- 13 juli 2022

Hoe koppel je Google Analytics aan je WordPress website?

Yes, je WordPress website is af! Weer een stapje dichterbij jouw online succes. Een mooie en duidelijke website is het halve werk. Nu is het tijd om eens te kijken wat de bezoekers allemaal doen op jouw website. Met deze data kun je leads omzetten in klanten en je conversie (aankopen, downloads etc.) optimaliseren. Maar hoe meet je deze data? Met Google Analytics natuurlijk!

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een handige gratis tool van Google om het verkeer op je website bij te houden en te analyseren. Wil je dat de data goed gemeten wordt? Dan moet je Google Analytics wel op de juiste manier koppelen aan je website. Hoe je dit doet leggen we je graag uit in deze blog.

2 manieren om Google Analytics te koppelen aan je WordPress website

Er zijn twee manieren om Google Analytics te koppelen aan je WordPress website. Je kunt dit handmatig doen in de broncode van je website of via een Plugin. Beide manieren zijn vrij eenvoudig. Allereerst heb je een Google account nodig. Wanneer je een Google account hebt aangemaakt kun je via https://analytics.google.com inloggen om een trackingcode op te halen voor je website. Een trackingcode is een belangrijk stukje code dat de data op jouw website meet; hoeveel bezoekers je website heeft en wat ze allemaal op je website doen.

Google Analytics handmatig koppelen met WordPress

Wanneer je voor het eerst inlogt op Google Analytics krijg je meteen een stukje code te zien, dat is de trackingcode voor je website. Deze code kun je later ook terug vinden op Google Analytics > Beheerder > Property > Trackinginfo > Trackingcode. De trackingcode moet je in de broncode van je website plakken, zodat Google weet welke website gemeten moet worden. Dit doe je als volgt:

Log in op je WordPress website. Links in het menu heb je de optie ‘Weergave’ klik hierop en klik vervolgens op ‘Editor’.

Google Analytics koppelen in WordPress via editor

Een venster met de broncode van jouw WordPress verschijnt in beeld. Google Analytics trackingcode moet voor </head> komen te staan in de broncode. </head> kun je vinden bij ‘Thema-header (header.php)’ rechts in het menu naast de broncode van jouw website.

Wordpress Editor Thema

Met Ctrl + F kun je snel zoeken naar </head>. Zodra je </head> gevonden hebt, plak je de Google Analytics trackingcode precies boven </head> (zie voorbeeld hieronder).

Google Analytics code plakken

Heb je dit gedaan? Klik dan op ‘Bestand bijwerken’ onderin.

Na een paar minuten kun je testen of de trackingcode goed geplaatst is en ook werkt. Ga naar Google Analytics waar je de trackingcode hebt gekopieerd en klik vervolgens op ‘Testverkeer verzenden’.

Test een Google Analytics Tracking code

Let op! Het kan ongeveer 12 – 24 uur duren voordat jouw website gegevens worden gemeten door Google. Dus schrik niet als de rapportage nog leeg is. De data wordt gemeten vanaf het moment dat de trackingcode geplaatst is op jouw website.

Google Analytics koppelen via een plugin

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel Analytics plugins beschikbaar voor jouw website. Elke plugin is weer anders. De een meet meer dan de ander, sommige zijn eenvoudig te installeren en sommige laten de data al zien in het dashboard van jouw WordPress website. Lastig kiezen dus.

We nemen de populaire Google Analytics by MonsterInsights plugin als voorbeeld (voorheen ook wel bekend als Yoast Google Analytics plugin). Je installeert deze als volgt.

Zoek de Google Analytics by MonsterInsights plugin op en klik op ‘Installeren’. Nadat de plugin geïnstalleerd is moet je deze activeren om de plugin te kunnen gebruiken.

Heb je de plugin geactiveerd? Ga dan links in je WordPress menu naar ‘Insights > Instellingen’.

Google Analytics in WordPress via Google Insights

Nu kun je Google Analytics eenvoudig koppelen. Dit kun je op twee manieren doen: door op de button ‘Met Google account authenticeren’ te klikken of door op ‘Click here to authenticate manually’ klikken. Je kunt het beste op de button klikken, omdat dit de makkelijkste manier is.

Google account authenticeren

Vervolgens komt er een venster tevoorschijn waar je de Google code in op moet geven om te kunnen authenticeren. Klik op ‘Click To Get Google Code’ om de betreffende Google code te verkrijgen.

Get Google Code

Kopieer de Google code vervolgens in het juiste veld en klik op ‘Next’. Nu kun je een Google Analytics profiel kiezen die je wilt koppelen aan je WordPress. Als je meerdere Google Analytics profielen hebt, zorg er dan voor dat je de juiste selecteert. Klik vervolgens weer op ‘Next’. De koppeling wordt geladen en je krijgt een bericht dat de koppeling klaar is. Nu kun je de voorkeuren wijzigen in de plugin en de rapportages van de data op jouw website bekijken.

Dus welke manier je ook hebt gebruikt. Nu Google Analytics gekoppeld is aan je website kun je echt aan de slag met analyseren en optimaliseren. Succes! 😉

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reacties zijn gesloten.