- 14 augustus 2019

WordPress-website maken: de basis

Wie zich enigszins verdiept in het maken van een website, komt de naam ‘WordPress’ al gauw tegen. WordPress is een erg bekend CMS (Content Management System) en wordt door veel website-eigenaren gebruikt. Met zo’n 55.000 plug-ins biedt WordPress veel mogelijkheden voor jouw website, hier kom ik later op terug. We beginnen dit blog eerst met een goede, stevige basis voor jouw WordPress-website.

WordPress-installatie

Voordat je met WordPress aan de slag kunt, installeer je de software. Je sluit eerst hosting en een domeinnaam bij ons af en dan heb je toegang tot ‘Mijn Account’. Klik door naar de Hostingmanager, kies de domeinnaam en installeer WordPress. Voor een uitgebreide uitleg over de WordPress-installatie, verwijs ik je naar de WordPress installatiehandleiding.

De basis-instellingen van WordPress

Is je WordPress geïnstalleerd, dan zie je het dashboard van jouw WordPress-website. Ga naar ‘Instellingen’ en check of het vinkje voor ‘Iedereen kan registreren’ uitstaat. Bij het kopje ‘Lezen’ kies je welke pagina jouw bezoekers zien als ze op de homepage van jouw website komen. Bij een blog toon je bijvoorbeeld de laatste berichten en bij een reguliere website een statische pagina.

Als laatste raad ik je aan om bij ‘Permalinks’ te kiezen voor de optie ‘Berichtnaam’. Als je dan een bericht aanmaakt, komt de berichtnaam automatisch in de URL te staan, bijvoorbeeld: www.jouwdomein.nl/berichtnaam. Dat is niet alleen mooier dan de standaardinstellingen van WordPress: www.jouwdomein.nl/?p123, het is ook nog eens een goede instelling voor zoekmachineoptimalisatie.

voorbeeld wordpress-instellingen

Kies een thema

Je hebt als je aan de slag gaat met een WordPress website maken een heleboel thema’s. Het gekozen thema bepaalt het design van jouw website. Je kunt binnen het thema nog wel elementen aanpassen, dit licht ik bij de alinea over de customizer verder toe. Thema’s zijn handig, want zo ziet je website er binnen korte tijd professioneel uit. Je vindt de thema’s onder het kopje ‘Weergave’.

Pagina aanmaken

De eerste pagina die mensen zien is de homepagina. Deze maak je aan bij het kopje ‘Pagina’s’. Geef de pagina de naam die je wil, bijvoorbeeld ‘Welkom’ of ‘Start’. Dit komt dan ook in je URL te staan, dus: www.jouwdomein.nl/welkom. Eventueel kun je dat later nog aanpassen. Daarna vul je de pagina met blokken door op het ‘+’-icoontje te klikken. Die blokken bestaan uit bijvoorbeeld tekst of afbeeldingen. Wil je zien hoe het eruitziet als je jouw website publiceert? Klik op ‘Voorbeeld’. Tevreden? Klik op ‘Publiceren’. Je pagina staat nu live.

Doe dit ook voor andere pagina’s die je op je website wil. Denk aan: ‘Contact’, ‘Over ons’, ‘Blog’, etc.

Maak een menu

Als de pagina’s zijn aangemaakt, wil je ze in het menu plaatsen zodat bezoekers de pagina’s gemakkelijk vinden. Ga weer naar ‘Weergave’ en klik op ‘Menu’s’. Bij het kopje ‘Menustructuur’ vul je de naam van het menu in. Klik vervolgens op ‘Menu aanmaken’ en kies de locatie van het menu, dit verschilt per thema (sommige menu’s staan bovenin, sommige staan onder de kopafbeelding bijvoorbeeld). Vink ‘Hoofdmenu’ aan en klik op ‘Menu items toevoegen’. Je ziet dat je de pagina’s die je net aanmaakte nu in het menu kunt slepen. Als je een pagina rechtsonder een andere pagina sleept, dan maak je een subitem aan. Als jij meerdere productsoorten aanbiedt, kun je in het menu onder ‘Producten’ de verschillende soorten als subitems toevoegen. Klik op ‘Menu opslaan’, je ziet het menu nu op jouw website verschijnen.

WordPress Customizer

Bij ‘Weergave’ heb je ook de knop ‘Customizer’. We hadden het al over thema’s en dat je elementen naar wens aan kunt passen. Het ene thema biedt heel veel aanpasmogelijkheden, het andere wat minder. Klik door de verschillende knoppen van de customizer en kijk wat je kunt aanpassen. Denk aan de titel van je website, bepaalde kleuren en de kopafbeelding. Je website begint nu meer vorm te krijgen.

Voeg widgets toe

We gaan nog een keer naar ‘Weergave’, alleen nu naar de knop ‘Widgets’. Widgets zijn blokken met informatie. Ook hier heb je per thema weer verschillende mogelijkheden. Sommige thema’s komen met veel verschillende widgets en andere met minder. Je kunt ook via sommige plug-ins zelf widgets aanmaken. Je bepaalt zelf waar de widget staat op jouw website, bijvoorbeeld in de footer (onderkant van je website) of in de linkerzijbalk.

Installeer plug-ins

Een plug-in is een handigheidje die je aan je website toe kunt voegen (bijvoorbeeld een contactformulier) of waarmee je de gebruiksvriendelijkheid van WordPress voor jezelf optimaliseert. WordPress is een open source CMS. Dit houdt in dat iedereen plug-ins en thema’s kan ontwikkelen die jij vervolgens weer kunt installeren. Dat maakt dan ook dat je uit zo’n 55.000 plug-ins kunt kiezen. Als je een plug-in installeert, verschijnt deze in het menu of onder de knop ‘Instellingen’. Ik neem de basis plug-ins met je door.

Let op: kijk goed naar de recensies van plug-ins. Doordat iedereen plug-ins kan creëren, komt het nog wel eens voor dat een hacker er malware in verstopt. Als een plug-in veel goede recensies heeft, kun je ervanuit gaan dat het om een betrouwbare bron gaat.

Contactformulier

Wil je dat websitebezoekers contact met je opnemen? Met de plug-in Contact Form 7 maak je gemakkelijk je eigen contactformulier. Ga naar ‘Plugins’ en vervolgens naar ‘Nieuwe plugin’. Voer in het zoekveld ‘Contact Form 7’ in en kik op ‘Nu installeren’. Activeer de plug-in nadat deze geïnstalleerd is. 

Je ziet in de linkerzijbalk van je WordPress-beheerpagina ‘Contact’ staan. Klik erop en vervolgens op ‘Nieuwe toevoegen’. Je kunt het contactformulier nu bewerken, maar je kunt ook voor het standaardformulier kiezen. Wel is het handig om bij het tabblad ‘Mail’ je eigen e-mailadres in te vullen. Dan krijg je een mailtje wanneer iemand het formulier invult. Nadat je het formulier opslaat, komt er rechtsboven in beeld een code te staan. Deze code kopieer je en plak je vervolgens op de gewenste pagina. Als de pagina al gepubliceerd is klik je op ‘Bijwerken’. Je ziet nu dat het contactformulier op je website staat.

Let op: het is vanuit de AVG verplicht om een SSL-certificaat voor jouw website te hebben wanneer er een contactformulier op je website staat.   

SSL-certificaat

Met een SSL-certificaat versleutel je de verbinding tussen jouw website en de browser van de bezoeker. Dat houdt in dat wanneer iemand bijvoorbeeld een contactformulier op jouw website invult met naam en e-mailadres, deze gegevens gecodeerd worden. Hierdoor kunnen derden de gegevens niet meer lezen. Vanuit de AVG is het verplicht om zo’n SSL-certificaat te hebben indien je dus om persoonsgegevens vraagt op jouw website. Maar niet alleen de AVG is een motivatie voor een SSL-certificaat. Websitebezoekers krijgen een melding dat jouw website onveilig is wanneer je geen SSL-certificaat hebt. Dat wil je voorkomen.

Een SSL-certificaat vraag je aan via ‘Mijn Account’. Er zijn gratis varianten van het SSL-certificaat (in de Hostingmanager: ‘Let’s Encrypt’), maar deze worden ook gebruikt door phishing-websites en hebben daardoor een minder betrouwbaar imago. Je onderscheidt jezelf van cybercriminelen met minimaal een Domain Validation  SSL-certificaat. Voor slechts een paar euro per maand heb je een SSL-certificaat van een betrouwbaar keurmerk, Sectigo (voorheen Comodo). Deze certificaten worden niet door cybercriminelen aangevraagd, aangezien het betaalverkeer hen traceerbaar maakt.

Als je eenmaal jouw SSL-certificaat aangevraagd hebt, wil je dat jouw website het slotje en de ‘https’ in plaats van ‘http’ in de adresbalk krijgt (de ‘s’ staat voor ‘secure’). Zo kunnen websitebezoekers zien dat jouw website veilig is. Om dit voor elkaar te krijgen, kun je de ‘Really Simple SSL’-plug-in gebruiken. Deze zorgt ervoor dat jouw website in één keer omgetoverd wordt tot een ‘https’-website.

WordPress website maken? Denk aan SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization (= zoekmachine optimalisatie). Zodra jouw website live staat, wil je waarschijnlijk ook dat deze gevonden wordt. Met SEO zorg jij ervoor dat jouw website hoger in de zoekresultaten komt. Hier zijn een heleboel manieren voor, die we in onze SEO-blogs uitgebreid met je doornemen. Een handige plug-in die je laat zien hoe je jouw pagina’s en berichten optimaliseert, is ‘Yoast SEO’. Als je een pagina of bericht aanmaakt, zie je onderaan twee smileys. Deze vertellen je of de pagina/het bericht SEO-proof is of niet en wat je kunt doen om je SEO te verbeteren.

Veiligheid

Houd jouw WordPress-site veilig met de ‘Anti-Malware Security and Brute-Force Firewall’-plug-in. De plug-in scant jouw website op hacks en malware. Voor extra veiligheid kun je ook de ‘WP-health’-plug-in installeren. Deze vertelt je welke acties je moet ondernemen om jouw website gezond en veilig te houden.

Altijd up-to-date service

Wil je dat wij jouw plug-ins maandelijks updaten en ervoor zorgen dat jij altijd de laatste WordPress-versie hebt? Maak dan gebruik van onze ‘Altijd up-to-date service’. Je hebt hiermee ook toegang tot de nieuwste thema’s van WordPress. Mocht je WordPress-site gehackt worden, dan krijg je bij de altijd up-to-date service de garantie dat jouw website weer hersteld wordt door onze webmasters.

Als je niet regelmatig updates uitvoert, dan kan het voorkomen dat jouw website niet goed weergegeven wordt en kwetsbaarder wordt voor cybercriminaliteit.

Onze webmasterservice helpt je ook graag bij bijvoorbeeld aanpassingen van je website, foutmeldingen of hacks.

Gefeliciteerd! De basis voor jouw WordPress-website staat! Ga vooral lekker aan de slag met de verschillende thema’s, plug-ins en widgets en richt jouw website helemaal naar wens in.

Samenvatting
Je eigen WordPress-website maken: de basis
Naam artikel
Je eigen WordPress-website maken: de basis
Beschrijving
Wil jij een eigen WordPress website maken? Een goede basis is het halve werk. In het blog leggen we je uit hoe jij ervoor zorgt dat je jouw WordPress-website goed instelt voordat je de website inricht.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Één reactie

Emilie on 5 september 2019

Dank voor dit informatieve artikel! Ik vroeg mij af wat ik mag verwachten als ik hosting van een site net Wordpress format zou verplaatsen. Wat zit er in de dienstverlening? Groetjes ! Emilie

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *