- 14 maart 2019

Wat is een VPS?

Als je één of meerdere websites hebt, wil je je zaken natuurlijk goed geregeld hebben. Goede, snelle en betrouwbare hosting is erg belangrijk en vormt de basis van je website. Tijdens de zoektocht naar passende hosting komt de term VPS ook vaak voorbij. Maar wat is een VPS eigenlijk? Wat kan je ermee? En vooral: wat zijn de voordelen?

Hoe zat dat ook alweer met hosting?

Als je een website wilt, of als je wilt mailen vanaf je eigen domeinnaam, dan heb je een (deel van een) server nodig. Op deze server plaats je de website, zodat hij bereikbaar is via het internet. Nu is het best veel gedoe om zelf een server te regelen, de boel te beveiligen en te onderhouden, daarom zijn er hostingproviders zoals Yourhosting. Wij hosten je site voor je: je huurt bij ons een stukje server, waar je website op komt te staan. Zo heb jij gemak, zonder gedoe.

Maar wat is een VPS dan precies?

VPS staat voor Virtual Private Server. Dit houdt in dat er meerdere virtuele servers draaien op één fysieke server met extra veel geheugen en processorcapaciteit. Je deelt de server met anderen, maar je hebt volledige beschikking over je eigen stukje server en je hebt complete keuzevrijheid wat betreft het besturingssysteem en de specificaties. Dit is niet zo als je kiest voor Shared Hosting. Ook wat betreft rekencapaciteit, geheugen en dataverkeer heb je met een VPS meer mogelijkheden.

Bij Shared Hosting deel je ook een server met anderen. Ook deel je het geheugen en de rekencapaciteit van de server. Als er een andere site is op dezelfde server die veel capaciteit vraagt, dan kan dat jouw website langzamer maken. Dat is niet altijd erg, omdat dit meestal prima in balans is, maar als je een drukbezochte website of webshop runt, is het erg vervelend. Met een VPS heb je dus meer mogelijkheden, vrijheid en meer stabiliteit dan bij Shared Hosting.

Waarom kiezen voor een VPS?

Het is dus wel duidelijk dat een VPS je veel mogelijkheden biedt. En er zijn nog meer voordelen:

Vrijheid
Met een VPS heb je de ultieme vrijheid. Je kunt een VPS namelijk helemaal inrichten zoals je zelf wilt. Dit vraagt wel technische kennis, maar je hebt wel alle controle. Wil je meerdere sites hosten op je VPS? Heb je één website die hoge eisen stelt aan je hosting? Het kan allemaal. Heb je niet de beschikking over technische kennis? Dan is een Managed VPS altijd een goede optie waarbij wij het beheer van je VPS uit handen nemen.

Je eigen IP-adres
Bij Shared Hosting deel je je IP-adres met alle andere websites en applicaties die op dezelfde server staan. Niet per se erg, zou je zeggen. En dat klopt ook. Maar als er anderen op de server zitten die narigheid uithalen, zoals spam versturen, dan kan dat ook gevolgen hebben voor jou. Bijvoorbeeld als het IP-adres geblokkeerd wordt door bepaalde servers, dan kan het zo zijn dat je mail niet of slecht aankomt. Met een VPS heb je hier minder last van, want je hebt je eigen IP-adres en je hebt zelf invloed op hoe je dat gebruikt.

Kostenbesparend
Als je meerdere websites hebt, is een VPS vaak goedkoper dan wanneer je voor elke website aparte Shared Hosting regelt.

Snelheid
Een VPS is veelal sneller dan Shared Hosting doordat je jouw stukje van de server niet deelt met andere websites. Ook maken de servers gebruik van SSD-opslag, deze zijn een stuk sneller dan traditionele harde schrijven.

Wanneer gebruik je een VPS

Een VPS is heel geschikt voor websites of applicaties die veel verkeer krijgen of bezoekerspieken moeten kunnen opvangen. Verder is een VPS ook geschikt voor:

  • software-ontwikkelaars;
  • het hosten van meerdere websites;
  • webshops;
  • gameservers;
  • websites met veel afbeeldingen en video’s;
  • websitebouwers die hun klanten ook hosting willen bieden.

Een VPS groeit met je mee. Dus als je verwacht dat je website of applicatie veel gebruikt gaat worden, is een VPS veel praktischer dan Shared Hosting. Met een VPS kun je namelijk eenvoudig opschalen wanneer het nodig is. Deze vrijheid, samen met de hogere snelheid, is de grootste reden dat onze klanten voor een VPS kiezen.

Managed of Unmanaged VPS?

Heb je veel technische kennis of ervaring met het beheren van een VPS? Dan is een Unmanaged VPS een goed idee. Deze zijn goedkoper dan Managed VPS’en, maar vragen ook meer aandacht omdat je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud, de beveiliging en de back-ups van de systemen.

Met een Managed VPS nemen wij het beheer van jouw VPS uit handen. Heb je niet veel technische kennis, maar wil je wel profiteren van de vele voordelen van een VPS? Kies dan de Managed VPS. We zorgen voor het onderhoud van de server en zorgen ervoor dat jouw applicaties, e-mail en/of website optimaal blijven werken. Ook nemen wij je de zorg van beveiliging uit handen met een Managed VPS.

Welke variant je ook kiest, je VPS is direct beschikbaar. Je kunt dus gelijk aan de slag. En als je vragen hebt, kun je gewoon terecht bij onze supportafdeling. Zij zitten zelfs op zaterdag voor je klaar.

Heb je hulp nodig met kiezen van de juiste VPS? Chat dan met ons deskundige supportteam. Ben je er al uit? Regel het dan gelijk en kies de VPS die bij je past.

Samenvatting
Wat is VPS? In dit artikel leggen wij het uit.
Naam artikel
Wat is VPS? In dit artikel leggen wij het uit.
Beschrijving
VPS staat voor virtual private server, een fysieke server opgedeeld in virtuele servers. In dit artikel delen we meer over VPS, wat het verschil is met shared hosting en welke VPS'en er zijn.
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *