Een veilige website is belangrijk om jouw website werkend te houden, maar er zijn nog meer redenen waarom je regelmatig onderhoud wilt uitvoeren. Met name updates zijn essentieel om gevaren buiten de virtuele deur te houden. Daarom geven we je graag tips over het goed onderhouden van je website en nemen we ook de risico’s met je door als je het niet doet.
Als je jouw website niet regelmatig updatet, is deze gevoeliger voor virussen en hackers. Dit kan ervoor zorgen dat je website niet meer werkt. Een update dicht lekken en beschermt daarmee je website.
De bovenstaande reden is genoeg motivatie om regelmatig updates uit te voeren, maar een andere belangrijke reden is je online vindbaarheid. Als je niet update, wordt je website trager en werkt deze niet meer optimaal. Snelheid vindt Google belangrijk vanwege gebruiksvriendelijkheid, dus je positie in de zoekresultaten keldert als je website traag is.
Naast dat je in WordPress zelf regelmatig de updates voor plug-ins en het CMS zelf kunt doen, kun je ook via de Hostingmanager WordPress updaten. Op onze WordPress-update-pagina vind je hier meer informatie over. In de Hostingmanager krijg je bij ‘WordPress’ ook veiligheidsmeldingen die je direct met één klik kunt oplossen zodat jouw website goed blijft functioneren.
En, als je liever hebt dat je WordPress software, plugins en thema’s automatisch geüpdatet worden, dan kun je gebruikmaken van de WordPress Toolkit in onze Hostingmanager. Je leest er meer over in het WordPress Toolkit blog.
Ook voor Joomla! hebben we een handleiding die je helpt bij het updaten via de Hostingmanager.
Als je de PHP-versie van je website updatet, zorgt dit ervoor dat je website veiliger en meestal sneller wordt.
We hebben vorig jaar alle hostingpakketten naar PHP7 omgezet. Wil je nu zelf je hostingpakket naar PHP7.1 of PHP7.2 omzetten, dan staat er op de PHP-update-pagina uitgelegd hoe je dit doet. Wij informeren je over de laatste PHP-versies zodra we deze klaargezet hebben. Je kunt dan zelf kiezen of je je website naar een andere PHP-versie wil overzetten. Wil je meer informatie over PHP, raadpleeg dan de algemene PHP-pagina.
Kijk jij wel eens kritisch naar wat er allemaal op je website staat en bijvoorbeeld wat voor plug-ins je hebt gedownload maar niet gebruikt? Tijd om de bezem erdoorheen te halen! Alles wat niet belangrijk voor je website is of oud is gaat naar de prullenbak. Zo houd jij je website netjes en veilig.
Heb je geen tijd voor het onderhouden van je website of besteed je het liever uit? Onze Webmasterservice helpt je graag bij het onderhoud van je website. Zo kun jij je richten op andere dingen terwijl je website veilig en up-to-date is.
We hebben zelfs een WordPress ‘Altijd up-to-date’-service zodat ook je plug-ins en WordPress up-to-date blijft.
Als je bijvoorbeeld WordPress als CMS hebt, dan staat het vaak wel aangegeven dat je moet updaten. Maar signalen zijn dat je website minder goed functioneert, traag is of lager in Google staat dan je gewend bent. En in het ergste geval gaat je website zelfs stuk.
Let ook op de volgende punten van je website om deze up-to-date te houden:
Heb jij nog een website die vol staat met tekst en weinig beeldmateriaal bevat? Misschien is het dan eens tijd om wat design-magie erop los te laten. We zijn tegenwoordig veel meer visueel ingesteld, dus jouw website mag lekker veel afbeeldingen en video’s bevatten. Dit komt de gebruiksvriendelijkheid ten goede en zorgt ervoor dat je bouncepercentage (lees hieronder) lager wordt.
De meeste websites worden tegenwoordig op de smartphone bekeken, daarom is het erg belangrijk dat je website een goede responsiviteit heeft. Dat houdt in dat je website mee schaalt bij kleinere schermen en er niet heel gek uitziet.
Niet alleen het schalen is belangrijk, maar ook wat je laat zien. Heb je bijvoorbeeld hele grote afbeeldingen als header, dan kan dit veel ruimte innemen op een klein smartphone scherm. Misschien wil je er dan voor kiezen om die header niet te laten zien op smartphone zodat bezoekers direct belangrijke info zien.
Het bouncepercentage van je website is het aantal bezoekers dat binnen 10 seconden je website verlaat. Bijvoorbeeld als je bezoeker iets zoekt op jouw website en het niet (direct) vindt. Of misschien laadt de pagina te traag of zelfs helemaal niet. Je kunt het bouncepercentage van je websitepagina’s in Google Analytics zien.
Naast het up-to-date houden en onderhouden van je website, is het ook belangrijk dat je SSL installeert. Zonder een SSL-certificaat zijn de gegevens van jouw websitebezoekers niet versleuteld. Browsers als Google Chrome laten dit heel duidelijk weten aan de bezoekers door een pagina te tonen waarop staat dat de website niet veilig is. Dit heeft een negatief effect op je bezoekersaantallen.
Met een Domain Validation SSL-certificaat laat jij zien dat je de gegevens van jouw websitebezoekers belangrijk vindt. Bovendien geeft Google de voorkeur aan websites met SSL, dus jouw website komt hoger in de zoekresultaten te staan als je wel een certificaat hebt. Wil je meer weten over SSL, bezoek dan onze SSL-pagina, hier kun je gelijk een check doen om te kijken welk SSL-certificaat bij jou past.
Ben je klant van Yourhosting en wil je direct SSL bestellen? Dit kan via Mijn Account bij ‘Producten’.
Heb je meer vragen over het beveiligen van je website? Neem contact op met onze klantenservice, zij helpen je graag verder.
8 reacties
Fijn deze service informatie!
Bedankt voor het compliment, Nicole! :-)
Mijn website is “ onveilig”
Kunnen jullie die veilig maken en wat kost dat.
Mijn website wordt niet veel gebruikt maar toch vind ik het nog steeds leuk om hem aan te houden.
Kortom, zelf doe ik er verder niets aan.
Groeten Els Faes
Nog meer tips voor de keuze van een bedrijf voor je website onderhoud vind je op:
https://www.dewebmakers.nl/website-onderhoud/
Prima artikel om te volgen. Je deelt uitgebreid informatie voor een veilige website en geeft ook tips erbij. Dit noem ik goede klantenservice. Eerlijk gezegd liet ik het onderhoud en veiligheid altijd over aan iemand anders, want ik had geen kennis erover. Door dit artikel heb ik wat meer inzicht gekregen om zelf uit te proberen. Dank je hiervoor. Ga zo door!
Mvg,
Jolanda
Hoi Jolanda, bedankt voor je mooie feedback! Daar worden we blij van :-) Succes met het beveiligen van je website! Groetjes, Emie
Ik snapte vroeger nooit waarom er voor hosting betaald moest worden. Koop je niet een domein en is dat het? Precies wat je in dit artikel aanhaalt, precies hierom!
Misschien dat men door dit artikel ook Minecraft hosting meteen beter zal snappen?!
Fijn dat je het artikel duidelijk vindt, Rosemarije! Bedankt voor je waardevolle feedback.