Begrippenlijst

Met al die technische (hosting)termen begrijpen we dat je soms door de bomen het bos even niet meer ziet. Daarom hebben we een handige begrippenlijst opgesteld om het een stuk makkelijker te maken!

A

Affiliate

Als affiliate beveel je Yourhosting aan bij je relaties of de bezoekers van je website. Voor iedere klant die via jouw website bij ons klant wordt, ontvang je een ruime vergoeding. Als affiliate hoef je geen (technische) ondersteuning te bieden op onze producten en diensten.

AJAX

Staat voor Asynchronous JavaScript and XML. Het is een script combinatie van javascript, PHP en XML om website zowel via SSI en CSI aan te passen.

Alleen registreren

Met Alleen registreren registreer je een domeinnaam, zonder de mogelijkheid om deze domeinnaam door te verwijzen naar een andere website via een redirect of DNS-instelling.

Apache

Open source programma voor webservers.

ASP

Met ASP (Active Server Page) bouw je dynamische websites op een Windows-server, zoals een zoekmachine of een winkelmandje voor je webshop.

ASP.net

ASP (Active Server Page) is een programmeertaal om websites mee te maken. Met ASP bouw je dynamische websites op een Windows-server, zoals een zoekmachine of een winkelmandje voor je webshop.

Authorisatie code

Zie Verhuiscode

B

Back-up

Een back-up is een kopie van gegevens, welke gebruikt kan worden wanneer de originele gegevens zijn verwijderd of beschadigd. Via het menu-item Website back-up in de Hostingmanager maak je snel en eenvoudig een back-up van je website.

Batched SMTP (bSMTP)

Server voor het ontvangen en tijdelijk opslaan van e-mail. Wordt voornamelijk gebruikt wanneer je een eigen mailserver in beheer hebt. Batched SMTP zorgt ervoor dat er geen e-mail verloren gaat, wanneer je eigen mailserver tijdelijke offline is.

Bestandsbeheer & editor

Bestandsbeheer & editor is een online FTP-programma.

Browser

Een programma om een website te bekijken. Bijvoorbeeld Chrome, FireFox, Safari, Opera en Internet Explorer.

C

Catch-all e-mailadres

Een catch-all e-mailadres is een e-mailadres die alle e-mails opvangt welke gericht zijn aan de eigenaar van een domeinnaam. Hiervoor hoeft het eerste gedeelte (het gedeelte van het @-teken) van het e-mailadres niet te bestaan. Een catch-all e-mailadres is handig om e-mails op te vangen die gericht zijn aan een niet bestaand e-mailadres, vanwege een spelfout.

ccTLD

De ccTLD staat voor country code TLD en is een van de twee soorten TLD's die er zijn. Alle TLD's die een land vertegenwoordigen zijn ccTLD's. Bijvoorbeeld .nl (Nederland), .be (Belgie) en .es (Spanje).

CGI

CGI staat voor Common Gateway Interface. Een methode om een computerprogramma te laten praten met een html-pagina. CGI-programma's regelen onder andere de communicatie in chatruimten, bulletinboards, tellers en online formulieren.

CHMOD

Commando voor het Linux-besturingssysteem om de rechten van een bestand of een map te veranderen.

CMS

Een Content Management Systeem (CMS) is een websitetoepassing die het mogelijk maakt documenten en gegevens op internet te publiceren. Bijvoorbeeld: WordPress, Joomla!

Content Management Systeem

Zie CMS

CPU

CPU staat voor Central Processing Unit en is het rekencentrum van de server waarin bewerkingen en controles worden uitgevoerd.

Cronjob

Een cronjob voert op gezette tijden geautomatiseerd een script uit.

CSI

Client Side Includes (CSI) zijn scripts in webpagina's die aanpassingen maken aan de webpagina als deze al geladen is in de browser. Javascript is een scripttaal die hier veel voor wordt gebruikt.

D

Database

Zie MySQL-database

Dataverkeer

Dataverkeer is alles aan gegevens dat van en naar jouw deel op de server gaat. Denk aan de website bezoeken, e-mails versturen / ontvangen.

DNS

DNS (Domain Name System) is een systeem en netwerkprotocol dat op het internet gebruikt wordt om namen van computers naar numerieke ip-adressen te vertalen en omgekeerd. In de DNS staat alle technische informatie over je domeinnaam. De DNS van je domeinnaam bestaat uit verschillende records, A-records, Cnames, MX-records etc. Het DNS functioneert als een telefoonboek in een netwerk.

DNS-beheer

Via DNS-beheer in de Hostingmanager beheer je alle DNS-instellingen van je domeinnaam. Hier stel je A-records, Cnames en MX-records in.

Domein

Zie Domeinnaam

Domeinnaam

Een domeinnaam is een naam in het Domain Name System (DNS) en is de naam die je registreerd waarmee je vindbaar bent op internet. Een voorbeeld van een domeinnaam is yourhosting.nl.

Domeinnaam beheer

Via Domeinnaam beheer in de Hostingmanager stel je verwijzingen in voor alle (sub)domeinnamen die je beheert. Alle domeinnamen verwijzen standaard naar de map /public_html. Wil je je domeinnaam verwijzen naar een andere website, redirect dan je domeinnaam via Domeinnaam beheer.

Domeinnaamhouder

Zie Registrant

Doorsturen

Domeinnamen en e-mail kun je doorsturen naar een andere domeinnaam, e-mailbox of website door het instellen van een redirect of DNS.

Downgraden

Je (hosting)pakket verkleinen voor minder dataverkeer of schijfruimte. Het tegenovergestelde van upgraden.

Downloaden

Het kopiëren van een bestand van een (internet)server / van het internet naar een computer. Tegenovergestelde van uploaden.

E

EPP-code

Zie Verhuiscode.

Extensies

Zie TLDccTLD en gTLD.

E-mailaccount

Stel een e-mailaccount (gebruiker) in als je iemand een eigen login wilt geven. Wil je dit bijvoorbeeld voor vijf personen instellen, dan heb je vijf e-mailaccounts nodig. Je kunt het formaat van je e-mailbox aanpassen via 'E-mailruimte' in de Hostingmanager.

E-mailadres

Een e-mailadres bestaat uit je domeinnaam en een gekozen voorvoegsel, gescheiden door het @-teken. Bijvoorbeeld: helpdesk@yourhosting.nl.

E-mailaliassen

Een e-mailalias is een extra e-mailadres voor een bestaand e-mailaccount. E-mail gericht aan een alias wordt doorgestuurd naar je e-mailbox binnen of buiten Yourhosting (afhankelijk van je instellingen). Per alias is het deel voor het apenstaartje (@) verschillend. Je kunt zoveel aliassen aanmaken als je zelf wilt. Voorbeelden van aliassen zijn administratie@yourhosting.nl, sales@yourhosting.nl, helpdesk@yourhosting.nl enzovoort, die vervolgens allemaal binnenkomen op het e-mailaccount van info@yourhosting.nl.

E-mailbox

Zie E-mailaccount.

E-mailgebruikersnaam

Een e-mailgebruikersnaam is de gebruikersnaam waarmee je inlogt in je e-mail.

E-mailruimte

De totale ruimte die je beschikbaar hebt voor e-mail.

E-mailwachtwoord

Een e-mailwachtwoord is het wachtwoord welke gekoppeld is aan de e-mailgebruikersnaam. Met beide gegevens log je in op je e-mailbox.

F

Firewall

Een combinatie van software en hardware die een netwerk of een computer beveiligd tegen virussen en pogingen tot inbraak.

Formgenerator

Via Formgenerator in de Hostingmanager maak je eenvoudig online formulieren voor op je website. Handig voor aanmeldingen voor een nieuwsbrief, een online enquête of als contactformulier.

Forwarding

Zie Doorsturen.

Frontpage extensies

Met Microsoft FrontPage Extensions publiceer je je website eenvoudig op het internet. Je maakt je website met Microsoft FrontPage en met een klik op de knop wordt je website gesynchroniseerd met de versie die op de server staat.

FTP

FTP (File Transfer Protocol) is een internetprotocol die verzending van bestanden over internet mogelijk maakt. Met een FTP-programma upload en download je bestanden van en naar de servers van bijvoorbeeld Yourhosting.

FTP-gebruikersnaam

Een FTP-gebruikersnaam is de gebruikersnaam waarmee je via FTP inlogt op een server om bestanden te uploaden of te downloaden.

G

gTLD

De gTLD staat voor generiek TLD en is een van de twee soorten TLD's die er zijn. De gTLD's vertegenwoordigen geen land. Bijvoorbeeld .com, org, info en .biz.

H

Hotlink protection

Hotlink protection voorkomt dat andere websites op internet linken naar afbeeldingen op jouw website en op die manier jouw dataverkeer gebruiken.

Hostingmanager

Technische beheeromgeving bij Yourhosting. Hier stel je onder andere redirects in, wijzig je DNS-instellingen, maak je e-mailadressen aan, installeer je onze software installaties en heb je toegang tot je spamfilters.

Hostingmanager-gebruikersnaam

Je Hostingmanager-gebruikersnaam is de gebruikersnaam waarmee je inlogt op de Hostingmanager, je technische beheeromgeving bij Yourhosting.

Hosting

Zie Webhosting.

Hostingpakket

Ruimte op een server voor je website en/of e-mail welke permanent verbonden is met het internet.

.htaccess

Met de .htaccess stel je regels en rechten in voor je website. Zo kun je bijvoorbeeld foutpagina's voor je website instellen, een bestandsmap geheel of gedeeltelijk afsluiten en ip-adressen blokkeren.

HTML

Opmaaktaal voor het creëren van webpagina’s.

HyperText Markup Language

Zie HTML.

I

Inkomende mailserver

Zie Mailserver.

IMAP

Internet Protocol voor de uitwisseling van e-mail. De e-mailberichten worden op de mailserver bewaard en gelezen. De e-mailberichten blijven op de server aanwezig. Aanrader bij gebruik van een e-mailbox op meerdere computers, smartphones en tablets.

J

Joomla!

Joomla! is een open source CMS gericht op het online bouwen en beheren van een website of webshop.

K

L

Linux

Een efficiënt en gebruiksvriendelijk open source besturingsplatform voor webservers die MySQL en PHP ondersteunt.

Linux-hosting

Hosting gebaseerd op het serverbesturingssysteem Linux. Ongeacht het besturingssysteem van je eigen computer, kun je gebruik maken van Linux-hosting.

M

Mailserver

Een mailserver is een server die verantwoordelijk is voor het verwerken van e-mail. De mailserver benader je via POP3IMAP of SMTP.

Mijn Account

Mijn Account is je administratieve beheeromgeving bij Yourhosting. Hier wijzig je contactgegevens, bekijk je facturen en upgrade of downgrade je het hostingpakket. Ook voeg je hier nieuwe domeinnamen of extra producten toe.

Mijn facturen

Via het menu-item Mijn facturen in Mijn Account krijg je een overzicht van je betaalde en openstaande facturen. Ook heb je hier de mogelijkheid je openstaande facturen te betalen.

MijnWebsite

Een programma voor het bouwen van je website. Met de MijnWebsite van Yourhosting bouw je in 5 eenvoudige stappen een complete website. Via het menu-item 'Mijn producten' zie je jouw websites en kun je direct aan de slag.

MSSQL-database

MSSQL-database is een databasesysteem dat in tegenstelling tot MySQL-database, besturingssysteem onafhankelijk en is te gebruiken bij Linux-hosting en Windows-hosting. De database voorziet een website van inhoud of slaat gegevens op. SQL is de taal die wordt gebruikt om de database op te bouwen.

MySQL beheer

Via MySQL beheer in de Hostingmanager beheer je je MySQL-database met phpMyAdmin.

MySQL-database

MySQL-database is een internet gerelateerd databasesysteem dat veel gebruikt wordt in combinatie met PHP op een Linux-server. De database kan een website voorzien van inhoud. SQL is de taal die wordt gebruikt om de database op te bouwen.

N

Nameserver

Een nameserver verwijst domeinnamen naar ip-adressen. Als bezoeker van een website typ je de domeinnaam van de website in. Via de nameserver word je verbonden met het ip-adres van de server waarop de gevraagde website wordt gehost.

O

Online e-mail

Zie Webmail.

Open Source

Open Source is programmasoftware waarvan de broncode wordt vrijgegeven. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om de software te bestuderen, aan te passen en te verbeteren. Het bekendste voorbeeld van open source is het gratis (server)besturingssysteem Linux.

Overdracht

Iedere domeinnaam is geregistreerd op naam van een persoon of organisatie. Wordt deze tenaamstelling gewijzigd, dan is er sprake van een overdracht.

Overdrachtskosten

Kosten die voortkomen uit het overdragen van een domeinnaam.

P

Pakket vergroten

Zie Upgraden.

Pakket verkleinen

Zie Downgraden

DNS-/redirectservice

Met DNS-/redirectservice registreer je een domeinnaam en heb je de mogelijkheid om deze domeinnaam door te verwijzen naar een andere website via een redirect of DNS-instelling.

Perl

Perl is een programmeertaal om websites mee te maken. Met Perl bouw je dynamische websites zoals een zoekmachine of een winkelmandje voor je webshop.

PHP

Scripttaal voor het creëren van dynamische webpagina’s.

POP3

Internet Protocol voor de uitwisseling van e-mail. De e-mailberichten worden van de mailserver op de eigen computer geplaatst. De e-mailberichten staan niet meer op de server.

POP-server

Zie Mailserver.

PrestaShop

Een open source programma gericht op het bouwen van een webshop.

Procmail

Een filter voor ontvangen e-mail die het mogelijk maakt ontvangen e-mail te koppelen aan specifieke taken of e-mail naar andere e-mailadressen doorstuurt.

Q

Quarantaine

Is de periode waarin een registry een domeinnaam vasthoudt nadat deze door de eigenaar is opgezegd. Tijdens deze bedenkperiode kan alleen de eigenaar de domeinnaam opnieuw registreren. Een domeinnaam in quarantaine is niet vrij te registreren.

R

RAM

RAM staat voor Random Access Memory. Een type werkgeheugen van een computer of server.

Redemption

Zie Quarantaine

Redemption period

Zie Quarantaine

Redirect

Zie Doorsturen

Reseller

Als reseller van Yourhosting verkoop je onze producten en diensten onder eigen naam aan je eigen klanten. Behalve het leveren van producten bied je (technische) ondersteuning aan je klanten.

Registry

De beheerder van een of meerdere TLD's, bijvoorbeeld de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN): de beheerder van de .nl-domeinnamen.

Registrar

Groothandel voor het registreren van domeinnamen.

Redirect beheer

Via Redirect beheer in de Hostingmanager stel je verwijzingen in voor alle (sub)domeinnamen die je beheert. Alle domeinnamen verwijzen standaard naar de map /public_html. Wil je je domeinnaam verwijzen naar een andere website, dan redirect dan je domeinnaam via Redirect beheer. Alleen beschikbaar bij een DNS-/redirectservice.

Registrant

De registrant van een domeinnaam is de juridische eigenaar van een domeinnaam.

S

Schijfruimte

De totale ruimte die je beschikbaar hebt voor je website, e-mail en databases.

Server

Een in een netwerk opgenomen computer.

Shared hosting

Shared hosting is een vorm van webhosting. Bij shared hosting deel je de server met andere gebruikers. Je beschikt over een speciaal voor jou gereserveerd deel van de server, een hostingpakket. Shared hosting wordt het meest gekozen voor reguliere en beginnende websites.

Shell Access

Yourhosting biedt op haar servers Shell Access-toegang aan. Met een SSH-toegang kun je je account beheren. Als je een SSH-verbinding opzet naar een van onze servers, heb je verschillende mogelijkheden tot je beschikking.

SIDN

Zie Stichting Internet Domeinregistratie Nederland

SMTP-server

Zie Uitgaande e-mailserver (SMTP)

SLA

Een Service Level Agreement (SLA) is een aanvullende overeenkomst tussen twee partijen, waarin specificaties van de overeenkomst zijn vastgelegd. Waaronder het kwaliteitsniveau, responstijd bij storingen, de mate van support en het tijdstip van support.

Spamfilter

Een spamfilter is een filter die spam tegenhoudt voordat het in je e-mailbox komt. Het spamfilter scant alle ontvangen e-mail en markeert en verwijdert e-mail die aan spamcriteria voldoen.

SSH Shell

Zie Shell Access

SSI

SSI genereert de webpagina, op het moment dat deze wordt opgevraagd. De programmeertalen ASP en PHP maken hier gebruik van.

SSL

Een Internet-protocol dat beveiligde en geverifieerde verbindingen biedt. Het is de meest voorkomende manier voor het elektronisch versleutelen van data. Een SSL-certificaat biedt je bezoekers veiligheid bij het invoeren van persoons- of betalingsgegevens.

Statistieken

Via Statistieken in de Hostingmanager krijg je inzicht in het verbruik van je dataverkeer. Daarnaast geven deze statistieken inzicht in het surfgedrag van je bezoekers.

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland beheert sinds 1996 de .nl-domeinnamen (alle domeinnamen die eindigen op .nl). Naast het registreren en uitgeven van domeinnamen, zorgt SIDN ervoor dat internetgebruikers wereldwijd en op elk gewenst moment bij deze domeinnamen terecht kunnen.

Subdomeinnaam

Een domeinnaam in de DNS dat rechtstreeks onder een andere domeinnaam staat. Bijvoorbeeld test.yourhosting.nl. De subdomeinnaam is dit voorbeeld is ‘test’.

T

Tabel prefix

Een voorvoegsel van een tabel in de MySQL-database. Voorbeeld: jos_users, hier is ‘jos’ een tabel prefix en users de tabel.

TLD

TLD staat voor Top Level Domains. De TLD is het laatste gedeelte van een domeinnaam, het gedeelte achter de punt. Bijvoorbeeld .nl, .com, .de of .be.

Token

Zie Verhuiscode

U

Uitgaande e-mailserver (SMTP)

Server voor het versturen van e-mail. Standaard verloopt het versturen van e-mail via je internetprovider. Uitgaande e-mailserver (SMTP) afnemen bij Yourhosting is ook mogelijk.

Upgraden

Je (hosting)pakket vergroten voor meer dataverkeer of schijfruimte. Het tegenovergestelde van downgraden.

Uploaden

Het kopiëren van een bestand van een computer naar een (internet)server. Tegenovergestelde van downloaden.

V

Verhuiscode

Een verhuiscode is een unieke code die gekoppeld is aan een domeinnaam om deze naar een andere registrar te verhuizen. Met de verhuiscode wordt gecontroleerd of de eigenaar van de domeinnaam de verhuizing aanvraagt. Is een verhuiscode onjuist, dan kan de domeinnaam niet verhuisd worden. Domeinnamen die met een verhuiscode worden verhuisd, zijn onder andere: .nl, .com en net.

VPS

Zie VPS hosting.

VPS hosting

VPS hosting is een vorm van webhosting. VPS staat voor Virtual Private Server. Het is een eigen afgeschermde omgeving op een fysieke server. Deze fysieke server is opgedeeld in meerdere VPS-pakketten doormiddel van virtualisatietechnieken.

Met een VPS-pakket heb je dezelfde mogelijkheden als met een eigen fysieke dedicated server. Elke VPS beschikt over een eigen besturingssysteem die volledig gescheiden is van andere VPS-en. Hiermee heb je alle flexibiliteit om zelf instellingen te beheren en software of services te draaien.

W

Webhosting

Webhosting is het onderbrengen van je website op een computer (server) die permanent verbonden is met het internet. Op die manier is je website altijd en overal bereikbaar voor je bezoekers.

Wachtwoord beheer

Via Wachtwoord beheer in de Hostingmanager stel je wachtwoorden in voor de Hostingmanager en je FTP-gebruiker.

Webruimte

De totale ruimte die je beschikbaar hebt voor je website.

Webwinkel

Een webwinkel is een online etalage waarbij diensten en producten kunnen worden aangeschaft via het internet. Programma’s die veel worden gebruikt om een webwinkel te bouwen zijn Prestashop, Magento en OpenCart.

Webshop

Zie Webwinkel

Webmail

Webmail is een online e-mailprogramma waarmee je altijd en overal via je browser e-mail kan lezen en versturen.

Windows-hosting

Hosting gebaseerd op het serverbesturingssysteem Windows. Kies voor Windows-hosting voor een website met ASP, ASP.net, Microsoft SQL-server en/of Frontpage-extensies.

WordPress

Een open source programma gericht op het bouwen van een website of blog.

X

XML

XML staat voor Extended Markup Language. Opmaaktaal voor het creëren van webpagina’s en wordt gezien als de opvolger van HTML.

Y

Z