- 06 december 2018

SEO deel 1: Wat is SEO?

Het is vast geen onbekende term meer: SEO. Ook wel bekend als search engine optimalisation of in het Nederlands: Zoekmachineoptimalisatie. In tegenstelling tot SEA probeer je met SEO op een organische manier, dus zonder ervoor te betalen, hogere posities in een zoekmachine te krijgen. Heb je al een website of wil je een website beginnen, dan is SEO onmisbaar.

De komende periode neem ik je mee in de basis van SEO. In deze blogserie leer je meer over rankingfactoren en de verschillende pijlers van SEO, zodat we jou een goede basis meegeven en jij antwoord krijgt op de vraag: hoe maak ik mijn website beter vindbaar? Ik geef je praktische tips en tools die jou hopelijk verder op weg helpen naar een beter vindbare website. In het eerste deel van de blogserie vertel ik je meer over de basis en terminologie: wat is SEO? En wat is dan een ranking factor of een SERP?

Wat is SEO?

SEO of zoekmachineoptimalisatie zijn alle activiteiten die helpen je website beter vindbaar te maken in zoekmachines. Hierbij gaat het om organische zoekresultaten en dus niet om advertenties. In Nederland is Google veruit de grootste zoekmachine, daarom focussen we in deze blogserie ook op Google.

Waarom is SEO belangrijk?

Het doel van SEO is meer verkeer naar je website (via organisch verkeer). Dit doe je door je website hoger in zoekmachines te krijgen. In tegenstelling tot SEA of Search Engine Advertising is de investering in SEO relatief laag. SEO kost in de basis geen geld, behalve eventueel de personeelskosten of de tools die je voor SEO gebruikt. Ook zijn de effecten van SEO vaak voor de lange termijn, je hebt veel langer profijt van een geoptimaliseerde website dan van een advertentie.

Wereldwijd hebben zo’n 3.8 miljard mensen toegang tot het internet. In 2016 werd Google maar liefst minimaal 2 triljoen keer geraadpleegd. Dit resulteert in de volgende bizarre statistieken:

 • Zoekopdrachten per minuut: 3.8 miljoen
 • Zoekopdrachten per uur: 228 miljoen
 • Zoekopdrachten per dag: 5.5 miljard
 • Zoekopdrachten per maand: 167 miljard

Google is vrij mysterieus over het aantal zoekopdrachten per land, daarom zijn Nederlandse cijfers ook moeilijk te vinden. Maar met deze cijfers in het achterhoofd is het niet moeilijk te bedenken dat ook in Nederland zoekmachines enorm vaak gebruikt worden. Is jouw website goed vindbaar? Dan ben je ook verzekerd van meer bezoekers naar jouw website. En meer verkeer naar jouw website resulteert in meer conversies!

Hoe werkt een zoekmachine

Zoekmachines indexeren een website en slaan deze op in een database. Spiders regelen deze indexatie. Dit zijn automatische robots die jouw website uitlezen en opslaan in de database. Zoekt iemand iets in de zoekmachine, dan probeert deze zoekmachine het meest relevante resultaat te laten zien. Voor zoekopdrachten naar het beste hondenvoer wil je immers geen resultaten zien over brokken voor je shetlandpony. Om gebruikers van een zoekmachine tevreden te houden is het belangrijk dat zoekresultaten de meest relevante resultaten te zien krijgen, maar, ook al lijkt het soms anders, Google is niet helderziend. Om de zoekintentie zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de zoekresultaten, heeft Google een algoritme ontwikkeld. Dit is een hele reeks aan code en combinaties wat continu wordt aangepast en bedoeld is om jouw antwoord te geven op je zoekvraag.

Wat is een ranking factor?

Zoekmachines bepalen de plek van jouw website aan de hand van veel verschillende factoren. Deze verschillende factoren noemen we de ranking factoren. Er is geen kant-en-klaar lijstje met factoren waar Google jouw website op beoordeeld. Natuurlijk zijn er veel rankingfactoren bevestigd vanuit zoekmachines zelf en is er genoeg onderzoek naar gedaan, maar het blijft uitproberen, researchen en inlezen. En: wat gisteren nog relevant was, hoeft dat vandaag niet meer te zijn. Dagelijks vinden er updates plaats in de algoritmes van zoekmachines, die ook weer invloed hebben in hoe jouw website wordt beoordeeld. Dit maakt dat SEO veranderlijk is en daardoor continu aandacht nodig heeft.

De drie onderdelen van SEO

In de basis bestaat SEO uit drie onderdelen: Content, techniek en autoriteit. Content richt zich natuurlijk op de teksten en afbeeldingen die op je website staan. Techniek richt zich op elementen als websitesnelheid en URL-structuur en autoriteit op onder meer de sterkte van je domein en de externe links. In de volgende blogs gaan we het nog uitgebreid hebben over deze drie onderdelen.
Alle rankingfactoren zijn in deze categorieën onder te verdelen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de onderstaande rankingfactoren:

 • Techniek: de snelheid van je website, de indexeerbaarheid van je website, maar ook de alt beschrijvingen en paginatitels.
 • Content: Content gaat niet alleen om tekst, maar ook om video’s en afbeeldingen.
 • Autoriteit: links naar je websites toe en exposure via bijvoorbeeld likes en shares op social media

Wat is een SERP?

Mocht je al verschillende SEO-blogs hebben gelezen, dan heb je een SERP vast weleens voorbij zien komen. SERP staat voor Search Engine Result Page, een zoekmachine resultatenpagina. Heb je een zoekopdracht ingevoerd, dan is de SERP de pagina die de zoekmachine toont.
Een positie of ranking geeft dus aan welke positie jouw website heeft in zoekmachines. Voer je in de zoekbalk van Google bijvoorbeeld het zoekwoord ‘SSL Yourhosting’ in, dan is dit de eerste positie op de SERP:

Dit is het eerste resultaat op een SERP als je zoekt op SSL Yourhosting - SEO
Belangrijk om hierbij te vermelden is dat een positie of ranking in zoekmachines geen statisch gegeven is. De positie die jouw websitepagina heeft kan per maand, week, dag of zelfs uur verschillen. Heb je eenmaal een goede positie behaalt, dan staat het niet vast dat je deze positie ook houdt. Dit heeft alles te maken met de zoekintentie van de zoeker, de locatie, maar ook de SEO-activiteiten van de concurrentie. Dagelijks een onderzoek doen naar de posities in zoekmachines heeft dan ook geen zin.

Andere SEO-termen

 • Zoekwoorden of keywords: Zoekwoorden of keywords zijn woorden die een zoeker invult in zoekmachines.
 • Indexeren: Zoekmachines die jouw website/pagina opnemen in zoekresultaten
 • SEM: search engine marketing, vaak wordt hier de combinatie van SEO en SEA mee bedoeld
 • Spiders: Automatische robots die websites ‘lezen’ om zo de website te kunnen indexeren

In de volgende blogs gaan we dieper in op een SEO-zoekwoordenonderzoek, content, techniek, autoriteit en handige tools die jij kunt gebruiken voor jouw zoekmachineoptimalisatie. Wil je daar meer over lezen, bekijk dan de blogs:

En ik schreef ook een aantal blogs over Technisch SEO, voor als je meer de diepte in wilt:

Wil je meer informatie ontvangen over SEO? Meld je aan voor onze SEO-mails:

Samenvatting
Wat is SEO?
Naam artikel
Wat is SEO?
Beschrijving
SEO staat voor zoekmachineoptimalisatie. In het eerste deel van deze blogserie leggen wij de basis aan je uit. Lees meer over SEO, rankingfactoren, content en meer!
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

12 reacties

Schuilwerve on 11 december 2018

Prima ertikel !

Eva on 11 december 2018

Interessante blog, fijn dat jullie dit uit (gaan) leggen. Dank.

Suzanne Duijndam on 17 december 2018

Goed om te horen, mocht je nog ergens vragen over hebben, dan horen we dat graag :)

Jef Slijderink on 11 december 2018

Zeer nuttige en begrijpelijke start van het SEO verhaal.
veel dank en hoop op een vervolg.

Suzanne Duijndam on 17 december 2018

Altijd fijn om te horen Jef! Dank!

Erik Duijvené de Wit on 12 december 2018

Goed artikel! Ben benieuwd naar wat er nog komt!!

Suzanne Duijndam on 17 december 2018

Goed om te horen Erik!

Duke on 10 januari 2019

Even corrigeren Suzanne:
"Wereldwijd hebben zo’n 3.8 miljoen mensen toegang tot het internet."

Suzanne Duijndam on 28 februari 2019

Oeps, dankjewel voor je oplettende blik!

Duke on 10 januari 2019

En nu ik toch bezig ben; er is inmiddels een deel 2, dus een linkje onderaan
deze pagina zou welkom zijn.

Anisa on 18 maart 2020

Thanks a lot for the post. It has helped me get some nice ideas. I hope I will see more really good result soon

Ramses van der werf on 18 juni 2020

Ik zoek eigenlijk ook een link naar deel 2? Mijn website is affiliategeheimen. nl en ik wil ook graag stijgen in Google.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *