- 10 februari 2020

Zakelijke website maken: wat zijn de kosten?

Je hebt jouw zakelijke website helemaal in je hoofd zitten: de homepagina, kleuren, domeinnaam… Je hebt zelfs al gekeken naar welke producten je ongeveer nodig hebt. Maar wat gaat een website je eigenlijk precies kosten? Als ondernemer wil je niet voor onverwachtse kosten komen te staan. Daarom neem ik je mee in wat een zakelijke website jou ongeveer gaat kosten. De bedragen die we in het blog noemen, zijn exclusief BTW.

Maak je zelf je website of besteed je dit uit?

Het onderdeel waar je het meeste geld aan uitgeeft of juist het meeste geld op bespaart: de bouw van je website. Een bureau of websitebouwer inhuren is makkelijk, maar kost vaak wel een paar honderd euro. Als ondernemer heb je graag zelf de touwtjes in handen, dus waarom niet ook met je website? Zelf je website maken bespaart je niet alleen kosten, maar het geeft je ook de vrijheid en kennis om zelf je website aan te passen wanneer je dit wil. Zonder dat je afhankelijk bent van een andere partij.

Hulp nodig bij het maken van je website? Download onze checklist. Zo weet je zeker dat de basis van jouw website goed is.

Dus: als je jouw website laat maken, mag je wel een paar honderd euro extra in je begroting meenemen (afhankelijk van het bedrag dat de website bouwer vraagt).

Kosten van producten die je nodig hebt voor jouw website

Voor het maken van je zakelijke website heb je een aantal producten nodig. Sommige daarvan kosten geld, sommige niet. De daadwerkelijke kosten zijn  erg afhankelijk van de keuzes die je maakt. Kies je een duurdere domeinnaam of meerdere domeinnamen? Dan ben je uiteraard meer kwijt dan wanneer je het bij één .NL-domeinnaam van een euro houdt. Toch geef ik je enigszins richtlijnen in de kosten.

Domeinnaam/domeinnamen

Een domeinnaam heb je bij ons al vanaf een euro voor het eerste jaar. Denk aan .NL en .SITE. Wil je een internationale website, dan kies je misschien eerder voor .COM. Deze kost tien euro voor het eerste jaar.

Wat bij ondernemers ook geregeld voorkomt, is dat zij meerdere domeinnamen in één keer registreren. Als jij yourhosting.nu in je adresbalk typt, kom je alsnog bij yourhosting.nl terecht. Vroeger hadden we ook nog Starthosting, maar we hebben uiteindelijk besloten om het bij Yourhosting te houden. Typ www.starthosting.nl in en je komt op www.yourhosting.nl uit, handig voor mensen die nog Starthosting gewend zijn.

Waarom zou meerdere domeinnamen registreren? Dat kan meerdere redenen hebben. Als je bijvoorbeeld een domeinnaam hebt die lastig te spellen is en je wil voorkomen dat klanten niet op je website komen doordat ze telkens jouwdomijnnaam.nl typen in plaats van jouwdomeinnaam.nl. Maar ook als je overweegt om jouw bedrijf later voor internationale doelen te gebruiken. Denk aan naast een .NL ook een .COM of .EU-domeinnaam. Je legt de domeinnamen alvast vast, omdat anders iemand anders de domeinnaam misschien registreert en er vervolgens veel geld voor vraagt.

Laten we zeggen dat je voor een .NL-domeinnaam gaat, deze wordt veel gekozen.

registreer nu je .nl domeinnaam voor maar € 1,-

Hosting voor jouw website

Met hosting is jouw website bereikbaar. Alleen een domeinnaam is niet voldoende. We hebben een handige video waarin we je uitleggen wat hosting precies is en hoe het werkt. Er zijn meerdere vormen van hosting waar je uit kunt kiezen. Shared Hosting is de meest gangbare optie. Jouw website staat dan op de server samen met de websites of applicaties van andere gebruikers. Als je een webshop begint, is onbeperkt dataverkeer belangrijk en heb je meestal meer ruimte nodig. Bij een blog, portfolio of reguliere website, volstaat een Start pakket vaak. Als je het zekere voor het onzekere wil nemen, kun je ook voor een Plus pakket kiezen.

Bij ons is het Plus pakket erg populair, laten we dan ook voor deze berekening van dit pakket uitgaan.

€137,91 (eerste jaar)

Ga je een webshop beginnen? Overweeg dan een VPS (Virtual Private Server). Op zo’n server wordt je webshop niet belemmerd door de websites of applicaties van andere gebruikers. Dit komt doordat je een eigen plekje van de server hebt en deze niet deelt met anderen (zoals bij Shared Hosting). Een VPS is wel wat hoger in prijs. Je vindt alle VPS-pakketten op onze VPS-productpagina.

Website builder (CMS)

Qua kosten zal deze stap je wel bevallen. Als je eenmaal een hostingpakket kiest, dan kun je de meeste website builders hier gratis op installeren. WordPress, of Joomla! .

Welk CMS je kiest, is compleet afhankelijk van wat jij fijn vindt werken. WordPress en Joomla! zijn open source, wat inhoudt dat er continu toevoegingen worden gedaan door ontwikkelaars. Denk aan plugins, templates en widgets die je aan jouw website toevoegt.

De builder hoef je dus niet mee te nemen in het kostenplaatje, maar is wel een belangrijk onderdeel als je zelf je website maakt. Bij WordPress of Joomla! kun je ervoor kiezen om de updates door onze Webmasterservice te laten doen (hier heb ik het later in dit blog ook over), dat brengt wél extra kosten met zich mee.

Gratis

SSL-certificaat

Als ondernemer heb je vast wel eens gehoord van de welbekende AVG-wet. Sterker nog, ook als niet-ondernemer kon je rond mei 2018 haast niet om de wet heen. Als website-eigenaar ben je verplicht om een SSL-certificaat voor jouw website te hebben zodra je op een manier om persoonsgegevens vraagt. Denk aan het contactformulier of een reactiemogelijkheid op een blog.

Betekent dit dat als je niet om persoonsgegevens vraagt, je je niet druk hoeft te maken om een SSL-certificaat? Nee, niet per se. Als je geen SSL-certificaat voor jouw website hebt, komen de meeste websitebezoekers op een pagina die aangeeft dat jouw website niet veilig is. Als ondernemer kan dit je klanten kosten. Vraag daarom altijd een SSL-certificaat aan.

Je hebt Domain Validation SSL, waarbij je domein wordt gecheckt. Maar je hebt ook Extended Validation SSL, waarbij een bedrijfscheck plaatsvindt. Met een Extended Validation SSL-certificaat straal je het meeste vertrouwen uit, vooral belangrijk als je om betaalgegevens vraagt via bijvoorbeeld een webshop. Je herkent een website met een EV-certificaat op iPhone doordat de URL groen is.

We gaan ook voor het SSL-certificaat voor de meest gekozen betaalde variant, dat is het Domain Validation SSL-certificaat.

€35,88 het eerste jaar

Bijkomende kosten voor je zakelijke website

Naast de kosten voor het maken van je website, zijn er ook nog kosten die erbij kunnen komen zodra je website-eigenaar bent. Zo wil je dat jouw website goed vindbaar is voor klanten, dat de website er gelikt uitziet en goed werkt. Deze kosten neem ik niet mee in de totaalberekening, maar kun je voor jezelf toevoegen (of niet).

Vindbaar worden door middel van advertenties

Als jouw website eenmaal gepubliceerd is, wil je dat er bezoekers op je website komen. Dit kan organisch, bijvoorbeeld door middel van SEO (Search Engine Optimization). Maar je kunt ook betalen om meer bezoekers op je website te krijgen. Door bijvoorbeeld SEA en social media advertenties.

SEA (Search Engine Advertising)

Bij SEA betaal je om bovenaan in de zoekresultaten te staan. Je betaalt voor de zoekwoorden waar jij op gevonden wil worden en je geeft hierin aan of je bijvoorbeeld per click of per mile (1000 weergaven) betaalt. Een zoekwoord met veel concurrentie, dus waar veel mensen op bieden, is duurder dan een zoekwoord met weinig concurrentie. Vaak is het zo dat specifiekere zoekwoorden als ‘WordPress-hosting Zwolle’ ook goedkoper zijn dan algemene zoekwoorden zoals ‘hosting’.

Lees al onze SEA-blogs als je je er verder in wil verdiepen.

Betaalde templates of plugins

Vind jij het design van je website belangrijk? Je kunt het design optimaliseren zonder dat je hier iemand voor inhuurt. Zo zijn er bijvoorbeeld betaalde templates binnen WordPress die er vaak professioneler uitzien en meer opties bieden voor het design van jouw website.

Ook plugins komen in betaalde en gratis varianten. Meestal heb je niet-betaalde plugins als Yoast SEO die prima werken zonder dat je ervoor betaalt, maar je krijgt meer opties als je de premium-variant afneemt.

Onderhoud uitbesteden

Een soort hybride-vorm van je website zelf beheren en het uitbesteden is om dingen als updates en de installatie van SSL-certificaten uit te besteden. Zo ben je wel in controle van de bouw van je website en pas je de website zelf gemakkelijk aan, maar je hoeft je niet druk te maken over sommige technische aspecten. Onze Webmasterservice biedt verschillende diensten waardoor je technische handelingen niet zelf hoeft te doen.

Een website maken kan dus veel kosten met zich meebrengen, maar veel is afhankelijk van de soort website die je hebt en de eisen die hierbij komen. Als we van de producten uitgaan die je sowieso nodig hebt en dan de meest populaire variaties nemen, dan kom je uit op zo’n €160,-. En dan heb je een pakket waar je langere tijd mee vooruit kunt. Het kan duurder, het kan goedkoper.

Hopelijk heb je nu een idee van wat een website ongeveer kan kosten. Mocht je hier vragen over hebben, stel ze dan onder dit blog of raadpleeg onze klantenservice. Zij denken graag met je mee over welk product het beste bij jouw wensen past.

Samenvatting
Zakelijke website maken: wat zijn de kosten?
Naam artikel
Zakelijke website maken: wat zijn de kosten?
Beschrijving
Ben je benieuwd wat jij als ondernemer kwijt bent aan een zakelijke website? In het blog nemen we de kosten met je door.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reacties zijn gesloten.