- 21 september 2018

Zoekwoorden onderzoek

Zoekwoorden onderzoek is ontzettend belangrijk als jij wilt starten met Google AdWords want je kan pas effectief adverteren als je weet waar mensen naar zoeken. Voor een goed zoekwoorden onderzoek heb je twee dingen nodig, een gezond verstand en een zoekwoord-onderzoek-tool van bijvoorbeeld Google AdWords.

Wat is een zoekwoord?

Een zoekwoord is een woord, of een groep woorden die iemand in een zoekmachine intypt. Wanneer iemand bijvoorbeeld nieuwe schoenen nodig heeft, zou diegenen in Google het zoekwoord “sneakers kopen” in kunnen typen. Vervolgens laat Google allerlei resultaten (inclusief advertenties) zien waar het zoekwoord “sneakers kopen” op staat. Zo kan de zoeker snel vinden waarnaar hij of zij op zoek is.

Starten met zoekwoorden onderzoek

Zoekwoorden onderzoek begint vaak bij jezelf. Neem eens de tijd om te bedenken welke zoekwoorden mensen kunnen gebruiken om jouw producten of informatie te vinden. Maak een lijst van alle woorden die in je opkomen.

Zoekwoorden opsplitsen

Wanneer je veel producten of pagina’s hebt zou je je zoekwoorden op kunnen splitsen in categorieën. Als je bijvoorbeeld schoenen aanbiedt, verkoop je dan verschillende soorten schoenen zoals sneakers en pumps? Verkoop je vrouwenschoenen, mannenschoenen of allebei? Verkoop je naast schoenen ook accessoires? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kan stellen om tot nieuwe zoekwoorden te komen.

Zoekwoorden die het goed kunnen doen

Zodra jouw lijst helemaal compleet is, wil je natuurlijk weten welke zoekwoorden het goed zouden kunnen doen. Je wilt weten of mensen ook echt de zoekwoorden gebruiken die je hebt bedacht. Gelukkig biedt Google AdWords daar een handige tool voor, de zogeheten Zoekwoordplanner. Om bij de Zoekwoordplanner te komen, log je in op je AdWords account, klik je op “tools” (het sleutel-icoontje) en vervolgens op Zoekwoordplanner.

Zoekwoorden onderzoek met de Zoekwoordplanner in Google AdWords

Nadat je op Zoekwoordplanner klikt, krijg je twee opties, “Zoekwoorden vinden” of “Zoekvolume en prognoses bekijken”, klik op de laatste en voer al je zoekwoorden in (tip: je kan gewoon een hele lijst kopiëren en plakken). Na het invoeren klik je op “aan de slag”.

Zoekvolume en prognose bekijken in zoekwoordplannen van AdWords

Klik daarna op “Historische statistieken” om te zien hoeveel er op jouw ingegeven zoekwoorden wordt gezocht en hoeveel concurrentie er op je zoekwoorden zit.

Historische statistieken bekijken in zoekwoordplanner van AdWords

In bovenstaand voorbeeld zie je dat er drie zoekwoorden zijn waar daadwerkelijk op wordt gezocht, deze zou je kunnen gebruiken binnen AdWords. De zoekwoorden die helemaal geen gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten hebben, kan je achterwege laten. In dit voorbeeld houden we dus “schoenen van leer”, “schoensmeer zwart” en “sneakers kopen” over.

Ga nu naar “Suggesties voor zoekwoorden” en voer de zoekwoorden in.
Let op: je kunt (op moment van publiceren van dit artikel) maximaal tien zoekwoorden invoeren voor suggesties.

Suggesties voor zoekwoorden in Google AdWords

Nu krijg je een overzicht van zoekwoorden die lijken op de zoekwoorden die je hebt ingevoerd. Neem het overzicht door en voeg de best passende zoekwoorden toe aan je zoekwoordenlijst. Dit kan je voor meerdere zoekwoorden doen totdat je een grote lijst hebt met allemaal belangrijke zoekwoorden.

Zoekwoorden op basis van je website

Om tot nog meer zoekwoorden te komen kan je in plaats van zoekwoorden ook het adres van je website invoeren, Google zal dan allerlei suggesties doen op basis van de teksten op jouw website. Heb je een website die al aardig gevuld is? Dan is deze optie zeker een aanrader. Het toevoegen van een specifieke pagina is nog beter, dan krijg je zoekwoorden die het best passen bij die pagina.

Kies de juiste zoekwoorden

Waar je op moet letten is dat je niet te veel generieke zoekwoorden uitkiest. Op zulke zoekwoorden zit vaak veel concurrentie en kunnen onnodige kosten teweeg brengen omdat het te algemene zoekwoorden zijn . Maak het liefst gebruik van lange (meerdere woorden) en specifieke zoekwoorden zodat de zoeker direct vindt wat hij of zij wil hebben. Een zoekwoord zoals “zwarte leren herenschoenen kopen” doet het meestal beter dan een zoekwoord zoals “herenschoenen” omdat deze veel specifieker is.

Uiteraard kan het geen kwaad om gewoon te proberen of een generiek zoekwoord goed presteert, houd het zoekwoord dan wel goed in de gaten zodat je geen overbodige kosten maakt. Mocht het zoekwoord niet goed presteren, gebruik dan het zoektermen rapport om te achterhalen welke woorden overbodige kosten maken. Deze woorden wil je vervolgens toevoegen als negatieve zoekwoorden, hierover meer opvolgende blogs.

Met dit artikel hopen we je een stukje verder op weg te helpen bij het aantrekken van geïnteresseerde bezoekers op je website. Een AdWords campagne opzetten kan je daar zeker bij helpen en al helemaal wanneer je goed zoekwoorden onderzoek doet.

Samenvatting
Zoekwoorden onderzoek
Naam artikel
Zoekwoorden onderzoek
Beschrijving
Zoekwoorden onderzoek is ontzettend belangrijk als jij wilt starten met Google AdWords want je kan pas effectief adverteren als je weet waar mensen naar zoeken. In dit artikel krijg je meer informatie over zoekwoorden onderzoek.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *