- 18 oktober 2018

Domeinnaam bezet? Wat zijn dan de 3 mogelijkheden?

Stel je voor, je wilt een bedrijf opzetten, een webwinkel starten of een blog beginnen. Na verschillende brainstormsessies ben je eindelijk tot een originele naam voor je website gekomen maar dan is je .nl domeinnaam bezet. Dat is een flinke tegenvaller. Gelukkig zijn er alsnog manieren om je domeinnaam te krijgen of een mooi alternatief te vinden. Hoe? dat leggen we uit in deze blog.

Optie 1: Domeinnaam kopen die bezet is

Is jouw gewenste domeinnaam al bezet, dan kun je ervoor kiezen om deze te kopen. Een domeinnaam kopen die bezet is gaat gepaard met een aantal stappen, deze worden hieronder uitgelegd. Houd er rekening mee dat je niet altijd de garantie hebt dat je de gewenste domeinnaam verkrijgt.

Activiteit op de domeinnaam

Check altijd eerst of er activiteit op de domeinnaam is. Krijg je bijvoorbeeld een lege pagina of parkeerpagina in beeld, dan weet je dat de domeinnaam waarschijnlijk niet actief gebruikt wordt. Is er wel veel activiteit op de domeinnaam? Houd er dan rekening mee dat het lastig kan worden om de domeinnaam over te nemen. Om erachter te komen hoeveel een domeinnaam momenteel of in het verleden is gebruikt, gebruik je een tool zoals WayBack machine. Met deze tool krijg je een beeld van hoeveel bezoekers de website ontvangt en kun je zelfs zien hoe de website er vroeger uit heeft gezien.

Domeinnaam bezet en vindt er geen activiteit plaats? Dat kan de volgende redenen hebben:

  • De eigenaar wil de domeinnaam in de toekomst gebruiken
  • De domeinnaam is nog maar net geregistreerd
  • De eigenaar heeft de domeinnaam gekocht met de intentie deze door te verkopen
  • De domeinnaam is in het verleden gebruikt maar is om bepaalde redenen stopgezet
  • De domeinnaam wordt gebruikt als redirect naar een andere website

Website eigenaar

Ben je van plan om een domeinnaam over te nemen die bezet is? Dan zal je contact op moeten nemen met de website eigenaar. De website eigenaar is degene die de domeinnaam bezit en kan dus ook aangeven of hij openstaat voor een domeinnaam overdracht. Om de contactgegeven van de website eigenaar te achterhalen maak je gebruik van de zogeheten WHOIS tool, voor .nl domeinnamen is dat de database van SIDN.

Wanneer er sprake is van een anonieme registratie zijn de contactgegevens van de website eigenaar niet zichtbaar. In dat geval kun je proberen om via de domeinnaam provider in contact te komen met de website eigenaar. De domeinnaam provider wordt weergegeven als de “Registrar” bij WHOIS tools.

Optie 2: Kies een andere extensie dan .nl

Als een domeinnaam al bezet is, is het soms makkelijker om een andere extensie te kiezen voor je domeinnaam. Vaak zijn deze nog wel beschikbaar voor domeinnamen met Nederlandse woorden, denk bijvoorbeeld aan een .com of .net. Wil je een webshop of een website voor je winkel? Ga dan voor een bijpassende extensie zoals .store, deze is speciaal in het leven geroepen voor webshops en winkels die een eigen website willen.

In onderstaande afbeelding zie je hoeveel .store domeinnamen er zijn geregistreerd ten opzichte van .nl, .online, .site, .space en .tech. Omdat er nog zo weinig domeinnaam registraties zijn, is de kans groot dat jouw naam nog geregistreerd kan worden onder een andere extensie.

Domeinnaam bezet? Wat zijn dan de 3 mogelijkheden?


Aantal domeinnaamregistraties van .nl ten opzichte van .online, .site, .space, .store en .tech

Optie 3: Een andere sterke naam voor je website

Een andere oplossing voor het verkrijgen van een soortgelijke domeinnaam is het toevoegen van een koppelteken (-) of een extra woord in je gewenste domeinnaam. Ben je bijvoorbeeld een loodgieter of bakker, voeg dit dan toe aan de domeinnaam. Richt je je op een specifieke of provincie, zoals Overijssel, dan kun je dit eventueel ook toevoegen aan de domeinnaam. Ben je er nog niet uit over de naam die je wilt gebruiken voor je website, dan kun je altijd kijken of er sterke domeinnamen te koop staan op sedo. SEDO is een website waar bezette domeinnamen worden verkocht en daar kom je regelmatig zeer sterke domeinnamen tegen. Je hebt de optie om directe aankopen te doen, te onderhandelen over de prijs, mee te dingen in veilingen en domeinbrokers in te zetten.

Samenvatting – domeinnaam bezet

Wanneer je gewenste domeinnaam bezet is, betekent dat niet altijd het einde. Zoals je kon lezen bestaat er een kans om alsnog de domeinnaam te verkrijgen door in contact te komen met de website eigenaar. Ook zijn er voldoende opties om alsnog de gewenste naam online te krijgen door gebruik te maken van andere extensies of het vervormen van de naam. Tevens is het mogelijk om op zoek te gaan naar een heel andere sterke naam via domeinnaam-verkoopsites. Op deze manier ben jij binnenkort de eigenaar van een gewenste domeinnaam!

Samenvatting
Domeinnaam bezet? Wat zijn dan de 3 mogelijkheden?
Naam artikel
Domeinnaam bezet? Wat zijn dan de 3 mogelijkheden?
Beschrijving
Na verschillende brainstormsessies ben je eindelijk tot een originele naam voor je website gekomen maar dan is je .nl domeinnaam bezet. Dat is een flinke tegenvaller. Gelukkig zijn er alsnog manieren om je domeinnaam te krijgen of een mooi alternatief te vinden. Hoe? dat leggen we uit in deze blog.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

3 reacties

Hans Augustinus on 25 september 2019

Wij willen een domein overnemen die bezet is kunnen jullie mij daar mee helpen?

Emie Budde on 4 oktober 2019

Hallo Hans, is het inmiddels gelukt? Voor vragen over domeinnamen raad ik je anders aan om contact op te nemen met onze klantenservice: www.yourhosting.nl/support.

Kubra on 6 maart 2020

Hallo,

Ik wil een domeinnaam kopen die al bezet is maar waar geen verkeer op is. Her word niet gebruikt, hoe kan ik ervoor zorgen dat ik hem krijg?

Groetjes

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *