Een goede bedrijfsnaam is herkenbaar, uniek en maakt duidelijk wat je onderneming precies doet. Maar weinig zo moeilijk als het verzinnen van een goede bedrijfsnaam, zeker nu veel domeinnamen en bedrijfsnamen al bezet zijn! Daarom een aantal tips voor het kiezen van je bedrijfsnaam
Waar let je op bij een bedrijfsnaam kiezen? Een domeinnaam die herkenbaar is, is vaak makkelijker te onthouden. Zo werkt een bedrijfsnaam die kort is, niet bestaat uit andere leestekens of precies vertelt wat je doet vaak beter voor de herkenbaarheid dan lange en complexe namen. Verder zijn er een aantal regels waar je je aan moet houden, zo:
Je eigen naam gebruiken als bedrijfsnaam mag wel, maar houd er dan wel rekening mee dat je als persoon ook makkelijker te vinden bent, omdat je gegevens in het handelsregister komt te staan. Andere bedrijven kunnen je ook op je privé-adres reclame sturen, of bellen op je privé-nummer. Wil je dit niet? Kies dan voor een andere bedrijfsnaam.
Over het handelsregister gesproken, heb je een bedrijfsnaam bedacht, check deze dan in het handelsregister van de KvK. Kom je dezelfde namen of sterk lijkende namen tegen, bepaal dan of je dezelfde activiteiten gaat doen als de bedrijfsnaam die sterk lijkt op die van jou. Als dit voor verwarring zorgt, dan mag je de bedrijfsnaam niet gebruiken. Ook overlap in werkgebied, bijvoorbeeld de vestigingsplaats, kan voor verwarring zorgen. De exacte regels rondom je bedrijfsnaam lees je op de website van de KvK, zo moet je ook checken of je bedrijfsnaam geregistreerd is als merknaam.
Bedrijfsnaam gecheckt in het handelsregister? Controleer dan of je bedrijfsnaam nog vrij is als domeinnaam. Gebruik hiervoor de domeinnaamchecker en kies ook je gewenste extensie zoals .com of .nl.
Zodra je een goede bedrijfsnaam hebt gevonden en deze domein nog vrij is volgens de domeinnaamchecker, dan doe je er goed aan de domeinnaam direct te reserveren. Als je eerst naar de KvK gaat dan wordt je bedrijfsnaam namelijk openbaar. Een ander zou dan snel jouw bedrijfsnaam als domeinnaam kunnen claimen. Registreer dus zo snel mogelijk je domein, zo voorkom je dat de domeinnaam voor je neus wordt weggekaapt.
Dan heb je meerdere opties. Zo kun je kiezen voor een andere domeinnaamextensie. Dit is het laatste stukje van de domeinnaam. Denk bijvoorbeeld eens aan .store of .tech. Er zijn er meer dan 900, dus de kans is groot dat je domeinnaam wel met een andere extensie beschikbaar is.
Ook kun je ervoor kiezen een toevoeging te doen, bijvoorbeeld de plaatsnaam, of in een woord omschrijven wat je doet, dus harry-glazenwasser.nl bijvoorbeeld.
Kan dit allemaal niet? Dan kun je ook proberen de domeinnaam over te nemen. Hoe je dat doet lees je hier.
Wat is de volgende stap na het registreren van je bedrijfsnaam als domein?
Heb je een domein gekozen? Kies dan gelijk je hostingpakket, zodat je ook een website kunt maken en live kun zetten. Heb je nog niet meteen plannen met je domeinnaam, dan kun je de domeinnaam ook alleen registreren. Of kies voor een mailpakket, zo kun je e-mailen met je domeinnaam.
De laatste stap voor het kiezen van een bedrijfsnaam? Deze vastleggen bij de KvK! Maak hiervoor een afspraak op de website van de KvK. Natuurlijk kun je in de tussentijd wel alvast aan de slag met je website of webshop. Daarover hebben we ook meerdere blogs geschreven:
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.