- 24 augustus 2022

Wat is spam?

De term ‘spam’ gaat makkelijk over de tong, maar wat houdt spam precies in? Dit is minder eenvoudig te definiëren dan je misschien zou denken. Spam kan namelijk verschillende vormen aannemen. Spam laat zich definiëren als het veelvuldig en ongevraagd ontvangen of versturen van berichten. Het bericht is vaak commercieel van aard en veelal worden de berichten zonder je medeweten verstuurd.

wat is spam?

De meest bekende vorm van spam is een ongewenste e-mail met een bijzondere, ongevraagde boodschap. Misschien kan je nog herinneren dat je ooit een bericht ontving van een onbekende afzender, die je berichtte over een smak geld die je van een oom uit Verweggistan erfde.

Of heb je weleens een bericht ontvangen met daarin een ongevraagde aanbieding voor medicatie. Mogelijk heb je zelfs op Facebook geprobeerd een leuk filmpje te bekijken dat werd aangeraden door een familielid. Je kreeg echter helemaal geen filmpje te zien en vervolgens deelde je zelf – ongevraagd – deze link op de prikborden van je vrienden. Al deze voorbeelden zijn vormen van spam, al is e-mail het meest gebruikte medium voor het versturen van spam.

Spam Berichten

Zoals we je net vertelde kan spam verschillende vormen aannemen, maar er is wel een onderscheid met phishing. Spam is namelijk gevaarlijk, maar phishing wel. We leggen je het verschil uit.

Wat is het verschil tussen spam en phishing?

Hoewel spam erg vervelend is, is het niet gevaarlijk. Er is namelijk een verschil tussen spam en phishing. Spam bestaat voornamelijk uit ongewenste advertenties en berichten om je iets te verkopen. Bij phishing gaat het om valse e-mails waarbij een internetcrimineel jouw persoonlijke gegevens probeert te achterhalen, zoals je gebruikersnaam of wachtwoord. Ook komt het regelmatig voor dat de crimineel zich voordoet als een betrouwbare instantie om je een betaling te laten uitvoeren.

Waarom krijg ik ineens zoveel spam?

Er zijn veel bedrijven die jouw gegevens doorverkopen aan derden. Je kan dus zeggen dat je e-mailadres te koop is voor spammers. Denk bijvoorbeeld aan acties waar je aan mee kan doen om iets te winnen. Je hoeft daar vaak alleen een e-mailadres voor in te vullen. Op zulke manieren kan je e-mailadres rondgaan, waardoor jij steeds meer spam ontvangt. Iedere keer dat je dus je e-mailadres ergens achterlaat, moet je er rekening mee houden dat er een kans bestaat dat ze jouw e-mailadres doorverkopen.

Hoe werkt een spam filter?

Een eenvoudige manier om het grootste gedeelte van spam berichten tegen te houden is door het gebruik van een spam filter die aangeboden wordt door je internet- of hostingprovider. Het spam filter doet dan eigenlijk precies wat de naam al zegt: het filtert de spam in je mailbox, zodat jij geen last hebt van e-mail waar je niet op zit te wachten. Bij onze professionele e-mailhosting zit het spamfilter van SpamExperts inbegrepen zodat je extra goed beschermd bent.

Wat kun je doen tegen Spam?

Men kan grofweg twee vormen van spam onderscheiden: uitgaande en inkomende spam.

Bij uitgaande spam wordt je e-mailadres misbruikt voor het versturen van spam. Vaak is het voldoende om je wachtwoord te wijzigen om het spammen tegen te gaan. Als de spam verstuurd wordt vanuit jouw e-mailadres, kan het laten draaien van een goede virusscanner bijdragen aan de oplossing.

Bij inkomende spam loopt jouw mailbox vol met ongewenste berichten. Vaak wordt een aantal spamberichten reeds tegengehouden door het spamfilter dat bij je e-mailaccount hoort. Mocht er alsnog spam verschijnen in je mailbox, dan is het bij veel mailproviders mogelijk om aan te geven dat je het bericht als spam ervaart. Veel mailproviders hanteren ook standaard een spamfilter. Mocht je ondanks deze maatregelen alsnog spam ontvangen, dan kan je dit melden bij de Autoriteit Consument & Markt.

Indien de spam afkomstig is van je eigen website, wordt het verhaal anders. Je hebt de website in jouw eigen beheer, maar toch ontvang je veel berichten. Hoe kan dit? Mogelijk kan het instellen van een CAPTCHA dan een oplossing bieden.

CAPTCHA is een acroniem voor “Completely Automated Public Turingtest to tell Computers and Humans Apart”. Een CAPTCHA kan een aantal verschillende vormen aannemen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je gevraagd wordt om op een bepaald plaatje te klikken, maar veel vaker wordt gevraagd een woord of een combinatie van cijfers en letters over te typen in een tekstveld.

De letters en/of cijfers staan niet netjes naast elkaar. Soms wordt er ook een streep door de letters gezet. Op die manier zijn de cijfers en/of letters niet leesbaar voor een computer en wordt spammen dus ook bemoeilijkt. Er bestaat ook een reCAPTCHA, deze is nog veiliger omdat hierbij twee woorden weergegeven worden om over te typen.

Je kan ook je website (laten) nakijken. Er wordt namelijk vaak spam verstuurd vanuit een lek script. Als je de website helemaal nakijkt of dit laat doen, kan het probleem op die manier verholpen worden. Hieruit blijkt ook het belang van het altijd installeren van updates om je CMS up-to-date te houden.

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *