dit SSL-certificaat gangbaar. Kijk maar naar de websites van het UMCG en Zalando bijvoorbeeld.

UMCG Extended Validation SSL
Zalando Extended Validation SSL

Meer informatie Extended Validation SSL

Een ander groot voordeel van het betaalde SSL-certificaat is dat je jouw website onderscheidt met die van een cybercrimineel. Gratis SSL-certificaten bieden alleen schijnveiligheid, waar websitebezoekers niet altijd genoegen mee nemen.

Onderscheid je website van een phishing-website

Cybercriminelen worden steeds slimmer. Soms kun je nog maar lastig zien of een mail of website van een legitieme organisatie is of niet. Helemaal als de phishing-websites van een ‘https’-verbinding en het mooie slotje voorzien zijn. Dat is dan ook de valkuil bij een gratis SSL-certificaat. Cybercriminelen vragen geen betaalde SSL-certificaten aan. Als zij een SSL-certificaat aanschaffen, zijn ze traceerbaar via de betaling die ze doen. Gratis SSL-certificaten kunnen zij daarentegen net zo makkelijk aanvragen als jij en ik. Dit komt steeds vaker in het nieuws en zelfs de FBI steekt een stokje voor cybercriminelen die SSL-certificaten aanvragen. Websitebezoekers kijken daardoor niet alleen meer naar het slotje en de ‘https’, maar ook vanuit welke Certificate Authority (CA) het SSL-certificaat komt.

Secured by Sectigo (voorheen Comodo)

De marktleider in SSL-certificaten is Sectigo. Onze betaalde SSL-certificaten zijn afkomstig van deze CA. Websitebezoekers weten zeker dat hun gegevens veilig zijn op websites met dit certificaat. Als website-eigenaar krijg je een garantie van $10.000 tot zelfs $250.000 (afhankelijk van het type SSL-certificaat). Als je een SSL-certificaat van Sectigo afneemt, mag je het Secured by Sectigo keurmerk op je website plaatsen. Hierdoor straalt je website nog meer vertrouwen uit richting je bezoekers.

Wanneer wel een gratis SSL-certificaat?

Is een gratis SSL-certificaat onveilig? Nee. Als jij een particuliere website hebt waarop de websitebezoekers geen betaal- of persoonsgegevens invullen, dan is een gratis SSL-certificaat prima. Het is ook goed dat er een instantie als Let’s Encrypt in het leven is geroepen en gratis SSL-certificaten verstrekt. Hierdoor zijn een heleboel website voorzien van een versleutelde verbinding.

Wil je professionaliteit uitstralen met je website of heb je een webshop? Dan wil je niet dat websitebezoekers jouw website verlaten doordat ze de betrouwbaarheid ervan in twijfel trekken. Kies daarom voor een betaald SSL-certificaat. Voor de prijs van een kopje koffie (€2,41) per maand heb jij al een Domain Validation SSL-certificaat van het betrouwbare Sectigo (voorheen Comodo).

Meer informatie Domain Validation SSL

Mocht je nog geen SSL-certificaat hebben, dan raad ik je aan dit zo snel mogelijk te doen. Niet alleen zodat je aan de AVG-wet voldoet, maar ook voor de betrouwbare uitstraling richting jouw websitebezoekers. Heb je een website die geen persoonsgegevens uitwisselt, vraag dan in ieder geval een gratis SSL-certificaat aan. Wisselt jouw website wel persoonsgegevens uit? Ga dan voor een betaald SSL-certificaat. Doe de SSL-check op onze website. 

Doe de SSL-check

Laat zien dat jij de veiligheid van jouw websitebezoekers belangrijk vindt; ga voor een betaald SSL-certificaat!

Samenvatting
Voordelen van een betaald SSL-certificaat
Naam artikel
Voordelen van een betaald SSL-certificaat
Beschrijving
Met zowel een betaald als gratis SSL-certificaat krijgt jouw website een 'https'-verbinding, dus waarom zou je voor een SSL-certificaat betalen? Wij nemen de voordelen van een betaald SSL-certificaat met je door in dit blog.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *