6 SEO tips die jouw zoekresultatenpositie verhogen
Bij het beginnen van een onderneming komt er veel op je af. Administratie, apparatuur, huisvesting, maar ook je website. Een belangrijk onderwerp voor veel ondernemers is zoekmachineoptimalisatie. Je wil immers dat jouw website gevonden wordt. SEO is een van de meest kosteneffectieve manieren om (potentiële) klanten naar je website te brengen. Daarom geven wij je in dit artikel 6 SEO tips. Goede content in combinatie met de juiste onderwerpen en zoekwoorden hebben op de lange termijn effect op de vindbaarheid van jouw website en dus je onderneming. Scoort je content goed, dan is de kans groot dat deze blijft scoren.
Natuurlijk is SEO veel complexer dan een paar zoekwoorden toevoegen op je website. Wil je hier meer over weten, lees dan even de blogs die we over SEO schreven. Maar als de basis goed zit, dan geeft dit bijna altijd resultaat. Het belang van een goed vindbare website zie je ook terug in onderstaande feiten:
Als je begint met het optimaliseren van je content is het belangrijk om het zoekgedrag van je doelgroep te leren kennen. Op deze manier ben je beter in staat passende content te maken voor je bezoekers. Een zoekwoordenonderzoek helpt je hierbij. Ook local search is steeds meer in opkomst. Dit is goed nieuws voor kleine ondernemers, omdat het bij zoekopdrachten waarin een plaats voorkomt (zoals ‘Hosting in Zwolle’) aannemelijker is dat de website van een lokale ondernemer eerst getoond wordt op een zoekresultatenpagina. Niet alleen een plaatsnaam in een zoekopdracht zorgt voor lokale zoekopdrachten. Heeft een zoeker zijn locatie aanstaan op zijn telefoon? Dan tonen zoekmachines sneller resultaten die in de buurt van de zoeker zitten.
Zoekmachineoptimalisatie kan je bedrijf die boost geven die het nodig heeft. Tegenwoordig opereren heel veel ondernemingen online. Daarom is het essentieel dat je de juiste doelgroep target op je website. Maar hoe kun je dit het beste doen? SEO is niet alleen de juiste keywords gebruiken, zoals veel mensen denken. Natuurlijk is dit heel belangrijk, maar er zijn nog meer manieren die vaak vergeten worden. We delen daarom 6 tips die zorgen voor een betere ranking.
Sitespeed Iedereen houdt van snelle websites. Sterker nog, we raken geïrriteerd als we lang moeten wachten tot een pagina laadt. De snelheid van je website is, volgens Google, een van de belangrijkste rankingfactoren voor een zoekmachine. Voor zowel mobiel als voor desktop is het dus belangrijk dat je website snel laadt.Een langzame website zorgt veelal voor een hoge bouncerate. Dit zijn de mensen die binnen 10 seconden je website weer verlaten. Klinkt als weinig tijd, maar onze aandachtspanne is klein en er is altijd iemand anders die wél een goede website-ervaring en dus snelle website biedt.
Indexering Je website-pagina’s indexeren in Google is een vereiste om je website vindbaar te maken. Maar hoe weet je hoeveel pagina’s van je website geïndexeerd zijn? Hier is een formule voor. Indexering = aantal pagina’s volgens de Google Index vs. het aantal pagina’s op je website. Deze informatie vind je in Search Console. De vervolgvraag is: hoe indexeer ik mijn pagina’s? Google heeft hier een guideline voor geschreven. Volg je deze guideline, dan voeg je waarde toe aan de gebruikers van de website en is de kans groter dat je website beter rankt in zoekmachines.
Sitemaps Je kunt je website zien als een huis: elke pagina is een kamer in dat huis. Een XML-sitemap is de plattegrond van je huis. Met zo’n sitemap maak je het voor Google makkelijker om alle pagina’s van je website te vinden en dus te indexeren. Via een sitemap vertel je Google precies welke pagina’s je hebt, waardoor Google het niet zelf hoeft uit te zoeken.
Https-websites We hebben allemaal weleens ‘http’ of ‘https’ zien staan linksboven in de browser. Weet jij wat het verschil is tussen deze twee? De ‘s’ in ‘https’ staat voor ‘secure’, dit betekent dat je website beveiligd is met een SSL-certificaat. Waarom dit belangrijk is? Als je met een website communiceert en daarbij persoonlijke informatie deelt als je bankrekeningnummer of gegevens van je paspoort, dat wil je dat je gegevens veilig verstuurd worden. Een SSL-certificaat versleutelt de gegevens, waardoor derden deze niet meer kunnen lezen. Een https-website voorkomt dat hackers privacygevoelige informatie kunnen stelen. Daarbij geeft Google voorkeur aan veilige website ten opzichte van websites zonder een SSL-certificaat. Dus naast het beschermen van privacygevoelige informatie van je bezoekers, is het ook nog eens goed voor je SEO-positie.
Aanpassen en updaten van je oude content Je hebt ongetwijfeld content geschreven voor je website. Of dit nu voor blogs of voor websitepagina’s is, je oude content is een goudmijn aan SEO-mogelijkheden. Het is goed om de bouncerate te checken van ‘oude’ content op je pagina. Merk je dat een bouncerate op een bepaalde pagina hoger is dan wenselijk? Pas de content aan op de pagina om deze weer actueel te maken. Heb je bijvoorbeeld een tech-website? Voeg dan updates toe aan oude artikelen. Zo kun je nieuwe features toevoegen aan een product dat je ooit eens gereviewd hebt. Zo houd je het artikel actueel en relevant.
Maak backlinks Links die naar jouw website verwijzen noemen we backlinks. Een backlink creëert een soort vertrouwen tussen beide websites, het geeft in feite aan dat andere websites de content op jouw website als waardevol zien. Daarbij kan het helpen om een domeinnaam te hebben waarin belangrijke keywords terugkomen. Heb je bijvoorbeeld een tech-website, dan is de .tech-extensie geschikt voor jouw website. Andere voorbeelden van relevante keywords in een extensie zijn .site, .online en .space.
Maak je gebruik van deze tips, dan kun je er zo goed als zeker van zijn dat je website beter scoort in de zoekmachines. Gebruik ook altijd de guidelines die Google voorschrijft, zo voldoe je aan de basis.
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.