- 07 september 2022

Wat is virtualisatie en wat zijn de voordelen?

Virtualisatie komt binnen de automatisering in vele vormen voor. Om een goed beeld te krijgen over wat virtualisatie is, is het belangrijk om te weten in welke vormen virtualisatie mogelijk is en welke voordelen virtualisatie oplevert.

Wat is virtualisatie?

Normaal gesproken kan op een computer één besturingssysteem gedraaid worden. Er kunnen er wel meerdere geïnstalleerd worden, maar ze kunnen niet tegelijk opgestart worden. Door zogenaamde virtualisatiesoftware is dat nu wel mogelijk.

Dankzij deze zogenaamde virtualisatiesoftware is het mogelijk om op één machine meerdere computers te laten draaien. Geen fysieke computers, maar virtuele computers. Ze werken exact hetzelfde als afzonderlijke computers, maar maken gebruik van dezelfde hardware.

Maar wat zijn nu de voordelen van virtualisatie?

Een van de voordelen is dat je door deze techniek de hardware van een machine optimaal kunt benutten. Van afzonderlijke computers wordt over het algemeen een groot deel van de capaciteit niet gebruikt. Door een krachtige machine te virtualiseren kan hier veel efficiënter mee omgegaan worden.

De aanschaf van zo’n krachtige machine is een grotere investering dan een ‘normale’ computer. Doordat er echter meer gebruikers op kunnen werken zijn er minder computers nodig. Dat verdient zichzelf dus snel terug.

Een ander voordeel is de besparing van stroom. Hier geldt dezelfde redenering. Die ene krachtige machine verbruikt relatief veel stroom. Het gebruikt echter veel minder stroom dan als er gewerkt zou worden met meerdere afzonderlijke machines. Dit heeft een gunstig effect voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

Hieronder staan de voordelen nogmaals op een rij:

  • Kostenbesparing door optimaal benutten hardware
  • Kostenbesparing door lager stroomverbruik
  • Gunstig voor het milieu door lager stroomverbruik

Virtualisatie in the cloud

Het meest toegepaste voorbeeld van virtualisatie in the cloud zijn de Virtual Private Servers (VPS). Een VPS is een gedeelte van een grote krachtige server. Dankzij virtualisatiesoftware functioneert de VPS echter als een eigen server. De snelheid en processorcapaciteit kunnen niet door andere gebruikers op de machine (de buurman waarmee u de machine deelt) beïnvloed worden. Een VPS heeft zijn eigen hoeveelheid gegarandeerde opslag, geheugen en processorkracht.

De VPS-en zijn veel voordeliger dan de traditionele dedicated servers en worden daarom steeds vaker ingezet. Voorbeelden van de meest gebruikte virtualisatiesoftware voor VPS-en zijn:

  • Hyper-V (Microsoft)
  • VMware (EMC)
  • Virtuozzo (Parallels)

Het virtualiseren van servers heeft zowel voor de gebruikers als de datacenters een gunstig gevolg. Voor de gebruikers zit dat voordeel vooral in het financiële aspect en het milieu. Bij datacenters komt daar nog een voordeel bij. Datacenters begonnen erg vol te raken. Zowel qua ruimte, als stroomvoorziening. Door virtualisatie is er minder ruimte en stroom nodig, waardoor deze problemen langzaam opgelost worden.

Mocht je dus in een situatie komen waarbij je een eigen server nodig hebt dan is een Virtual Private Servers (VPS) zeker het overwegen waard. Ook het overstappen van je huidige server naar een VPS kan mogelijk voordelen opleveren.

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *