Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Maar waar vind je dat ene perfecte plaatje? Want je wilt geen beeld dat je overal al ziet. Grote kans dat je uitkomt op een foto of illustratie die je wilt bewerken. Dan heb je dus een goede tool nodig. De bekendste in dat genre is Photoshop van Adobe. Een complete en handige tool. Toch blijkt niet iedereen er goed mee overweg te kunnen. Gelukkig zijn er genoeg gratis alternatieven. In dit blog zetten we de belangrijkste voor je op een rij.
Als startende ondernemer of zzp’er wil je een professionele uitstraling. Daar horen strakke foto’s en andere visuals bij. De foto’s die je kiest zijn je visitekaartje. Je laat ermee zien dat je het juiste beeld weet te kiezen. Dat je weet hoe je dat beeld toepast. En dat je snapt hoe je een beeld er beter uit laat zien door het te bewerken.
Maar als je geen designer of fotograaf bent, kan een bewerkingsapp best een uitdaging zijn. We weten allemaal dat een goed gekozen beeld het verschil maakt. Of het nu om je social media posts, headers van nieuwsbrieven, verkoop e-mails of webdesign gaat.
Als je geen tijd en zin hebt om je in Photoshop te verdiepen, zou je eens een van de andere bewerkingstools kunnen proberen. Wie weet vind je er een waar jij mee kunt lezen en schrijven.
Canva is een toegankelijke tool om je te helpen bij je ontwerpen. Je kunt Canva gebruiken om afbeeldingen mee te maken, bijvoorbeeld voor banners, advertenties of presentaties. Je kiest uit een reeks sjablonen, die je naar eigen inzicht bewerkt.
Je kunt foto’s bewerken. Denk aan het aanpassen van afmetingen, kadreren en beeldoptimalisatie. Je kunt ook video’s editen. Handig als je vlogt of demo’s maakt.
Canva is zeer gebruiksvriendelijk. Je kunt er als beginner al snel mee aan de slag. Voor de meeste toepassingen biedt deze tool wel een oplossing.
Als je echt ‘from scratch’ wilt designen is het niet het meest voor de hand liggende programma. En ook voor geavanceerde fotobewerkingen is het minder geschikt.
Figma is een ontwerp app met het accent op online samenwerken aan projecten. Het wordt veel gebruikt bij het ontwerpen van websites, zoals bij de ontwikkeling van user interface (UI) en user experience (UX). Figma is een grafisch sterk programma.
Bij een creatief proces als het zoeken en bewerken van beelden is het prettig als je samen aan ideeën kunt werken. Figma biedt daarvoor bijvoorbeeld een online whiteboard, heel handig bij het brainstormen.
Ontwerpen in Figma zien er al snel heel goed uit, zodat je het design voor bijvoorbeeld je webshop kunt testen voordat je ze echt implementeert.
Het nadeel van het gratis pakket dat Figma biedt is dat het je vrij weinig mogelijkheden geeft. Wil je meer, dan upgraden naar een betaald pakket.
Sketch is een in Nederland ontwikkelde grafische tool. Net als Figma wordt Sketch veel gebruikt bij het ontwerpen van websites en apps. De tool biedt veel mogelijkheden voor zowel de eerste krabbels als het definitieve ontwerp. Ook samenwerken aan designs gaat prima met dit programma.
Met deze toolkit voor ontwerpen kun je alle kanten op. Foto’s, visuals, UI en UX: Sketch helpt je op weg. Sketch kun je de eerste maand gratis gebruiken.
Geen starter of zzp’er is hetzelfde. Welke tool voor jou het fijnste werkt is een kwestie van uitproberen. Onze tip? Canva is van de besproken tools het meest gebruiksvriendelijk en dus het beste voor beginners.
Scan de sites van Canva, Figma en Sketch. Bekijk de demo’s. Check de tutorials die je op Youtube vindt. Lees ook de reviews van andere ondernemers en beginnende designers. Zeker weten dat je dan snel een tool vindt die ervoor zorgt dat de visuele kant van je bedrijf er top uitziet!
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.