Dagelijks worden er wereldwijd biljoenen e-mailberichten verstuurd. Berichten naar familie en vrienden, zakelijke e-mails, nieuwsbrieven en ook een heleboel spam. Het medium e-mail is uitgegroeid tot een alledaags gemak voor iedereen die informatie wil delen. Maar wat als het bericht wat je wilt versturen niet verstuurd kan worden? Voor veel mensen kan dit een groot probleem vormen.
Je hebt het vast wel eens meegemaakt; je stelt een e-mail op die je nog even snel wilt versturen, je klikt op ‘verzenden’ en het bericht lijkt weg te zijn.. maar een paar seconden later verschijnt er een nieuw bericht in je mailbox met de melding dat het bericht niet bezorgd kan worden. Dit wordt ook wel een ‘bounce melding’ genoemd of een ‘undeliverable’.
Maar waar komt dit door? Een bounce melding wordt gegenereerd door de server die het bericht niet kan afleveren. Deze server geeft dan ook vaak in het bounce bericht aan wat het probleem is. Het kan echter nog wel eens lastig zijn om dit te ontcijferen.
Een voorbeeld:
De melding lijkt op het eerste gezicht erg algemeen. Als je echter goed kijkt, dan zie je onderaan staan ‘DNS.NonExistentDomain’. Dit betekent simpelweg dat het domein ‘nepdomein.nl’, waar de e-mail naartoe gestuurd wordt, niet bestaat. Logischerwijs kan er dan ook geen e-mail bezorgd worden op dit domein. De server die deze melding gegenereerd heeft is in dit geval de verzendende server, die normaal gesproken te zien is op de plek op de puntjes bij ‘Bronserver’.
Dat een e-mail niet bezorgd kan worden, kan vele oorzaken hebben. Een e-mail legt namelijk best een lange weg af voordat deze bij de ontvanger kan worden afgeleverd. Simpel gezegd gaat het dan om de lokale e-mail client die u gebruikt, de lokale internet provider, de server van de versturende partij, vaak diverse spamfilters, de server van de ontvangende partij en het account van de ontvanger. Daarbij kan het ook nog zijn dat er ergens onderweg nog diverse extra instellingen gemaakt zijn, waardoor het bericht nog verder wordt doorgestuurd over andere servers. Er kan dus op vele plaatsen iets misgaan.
Een ander voorbeeld:
Deze melding ziet er op het eerste oog misschien vreemd uit, maar is heel specifiek. De melding is in dit geval afkomstig van de ontvangende server, welke aangeeft dat de mailbox die je wilt bereiken vol is en geen e-mail meer accepteert: ‘Program failure (77) of “deliverquota”’.
Het lezen van bounce meldingen kan een vak apart zijn. Hoe duidelijk de foutmeldingen in de bovenstaande voorbeelden ook zijn, het komt ook wel eens voor dat er geen specifieke reden wordt opgegeven. Belangrijk is dan dat je kijkt naar de server die het bounce bericht heeft gegeven. Je kunt bij deze partij dan namelijk navragen wat er aan de hand is.
Een belangrijk onderdeel van een bounce bericht zijn de meegegeven headers. Deze zie je vaak onder de regel ‘Oorspronkelijke berichtkoppen’ of ‘Below this line is a copy of the message’. Headers zijn als het ware de berichtregels die de route weergeven die het bericht heeft afgelegd. Je vind ze ook altijd bij de eigenschappen van een bericht. Headers lees je van beneden naar boven, omdat de bovenaan de laatste server staat waar het bericht langs is geweest.
Een andere veel voorkomende foutmelding is de melding dat het bericht is aangezien voor een spambericht. Deze melding kan zowel van de verzendende server (spamfilter) als van de ontvangende server (spamfilter) komen.
Nog een voorbeeld:
Bij ‘Bronserver’ staat altijd weer de server die het bounce bericht heeft verstuurd, we nemen aan dat dit nu de verzendende server is. De reden van weigering ligt echter bij de ontvangende server. Verwarrend? Ja, maar niet onlogisch. Wat er in dit geval gebeurt is het volgende: de verzendende server klopt aan bij de ontvangende server met een bericht. Het spamfilter van de ontvangende partij ziet echter een aantal kenmerken in het bericht wat op spam duidt. Deze zal het bericht daarom niet doorlaten en kan het vasthouden en/of weigeren. De verzendende server krijgt in dit geval de melding terug dat het bericht niet geaccepteerd is en geeft dit ook zo aan in het bounce bericht.
Het e-mailverkeer kan om heel veel redenen gestremd worden. Dit zijn er te veel om nu te benoemen. Er zijn op het internet zelfs hele lijsten te vinden met error codes en hun betekenis. Het lastigste is niet het opzoeken van de genoemde error, maar het bepalen wat er per specifiek geval misgaat. Een error geeft namelijk aan wat er misgaat, maar niet altijd waarom. Bij twijfel is het daarom altijd verstandig om je internet service provider te raadplegen, zodat zij kunnen uitleggen wat het probleem is, waardoor dit komt en het belangrijkste hoe dit opgelost kan worden.
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.