- 21 augustus 2019

Je eigen blog maken? Volg deze 7 stappen!

Heb jij een passie waar je maar niet over uitgepraat raakt? Veranderen de reacties van vrienden en familie langzamerhand van “Wow, wat interessant, dat wist ik niet!” naar “Oké, het boeit me eigenlijk niet zo wat voor velgen de nieuwe Audi ‘huppeldepup’ heeft.”?  Begin een blog! Dan kun jij ongelimiteerd over jouw passie schrijven. En het mooiste is: je trekt mensen aan met dezelfde passie. Een blog maken is niet heel spannend, maar een goede basis maakt alle stappen daarna vele malen makkelijker. Ik help je met die basis.

Met deze 7 stappen kun je zelf je blog beginnen:

 1. Waarom wil je een blog maken?
 2. Kies een onderwerp
 3. Registreer een pakkende, simpele domeinnaam
 4. Sluit hosting af
 5. WordPress of Joomla? Kies een CMS!
 6. Design je blog in een stijl die bij jou of je bedrijf past
 7. Reactiemogelijkheid of contactformulier? Denk aan SSL

1.      Waarom wil je een blog maken?

Een blog kan veel verschillende doeleinden hebben. Ik had het al even over de uitlaatklep-functie, maar ook voor jouw bedrijf kun je een blog beginnen. Zo laat je zien dat je kennis hebt over de branche en straal je professionaliteit en autoriteit uit. En wist je dat een blog zelfs als inkomstenbron kan dienen? Het ene doel sluit het andere niet uit, maar ik raad je wel aan om de focus op één doel te houden. Een blog van een advocatenkantoor waar ook een recept voor heerlijke ravioli wordt gedeeld, verliest toch een beetje dat autoritaire karakter.

Dus niet alleen wat je met je blog wil bereiken is belangrijk, maar ook wat je wil uitstralen. Laat bij een persoonlijk blog jouw karakter terugkomen. Mensen zijn uniek, dus je onderscheid je van andere blogs door middel van je persoonlijkheid. Dit maakt het schrijven bovendien een stuk gemakkelijker, want je hoeft niet na te denken over woorden die je normaal gesproken niet gebruikt. Schrijf gewoon zoals je praat.

2.      Kies een onderwerp voor je een blog begint

Ik raad je ook aan om van tevoren over de onderwerpen na te denken. Dan bedoel ik niet de titels van je blogs, dat komt later. Denk na over het hoofdonderwerp van jouw blog. We nemen even als voorbeeld eten, want wie houdt daar nu niet van? Onder het onderwerp ‘Eten’ valt bijvoorbeeld: culinaire hoogstandjes, snelle recepten, leuke plekken om te eten, etc. Welke sub-onderwerpen jouw blog bevat, bepaal je zelf. Zolang je maar bijpassende sub-onderwerpen kiest. Anders weet de websitebezoeker niet wat hij of zij aan jouw website heeft. Iemand die een foodblog (klinkt toch mooier dan etenblog) bezoekt, is op zoek naar iets met eten. Als de bezoeker dan een blog over auto’s ziet, dan verliest hij of zij misschien interesse en verlaat de website.

Als je toch al bezig bent met de onderwerpen van je blog, kun je net zo goed alvast een schets maken van het blog zelf. Dat scheelt bij de bouw. Bedenk globaal je menustructuur. De knoppen die veel blogmenu’s bevatten zijn: ‘Home’, ‘Contact’ en ‘Over mij’. Om het bij het foodblog-voorbeeld te houden kun je nog kiezen voor: recepten, voedingstips en hot-spots bijvoorbeeld. Ook dit ligt helemaal aan de onderwerpen waar jij over wil schrijven. Kijk vooral ook even bij concurrenten, hoe hun menu-structuur eruitziet. Dit geeft je misschien ook weer inspiratie voor onderwerpen waar je over wil bloggen.

3.      Registreer een pakkende, simpele domeinnaam

Een domeinnaam is de naam van je website. Je wil het liefst dat als je jouw domeinnaam aan iemand vertelt, diegene het meteen foutloos in de adresbalk typt. De domeinnaam moet dus simpel zijn. Maar je wil ook dat de domeinnaam blijft hangen als je het er met iemand over hebt gehad. Een pakkende, simpele domeinnaam bedenken is niet altijd even makkelijk.

Bij een bedrijfsblog raad ik je aan om de bedrijfsnaam als domeinnaam te nemen. Bij een persoonlijk blog kun je ervoor kiezen om je eigen naam te gebruiken. Mensen die jou kennen, onthouden de domeinnaam dan sowieso. Als je een naam hebt die lastig te spellen is (ik kan hierover meepraten), dan is je eigen naam als domeinnaam een uitdaging. Zorg ervoor dat je heel goed communiceert over hoe je de domeinnaam spelt en “SEO” erop los, dan moet het goedkomen met de vindbaarheid van je blog.

Je kunt natuurlijk ook een domeinnaam kiezen die bij het onderwerp van je blog past. Ook dan wil je het simpel houden. Als jij bijvoorbeeld “food” in je foodblog verwerkt, dan weten bezoekers gelijk wat voor website het is. Domeinnaam bezet? Ga voor een andere domeinnaamextensie. In plaats van .nl of .com ga je voor bijvoorbeeld .blog. Wij hebben meer dan 900 domeinnaamextensies, dus je kunt leuke dingen doen met je domeinnaam. Begin jij een blog over speciaalbiertjes? Wat dacht je van www.jouwnaam.beer? Best cool toch?

Meer inspiratie nodig? Check mijn blog over de perfecte domeinnaam.

4.      Sluit hosting af voor jij je blog begint

Met alleen een domeinnaam ben je er nog niet. Jouw blog moet op een server staan. Als je bij ons hosting afsluit, zetten wij jouw website op onze server. Je kunt kiezen voor Shared Hosting, waarbij jouw blog op een gedeelde server staat met de websites van andere gebruikers. Of je kiest voor een VPS (Virtual Private Server), dan staat jouw blog op een eigen gedeelte van de server en wordt de website niet beïnvloedt door de websites van andere gebruikers.

Voor een beginnend blog is Shared Hosting over het algemeen voldoende. Sterker nog, als jij niet meteen duizenden websitebezoekers verwacht en de website niet tot de nok toe vult met video’s, dan zou ik lekker met een Start pakket beginnen. Als je website groter wordt dan de capaciteit dat het Start pakket biedt, dan upgradet je gemakkelijk naar een groter pakket via Mijn Account.

5.      WordPress of Joomla? Kies een CMS!

Niet geheel onbelangrijk bij een website maken: het CMS (Content Management System). Dit is de tool (ook wel software genoemd) waarmee je daadwerkelijk de website bouwt. Een populair CMS is WordPress. Met het grote scala aan plug-ins, is het mogelijk om jouw blog met WordPress van alle gemakken te voorzien. Daarnaast zijn er veel templates beschikbaar. Een template is een soort basis-design voor websites.

Welk CMS het beste bij jou past, is afhankelijk van wat je fijner vindt. WordPress voor de vele mogelijkheden of Yo voor de gebruiksvriendelijkheid. Andere CMS-en vind je op onze website.

6.      Design je blog in een stijl die bij jou of je bedrijf past

Ik had het eerder al over de uitstraling van je blog. Als je een bedrijf hebt raad ik je aan om het blog te matchen met de huisstijl. Zo maak je jouw bedrijf herkenbaar voor (potentiële) klanten. Is het bedrijf serieus en zakelijk? Gebruik neutrale kleuren. Bij een bedrijf dat wat informeler en laagdrempeliger is, komt kleur spontaner over. Vraag iemand met een oog voor design welke template hij of zij het beste bij jouw bedrijf vindt passen. Vanuit daar kun je de website verder invulling geven.

Bij een persoonlijk blog kun je het design helemaal naar je eigen smaak inrichten. Vind je design lastig? Vraag aan mensen die je kennen welke kleur zij bij jou vinden passen en waarom. Als je een rustig karakter hebt, passen pasteltinten beter. Ben je enthousiast en extravert? Laat het zien door feller kleurgebruik. Ook bij een persoonlijk blog kun je iemand met designgevoel vragen om een template uit te zoeken dat bij jou past. Of pas het blogdesign op het onderwerp aan. Bij een vegan foodblog kun je bijvoorbeeld wat meer groen(ten) gebruiken. De kleur groen straalt gezondheid en natuur uit.

7.      Reactiemogelijkheid of contactformulier? Denk aan SSL

Interactie met je websitebezoekers is leuk en interessant. Vergeet alleen niet om een SSL-certificaat aan te vragen. Zodra je om persoonsgegevens als naam en e-mailadres vraagt, is het vanuit de AVG-wet verplicht dat jij jouw website beveiligt. Als je een reactiemogelijkheid op je blog hebt of als er een contactformulier op je website staat, is er sprake van uitwisseling van persoonsgegevens. Een SSL-certificaat versleutelt de verbinding tussen jouw website en de browser van de websitebezoekers. Hierdoor kunnen de gegevens die zij verstrekken niet langer gelezen worden door derden.

Bij de CMS’en die wij aanbieden kun je gemakkelijk SSL zelf installeren op je website. Als je liever hebt dat wij jouw website SSL-proof maken, dan kun je gebruikmaken van de Webmasterservice. Zij maken tegen betaling jouw website klaar voor het SSL-certificaat.

Met deze stappen staat jouw blog klaar om gevuld te worden. In het volgende blog ga ik wat dieper in op hoe je ervoor zorgt dat jouw blog succesvol wordt. Ik bespreek daar de volgende onderwerpen:

 • Voor een doelgroep schrijven
 • Onderwerpen bepalen
 • De opmaak van je blog
 • Schrijven van het blog
 • Consistentie
 • Promotie van het blog
 • Monitoren van het blog
Samenvatting
Je eigen blog beginnen? Volg deze 7 stappen!
Naam artikel
Je eigen blog beginnen? Volg deze 7 stappen!
Beschrijving
Voor de één is bloggen een passie en voor de ander heeft het blog een zakelijk doel. Wil je een blog beginnen maar weet je niet goed hoe? Wij leggen je in 7 stappen uit hoe jij je eigen blog begint!
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *