SEA staat voor ‘Search Engine Advertising’, vertaald in het Nederlands is dat ‘Zoekmachine adverteren’. SEA is een brede term want je hebt het niet alleen over adverteren op de zoekmachine van Google maar ook op andere zoekmachines zoals Bing van Microsoft. Kortom, wat is SEA? In ruil voor geld een betere positie verkrijgen in zoekmachines.
Zoekmachine adverteren betekent dus dat je met een advertentie in een zoekmachine kan komen te staan. Bij het aanmaken van een zoekcampagne in AdWords (Google Ads) stelt de adverteerder zoekwoorden in. De advertenties worden vervolgens op Google getoond wanneer iemand op zo’n zoekwoord zoekt. Het weergeven van zo’n advertentie gebeurt veelal boven en onder het organische zoekresultaat. De adverteerder betaalt als er op een advertentie wordt geklikt.
Het zijn voornamelijk tekstadvertenties die worden weergeven in een zoekmachine maar er worden bijvoorbeeld ook shopping-advertenties weergegeven inclusief prijs en afbeeldingen. Een tekstadvertentie bestaat in de basis uit een titel, een URL en een beschrijving.
Met behulp van advertentie-extensies kunnen advertenties uitgebreid worden met extra informatie. Tekstadvertenties kunnen zo bijvoorbeeld een telefoonnummer bevatten of extra links naar andere pagina’s van je website. Bij Bing is het onder andere mogelijk om een afbeelding te koppelen aan je advertenties.
Er zijn tal van zoekmachines waarop geadverteerd kan worden. In deze blog over “Wat is SEA” beperken we ons tot Google en hun advertentieplatform Google AdWords.
Google AdWords is het advertentieplatform van Google, dit platform maakt het mogelijk om op de zoekmachine van Google te adverteren en zogeheten display advertenties in het display-netwerk van Google weer te geven. Dit zijn advertenties met afbeeldingen of video’s, een voorbeeld van displayadvertenties zie je in onderstaande afbeelding.
Het display-netwerk bestaat simpelweg uit websites en apps die samenwerken met Google. Zij stellen ruimte op hun website of app beschikbaar waar Google mag adverteren en krijgen daar een vergoeding voor.
Google AdWords heeft tal van mogelijkheden en functionaliteiten om gericht te kunnen adverteren en de resultaten daarvan te analyseren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om op bepaalde zoekwoorden te adverteren in een specifieke stad waarbij je advertenties alleen zichtbaar zijn voor vrouwen. In het display netwerk kan je bijvoorbeeld advertenties alleen weergeven op geselecteerde websites aan alleen een groep mensen met dezelfde interesses.
Eén van de belangrijkste dingen die je zou moeten doen is het meten van het resultaat van je advertenties. Google AdWords stelt je in staat om conversies te meten. Een conversie is een aankoop of aanmelding die plaatsvindt op je website. Het meten van zo’n conversie wordt vaak gedaan met behulp van een bedankpagina. Een stukje code van Google AdWords op zo’n bedankpagina houdt bij of iemand iets koopt of zich aanmeldt.
Door conversies te meten krijg je meer inzicht in wat werkt, waardoor je beter kan sturen met je advertentiebudget. Heb je bijvoorbeeld bepaalde zoekwoorden die heel veel conversies opleveren, dan wijs je daar meer budget aan toe. Zoekwoorden die niet of nauwelijks presteren maken vaak overbodige kosten, hier zal minder of zelfs geen budget aan toegewezen worden.
Het mooie aan Google AdWords is dat je helemaal zelf bepaalt hoeveel geld je uitgeeft. Het platform biedt de mogelijkheid om dag-budgetten en biedingen in te stellen. Zo kom je nooit voor onverwachte kosten te staan, je hebt het uiteindelijk allemaal zelf in de hand. De kunst is natuurlijk om meer te verdienen dan dat je uitgeeft, houd dus altijd goed in de gaten hoeveel er in en uit gaat via AdWords.
Wil je starten met Google AdWords? Dan is de stap snel gemaakt, vooral als je al een Google account (Gmail) hebt. Ga naar Google Ads en meld je aan voor Google AdWords. Daarna volg je de stappen om je website te verifiëren zodat je kan starten met Google Adwords. Heb je nog geen Google Account, dan maak je die natuurlijk eerst even aan.
Als je net start met Google AdWords, kan alle informatie die op je afkomt best overweldigend zijn. Maar maak je niet druk, volg deze blog-serie over SEA en we helpen je op weg zodat je succesvol kan starten met Google AdWords.
In de volgende blog leggen we je uit hoe je een eenvoudige AdWords campagne opzet. In opvolgende blogs ga je leren hoe je zoekwoordonderzoek doet, hoe je advertenties maakt en hoe je jouw AdWords account kan optimaliseren. Zo hopen we je op weg helpen naar meer geïnteresseerde bezoekers op jouw website.
Één reactie
Eindelijk een duidelijke uitleg over dit onderwerp, mijn dank daarvoor!
Met hartegroet, Danka Husken-Smit