- 17 maart 2021

Wat betekent hosting? Het hostingbos ontcijferd!

De wondere wereld van webhosting duizelt van de (vak)termen: Shared Hosting, VPS Hosting, E-mail Hosting – Maar wat betekent hosting nu eigenlijk? Geen paniek! In dit blog zetten we bondig de meest voorkomende hostingvarianten uiteen. Zodat jij door de bomen het bos ziet en de juiste keuze maakt.

Wat betekent (web)hosting precies?

Webhosting bestaat uit twee woorden. Het woordje “Hosting’ en het woordje “Web”. Beide zijn afkomstig uit het Engels. Hosting betekent gastheer en web is afkomstig van world wide web (het spinnenweb van webpagina’s waar je heen kunt gaan voor informatie en entertainment). Om het overzichtelijk te maken vergelijken we een webhosting bedrijf met zijn fysieke evenknie: een partij die zalen verhuurd voor activiteiten.

Wanneer heb ik hosting nodig?

Net als dat je bij een feest of activiteit een fysieke zaal nodig hebt om jouw activiteit in te organiseren, heb je webhosting nodig om jouw activiteit op het internet te organiseren. En net als bij fysieke zalen, komt hosting in allerlei maten en vormen. Van groot tot klein. Webhosting is jouw plek op een server, waarin je jouw website of webshop kunt bouwen en beschikbaar maakt voor anderen om te bezoeken via zijn of haar computer. Dus wanneer heb je hosting nodig? Als je een eigen website of webshop wilt maken óf graag e-mail wilt ontvangen en verzenden vanaf jouw eigen adres! (Wil je alleen e-mailen met je eigen domeinnaam? Kies dan voor e-mailhosting)

Meer informatie over Hosting

Welke type hosting zijn er?

Hosting komt in allerlei maten en vormen. Dat maakt het soms lastig te bepalen wat past bij jouw situatie. Helemaal omdat Engelse termen niet altijd even vanzelf sprekend zijn. Hieronder hebben we de meest voorkomende varianten van hosting eenvoudig uitgelegd.

Wat betekent shared hosting

Dit is de meest voorkomende vorm van hosting. Denk hierbij aan een bedrijf waar je zalen kunt huren. Deze zalen zijn onderdeel van hetzelfde pand en maken allemaal gebruik van dezelfde faciliteiten. Dit zorgt voor lagere kosten en dus lagere prijzen. Deze werkwijze heeft als nadeel dat hele drukke momenten moeilijker zijn op te vangen, je loopt elkaar immers sneller in de weg op het moment dat het drukker is. Bijvoorbeeld op het toilet.

Shared hosting werkt via eenzelfde principe. Je huurt een eigen plek op een server. En deze server deel je met anderen. De onderhoudskosten worden gedeeld en dat zorgt voor lagere kosten en betere prijzen voor de klant. Als klant deel je de totale rekenkracht (capaciteit) van de server. Als er sites zijn die extreme drukte veroorzaken komt deze capaciteit onder druk te staan. Dit kan ervoor zorgen dat andere websites op deze server hier hinder van ondervinden. Denk hierbij aan langere laadtijden en foutmeldingen.

Dit betekent dat deze hosting uitermate geschikt is voor mensen die vooral lekker met hun website of webshop bezig willen tegen een goedkope prijs. Wij doen het onderhoud en zorgen dat alles technisch geregeld is zodat jij aan de website kan knutselen. Dan is dit de juiste keuze.

Meer informatie over Shared hosting

Wat betekent VPS Hosting

Dit is een duurdere vorm van hosting. VPS staat voor Virtual Private Server. Denk hierbij zaalverhuur waarbij je compleet zeggenschap hebt over jouw zaal en ook de faciliteiten niet hoeft te delen. Doordat je dit in eigen beheer hebt kun je er zelf mee doen wat je wilt. Je hoeft met niemand rekening te houden en dus ook jouw toilet niet te delen. Logischerwijs kost dit wel wat meer moeite en zijn ook de kosten ervan hoger.

Een Virtual Private server is zoals de naam al zegt een virtuele server. Er draaien meerdere virtuele servers op één fysieke server. Dit betekent dat je bij dit type hosting de rekenkracht en capaciteit van de virtuele servers niet met andere op de virtuele servers deelt. En dus ben je gegarandeerd van maximale prestaties en vrijheid. Daar staat echter ook een iets hoger prijskaartje tegenover.

Deze hosting is bij uitstek geschikt voor klanten met grote websites met veel verkeer. Denk hierbij aan grote nieuwswebsites of een grotere webshop. Je wilt ongeacht de drukte, gegarandeerd zijn van optimale prestaties en controle over het beheer van de server.

Meer informatie over VPS Hosting

Zelf beheren of niet; Managed VPS of Unmanaged VPS

Bij VPS ben je dus eigenaar van je eigen virtuele server waar je kunt doen en laten wat je wilt. Zonder dat je rekening hoeft te houden met anderen of zij met jou. Dit betekent dat je met deze hosting altijd gegarandeerd bent van maximale prestaties en capaciteit. Deze servers hebben ook beheer en onderhoud nodig. Dit vraagt een hoop technische kennis, kunde en tijd. Wanneer je ervoor kiest dit zelf te doen spreken we van een unmanaged VPS, wanneer je beslist dit uit te besteden spreken wij van een managed VPS. Als je managed VPS bij Yourhosting afneemt zijn wij altijd de partij die het onderhoud en beheer van de servers voor jou doet. Als je kiest voor unmanaged VPS dan bieden wij jou de tools om het beheer van de servers zelf te doen.

Wat betekent e-mail hosting

Wel e-mail, geen website. Zie dit als je persoonlijke bezorgadres voor al jouw digitale post en communicatie waarbij je zelf de naam van jouw postadres kunt bepalen. Dus in plaats van @gmail.com of @outlook.com staat er met e-mailhosting een @, met daarachter jouw persoonlijke domeinnaam. Het persoonlijke e-mailadres is bereikbaar via de browser op de telefoon of de PC. En ook via veel gebruikte mailprogramma’s als Outlook, Apple Mail en Gmail.

Dit betekent dat dit type hosting vooral interessant is voor voor klanten die wél e-mails willen versturen met en ontvangen op een zelfgekozen adres, maar geen interesse hebben in het bouwen en beheren van een website.

Meer informatie over E-mail hosting

Het kiezen van het juiste hostingpakket

De volgende stap is het kiezen van het juiste hostingpakket. Denk hierbij aan het oppervlakte van de zaal en de inboedel die je nodig denkt te hebben. Bijvoorbeeld het aantal stoelen of tafels.

Bij een hostingpakket maak je soortgelijke keuzes. Je bepaalt hoeveel schrijfruimte je nodig hebt (oppervlakte), hoeveel dataverkeer of hoeveel e-mailadressen (stoelen en tafels). En heb je alles in kaart? Dan is het tijd om aan de slag te gaan!

Kies gelijk jouw pakket

Samenvatting
Wat betekent hosting? Het hostingbos ontcijferd!
Naam artikel
Wat betekent hosting? Het hostingbos ontcijferd!
Beschrijving
De wondere wereld van webhosting duizelt van de (vak)termen. Geen paniek! In dit blog zetten we bondig de meest voorkomende hostingvarianten uiteen. Zodat jij door de bomen het bos ziet en de juiste keuze maakt.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *