- 03 januari 2019

Afbeeldingen automatisch optimaliseren voor WordPress

Je hoort vaak dat je website je visitekaartje is. Dat klopt, je wordt eerst gegoogeld en dan pas krijg je echt contact. Daarom geeft je website dus vaak een eerste indruk van je. Een snelle website heeft invloed op de positie die je hebt in zoekmachines. Wil je lekker snel voor de dag komen? Zorg dan dat je website snel laadt met geoptimaliseerde afbeeldingen. Lees in dit blog hoe dat werkt voor WordPress!

Afbeeldingen op je WordPress website

We hebben bij Yourhosting in de afgelopen paar maanden ervoor gezorgd dat je website nog sneller geladen is. Yourhosting is zelfs de snelste webhoster van 2018! Zelf kun je ook veel doen om je website sneller te maken. Zo’n 60% van alle geïnstalleerde websitepakketten bij Yourhosting is WordPress, daarom leg ik je graag uit hoe je je afbeeldingen in WordPress automatisch geoptimaliseerd krijgt! Niet geoptimaliseerde afbeeldingen zijn vaak een vertragende factor voor je website, voor een snelle website doe je er goed aan afbeeldingen te optimaliseren. In een vorige blog schreef ik al over het gebruik van TinyJPG, dat gaan we nu automatiseren zodat je er nooit meer aan hoeft te denken. Heel handig!

Inloggen op je beheerpaneel van je website

We beginnen door eerst in te loggen op het beheerpaneel van je website. Is je domeinnaam domein.nl, ga dan naar https://www.domein.nl/wp-admin en log in. Ga via het linker menu naar Plugins en kies dan voor “Nieuwe plugin” (of “Add New” in de Engelse versie). Tik bij het zoekveld “tinyjpg” in en installeer de plugin met de pandabeer als logo. De plugin heet ‘Compress JPEG &PNG images”. Na het installeren klik je op de activatieknop.

Afbeeldingen op je WordPress website automatisch optimaliseren

Plugin installeren

Na het activeren zie je een melding in het Engels die je vraagt je te registreren. Klik daarop.
Je geeft op de volgende pagina jouw e-mailadres en je naamop en klikt vervolgens op “Register Account”. Je ontvang nu een mailtje met een activatielink. Klik op de button met de tekst “activate your account” in het mailtje. Als je daarop klikt activeer je je gratis account en kun je direct weer doorklikken naar je WordPress pagina. Vanaf nu optimaliseer je de afbeeldingen op je WordPress website automatisch!

Kies type afbeeldingen

Per maand mag je 500 keer een afbeelding helemaal gratis optimaliseren, dat is meer dan genoeg voor een persoonlijke of zakelijke website. Je kunt ook nog instellen welk type afbeelding je wilt optimaliseren, kies in ieder geval voor het origineel “original”, “thumbnail”, “medium” en “medium large”. Met die instelling kun je 125 verschillende afbeeldingen per maand optimaliseren. Een foto die je gemaakt hebt met je smartphone van meer dan 1 MB wordt met gemak verkleind naar 300kb. Besparingen van 60 tot 80% in bestandsgrootte maken dat je pagina’s een stuk sneller laden, met behoud van kwaliteit!

Vanaf nu worden alle afbeeldingen die je upload naar je website via de MediaManager van WordPress helemaal automatisch geoptimaliseerd. Heel veel succes met je website!

Heb je nog vragen? Laat dan gerust een reactie hieronder achter!

Samenvatting
Afbeeldingen automatisch optimaliseren voor WordPress
Naam artikel
Afbeeldingen automatisch optimaliseren voor WordPress
Beschrijving
Wil jij een snelle WordPress website? Zorg dan dat de afbeeldingen geoptimaliseerd zijn. Gecomprimeerde afbeeldingen helpen bij een snelle website en een snelle website is goed voor de gebruikerservaring en vindbaarheid.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

6 reacties

Inge on 17 januari 2019

Kun je hiermee ook de afbeeldingen die al op je site staan comprimeren? Of moet je die opnieuw uploaden?

Jeroen Peters on 17 januari 2019

Hoi Inge,

je kunt hiermee ook alle eerder geüploade afbeeldingen verkleinen. Daarvoor kun je gebruik maken van de "bulk optimalisatie". Als je inlogt op je wp-admin, zie je op het dashboard een blokje met een panda. Daar staat een linkje voor de "bulk optimalisatie".

Veel succes!

Groeten Jeroen

Robert on 7 februari 2019

Hallo,

Ik gebruik nu de plugin Smush om afbeeldingen kleiner te maken. Ken je dat en werkt de Compress JPEG &PNG images beter denk je?

Mvg,
Robert
http://www.tourdevacance.com

Rene Beerendonk on 7 februari 2019

Beste Jeroen
Kan ik ook images uitsluiten, want ik gebruik er een paar in een paginabrede slider en die moeten groter zijn anders wordt de foto te korrelig abstractschilderen.nl
Groet Rene

Jeroen Peters on 12 februari 2019

Hoi Robert,

ik ken Smush alleen maar van naam eigenlijk, maar ik heb eigenlijk altijd gewerkt met TinyPNG/JPG! Smush werkt ook heel goed, en ze delen dezelfde features. Bij TinyPNG krijg je per maand 500 gratis compressies. Opzich is dat genoeg, misschien is dat nog een verschil met Smush?

Groeten Jeroen

Jeroen Peters on 12 februari 2019

Hallo René,

echt uitsluiten kan niet. Het enige dat ik dan kan bedenken is dat je de plugin even uitzet en weer aanzet na het wijzigen van je headers. Meestal is dat goed te doen als die niet dagelijks wijzigen.

Ik moet overigens zeggen dat ik de plaatjes niet korrelig vind worden bij TinyPNG/TinyJPG.

Groeten Jeroen

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *