- 19 oktober 2020

WordPress Toolkit: meer gebruiksgemak door automatische updates en meer!

Als websitebeheerder ben je soms best wat tijd kwijt aan het onderhouden van je website. Het is heel belangrijk om je website goed te onderhouden, want anders ontstaan er sneller lekken en heb je kans op virussen. Je kunt het onderhoud van je WordPress-website wel versimpelen door de WordPress Toolkit in Plesk (de Hostingmanager). Je hoeft je dan niet langer druk te maken om updates bijvoorbeeld. Hoe de WordPress Toolkit werkt en wat de mogelijkheden zijn, leg ik je uit.

Het WordPress Toolkit dashboard

Als je via Mijn Account naar de Hostingmanager gaat en vervolgens in de linker zijbalk op ‘WordPress’ klikt, dan zie je het dashboard van de Toolkit.

dashboard wordpress toolkit

Je ziet een afbeelding van je homepage en verschillende opties voor je website. Zie je jouw website nog niet verschijnen? Klik dan op ‘Scan’, als het goed is komt je website dan tevoorschijn.

Je kunt in het dashboard ook gelijk de aanmeldgegevens voor je WordPress-website aanpassen bij ‘Beheerder’ –> ‘Instellingen’ als je dit zou willen.

Je ziet in het dashboard allerlei functies voor je website. Ik neem de belangrijkste mogelijkheden met je door.

Heb je nog geen WordPress-website? Op onze ‘WordPress hosting’-pagina kies je een pakket dat bij jou past. Registreer dan alleen nog je domeinnaam (als je die nog niet hebt) en installeer met één klik WordPress via de WordPress Toolkit in de Hostingmanager. Vertel mij meer over WordPress hosting!

Automatische updates

Als je WordPress installeert op je hostingpakket, krijg je een optie om automatisch updates in te schakelen. Ik raad je aan om dit te doen, want dan hoef je zelf niet meer te controleren op de updates. Het up-to-date houden van je website is belangrijk omdat er regelmatig updates zijn die lekken dichten in plugins of thema’s.

Heb je al WordPress op je hostingpakket? Ga dan naar de Hostingmanager –> WordPress –> Updates –> Instellingen wijzigen en zet alle updates op ‘Ja’.

updates wordpress toolkit

Je hoeft nu niet telkens naar je WordPress dashboard om te controleren of er updates zijn, want deze worden automatisch gedaan. Het is wel goed om je website zo nu en dan in de gaten te houden, want het kan voorkomen dat plugins of thema’s een update krijgen waardoor er iets in je website verandert.

Beveiliging van je website

Naast het up-to-date houden van je WordPress-website, geeft de WordPress Toolkit ook inzicht in de veiligheid van je website.  Als je naar de Toolkit gaat (Hostingmanager –> WordPress) en dan op de knop ‘Beveiliging’ klikt, zie je een lijst met allerlei punten omtrent de beveiliging van je website. Als de beveiliging goed is, heb je enkel groene vinkjes. Zijn er dingen die beter kunnen? Dan krijg je dit te zien en kun je op het ‘i’-tje klikken voor meer informatie.

Inzicht in plugins en thema’s

De WordPress Toolkit laat ook zien welke plugins en thema’s je geïnstalleerd hebt op jouw website. Sterker nog, je kunt via de Toolkit ook je plugins en thema’s updaten, verwijderen en zelfs nieuwe plugins of thema’s installeren.

Veel hacks vinden plaats doordat een plugin of thema geen update meer krijgt vanuit de ontwikkelaar. Heb je een plugin of thema waarvan er al een lange tijd geen update beschikbaar is geweest? Dan raden we aan om te kijken naar een alternatief.

Een deel van je websitebeheer kun je dus vanuit de WordPress Toolkit doen, zonder dat je hiervoor op WordPress hoeft in te loggen.

Andere features

Andere handige features van de WordPress Toolkit zijn de onderhoudsmodus, ‘Indexering door zoekmachines’-optie en caching.

Onderhoudsmodus

Ga je jouw website (ver)bouwen? Maak gebruik van de onderhoudsmodus in je WordPress Toolkit. Bezoekers zien dan dat je website in onderhoud is en dus tijdelijk niet bereikbaar is.

Indexering door zoekmachines

Een andere handige optie bij de WordPress Toolkit die je kunt gebruiken als je je website nog aan het maken bent, is de ‘Indexering door zoekmachines’-optie. Deze raad ik alleen aan als je echt een nieuwe website bouwt. Dan wil je waarschijnlijk nog niet dat je website door zoekmachines gevonden wordt, omdat de website nog niet af is en laag in de resultaten komt te staan.

Als je al wel een website hebt en deze geïndexeerd is, dan is het niet handig om deze optie aan te zetten. Je komt dan na een tijdje helemaal niet meer in de zoekresultaten voor en verliest zo je posities. Dat is zonde, want misschien klimt je website juist omhoog in de zoekresultaten na de verbouwing/verbetering van je website.

Wil je meer weten over SEO (zoekmachineoptimalisatie) en het versterken van jouw positie in de zoekresultaten? Schrijf je in voor onze SEO-mails, daarin vertellen we je alle geheimen over SEO.

Caching – nginx

Zet ‘Caching – nginx’ aan voor je website in de WordPress Toolkit om de laadtijd van je website te versnellen. Bij caching wordt er een kopie van je website of pagina opgeslagen waardoor deze meteen geladen wordt als je bezoeker je website nogmaals bezoekt. Er hoeft dan niet eerst contact gemaakt te worden met de server, zoals bij het eerste bezoek wel het geval is.

Er zitten dus een heleboel voordelen aan de WordPress Toolkit die voor jou het gebruiksgemak vergroten. Wil je ook aan de slag met onze WordPress-hosting en de handige Toolkit? Je vindt op onze ‘WordPress hosting’-pagina de verschillende pakketten.

Kijk voor veelgestelde vragen op de WordPress-supportpagina. Op onze ‘WordPress website maken’-pagina vind je alles over het maken van je website in WordPress. En lees ook onze andere WordPress-blogs:

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *