- 20 augustus 2015

Hostingprovider kiezen? lees deze 4 tips eerst

hostingproviderAls je je eigen bedrijf start is naast het bedenken van een naam en jezelf inschrijven bij de KvK, online je plek claimen een van de eerste dingen die je doet. Voor het vastleggen van een domeinnaam voor je website en het hosten van je platform ben je afhankelijk van een hostingprovider. Omdat je online platform straks je online visitekaartje is, of in het geval van een webshop zelfs de basis van je bedrijf, is het belangrijk dat je de juiste partner selecteert. Maar hoe kies je uit al die aanbieders de partij die het best bij jou past en waar moet je allemaal op letten? De volgende vier tips kunnen je hierbij helpen.

1. Hostingprovider aansluit bij het doel van jouw website? Inventariseer het aanbod!

Hierbij zijn twee vragen van belang:
1. Waar ga je de website voor inzetten? Is het een eenvoudig platform alleen om jezelf online te presenteren, of wordt het een professionele webshop waar je veel verkeer en piekbelasting op verwacht? Dit is een belangrijke factor die bepaalt hoeveel capaciteit je nodig hebt en of je genoeg hebt aan een leverancier met shared hostingoplossingen (waarbij je de capaciteit op de server deelt met anderen), of dat je kiest voor een VPS (Virtual Private Server)-oplossing waarbij je de server voor jezelf hebt.
2. Welk CMS ga je gebruiken? WordPress, Umbraco of een zwaar programma als Magento of een Java-gebaseerd CMS? Niet alle providers ondersteunen al deze toepassingen dus het is goed dit helder te hebben als je op zoek gaat naar een leverancier.

2. Onderzoek hoe de beveiliging wordt gegarandeerd

Of het nu gaat om een eenvoudige website waar mensen zich ook kunnen inschrijven voor een nieuwsbrief, of een e-commerceplatform dat bij iedere transactie data van je klanten verzamelt: je wilt erop kunnen rekenen dat de data die mensen achterlaten veilig is en dat hun privacy gewaarborgd is. Onderzoek daarom of een provider ISO 27001:2013 gecertificeerd is. Dit toont namelijk aan dat zij een hoge prioriteit geven aan een veilige en betrouwbare hostingomgeving. Als je actief bent in de medische sector, kijk dan ook of de provider NEN 7510-gecertificeerd is. Dit is de standaard voor beveiliging van medische data en bevat extra aandachtspunten zoals privacybescherming. Bekijk verder hoe de provider het instellen en beheren van de firewall en spamfilters heeft georganiseerd en onderzoek of deze bescherming biedt tegen DDoS-aanvallen die een ernstige bedreiging kunnen vormen voor de stabiliteit van je platform.

3. Bedenk welke support je nodig hebt

Het kan zijn dat er storingen optreden op je website of misschien wil je graag geholpen worden met het doorverwijzen van andere url’s naar jouw centrale platform. Is het dan voldoende dat de helpdesk van je hostingprovider alleen tussen 9.00 en 12.00 uur ‘s ochtends bereikbaar is, een reactietijd van 3 uur heeft en een storing oplost als men er bij toeval op stuit? Of wil je maximale bereikbaarheid, zowel telefonisch als per e-mail en via social media, en een garandeerde continuïteit? Belangrijke overwegingen die invloed hebben op je keuze. Bekijk wanneer en op welke manieren je provider bereikbaar is en of deze proactief monitort of er zich storingen voordoen. Dit zorgt ervoor dat je als je eenmaal je keuze hebt gemaakt en support nodig hebt, niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

4. Denk niet alleen aan nu, maar houd rekening met toekomstplannen

Kijk verder dan alleen het komende jaar en speel in op toekomstige behoeften. Misschien ga je sneller dan verwacht uitbreiden en heb je meer webruimte, e-mailboxen of MySQL-databases nodig. Kun je in dat geval eenvoudig upgraden? En biedt je hostingprovider ook andere managed services die aansluiten bij de ontwikkeling van je bedrijf? Het is daarbij raadzaam een hostingprovider te kiezen die met je mee kan groeien.

Meer informatie over shared hosting
Meer informatie over VPS-hosting

Samenvatting
4 tips voor het kiezen van een hostingprovider
Naam artikel
4 tips voor het kiezen van een hostingprovider
Beschrijving
Voor het vastleggen van een domeinnaam voor je website en het hosten van je platform ben je afhankelijk van een provider. Hoe kies je uit al die aanbieders de partij die het best bij jou past?
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *