- 23 december 2019

Website maken? Dit heb je nodig!

Je hebt het plaatje van jouw nieuwe website al helemaal in je hoofd. Maar hoe zorg je er nu voor dat dat plaatje werkelijkheid wordt? Er zijn een aantal “ingrediënten” die je nodig hebt om aan de slag te gaan met jouw website. Wat deze zijn, neem ik met je door in dit blog. We hebben ook een checklist die je bij de hand kunt houden bij het maken van je website.

Download checklist

1.      Domeinnaam

De eerste stap bij het maken van een website is de domeinnaam. De domeinnaam is de hoofd-URL van jouw website, zoals dat bij ons yourhosting.nl is. Misschien heb je al een naam in gedachten, dan is deze stap snel gemaakt. Is de domeinnaam die je voor ogen had bezet? Ga dan voor een andere domeinnaamextensie (het stukje waar de domeinnaam op eindigt. Bij ons is dit .NL bijvoorbeeld). Er zijn bijna duizend verschillende domeinnaamextensies waar je bij ons uit kunt kiezen, dus er is vast nog eentje die niet bezet is.

Domeinnaam kopen

2.      Hosting

Met alleen een domeinnaam kun je nog geen website maken. Vergelijk het met alsof je al wel een adres hebt, maar nog geen huis waar je in kan wonen. Hosting kun je eigenlijk zien als dat huis. Bij Shared Hosting is dat huis een appartementencomplex, dus deel je het gebouw (de server) met andere gebruikers. Bij een VPS heb je een vrijstaand huis en hoef je met niemand rekening te houden. Als je voor het eerst een website maakt en weinig technische kennis hebt, raad ik je aan om met Shared Hosting te beginnen. Begin klein met een Start pakket en upgrade wanneer je merkt dat jouw website meer ruimte nodig heeft.

Hostingpakketten

3.      Websitebuilder

Met de websitebuilder verzorg je de vormgeving van je website. Hoe je jouw website vormgeeft, is aan jou. De één vindt het fijn om veel opties en mogelijkheden te hebben, zoals bij de websitebuilders WordPress en Joomla!. De ander vindt het fijn dat de bouw van de website gemakkelijk gaat, maar dat de website er wel professioneel uitziet. In dat geval kun je waarschijnlijk beter uit de voeten met het laagdrempelige MijnWebsite.

Hoe je jouw website bouwt met MijnWebsite, leggen we je uit in het MijnWebsite-stappenplan op ons blog. We helpen je in een ander blog ook op weg met de basis van WordPress.

Bestel MijnWebsite

4.      Inhoud voor je website

Met een lege website kom je niet heel ver over het algemeen. Teksten en afbeeldingen zijn niet alleen belangrijk voor jouw websitebezoekers, maar ook voor Google. Google wil weten waar jouw website over gaat, want dat beïnvloedt de positie van jouw website in de zoekresultaten.

Je wil met jouw website zo hoog mogelijk in de zoekresultaten komen, dat doe je door middel van SEO (= Search Engine Optimization). SEO houdt in dat je op jouw website rekening houdt met de begrijpelijkheid voor de bezoekers en Google. Dit doe je onder andere door keywords toe te voegen in de teksten van je website. Dat zijn de woorden waar je op gevonden wil worden door je bezoekers (bijvoorbeeld: ‘dierenwinkel Zwolle’). Maar ook de opbouw van je website is belangrijk om hoger in de zoekresultaten te komen.

Wil je meer weten over SEO? Lees dan onze SEO-blogs.

5.      SSL-certificaat

Als ik dit blog jaren terug geschreven had, dan was het SSL-certificaat geen harde eis voor jouw website. Maar sinds de AVG-wet kunnen veel websites niet meer om een SSL-certificaat heen. SSL (Secure Socket Layer) zorgt ervoor dat de verbinding tussen jouw website en de browser van jouw bezoekers, beveiligd wordt. Deze vorm van beveiliging is verplicht wanneer jij op jouw website om persoonsgegevens vraagt door middel van bijvoorbeeld een contactformulier of reacties op jouw blog (waarbij een naam/e-mailadres vereist is).

Vraag je op jouw website niet om persoonsgegevens? Dan raad ik je alsnog een SSL-certificaat aan. Omdat browsers en Google veilige websites belangrijk vinden, maken ze het websites zonder SSL-certificaat lastiger. Browsers doen dit door een “onveilig”-melding te tonen bij bezoekers zodra een website niet over een SSL-certificaat beschikt. Google toont websites zonder SSL-certificaat lager in de zoekresultaten dan wanneer deze wel een SSL-certificaat hebben.

6.      Geduld

Rome is niet in één dag gebouwd. En hoewel jouw website dit wel is met de laagdrempelige MijnWebsite Builder, heb je wel geduld nodig voordat je website goed bezocht wordt. Het belangrijkste is dat jouw website aansluit bij de behoeften van jouw doelgroep. Je kunt dit in de gaten houden door de reacties die je krijgt, maar ook door middel van Google Analytics. Als je hier een account aanmaakt en jouw website integreert, kun je onder andere zien welke pagina’s veel bezocht worden, hoe lang jouw bezoekers op de pagina’s doorbrengen en wat het bounce-percentage is (bezoekers die binnen tien seconden de website weer verlaten). Met deze informatie kun je de pagina’s vervolgens optimaliseren.

Ik wens je heel veel succes met de bouw van je site! Mocht je vragen hebben of ergens tegenaan lopen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Onze klantenservice is bereikbaar via chat, WhatsApp, Facebook, Twitter en mail. En onze chatbot Yar staat zelfs 24/7 voor je klaar. Bekijk ook de veelgestelde vragen over het maken van een website, misschien staat je vraag er wel tussen.

Samenvatting
Website maken? Dit heb je nodig!
Naam artikel
Website maken? Dit heb je nodig!
Beschrijving
Als je een website gaat maken, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Daarom hebben we op een rijtje gezet wat jij nodig hebt voor de basis van een goede website.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reacties zijn gesloten.