- 04 februari 2022

Top 3 gratis FTP programma’s

Een veelgestelde vraag door onze klanten is welk FTP programma ze het beste kunnen gebruiken en hoe FTP werkt. FTP programma’s zijn beschikbaar in talloze vormen en maten. Het kiezen tussen al deze FTP programma’s kan lastig zijn, zeker als je hier niet veel ervaring mee hebt.

In dit artikel geven wij je enkele voorbeelden van veelgebruikte (gratis) FTP programma’s die je kunt gebruiken en waar wij goede ervaringen mee hebben.

Wat is een FTP programma en waar gebruik je het voor?

FTP staat voor File Transfer Protocol en wordt gebruikt om bestanden van je computer te verzenden naar een server. Bijvoorbeeld voor het verzenden van afbeeldingen naar een server van Yourhosting waar jouw webhosting pakket met website staat. Je kunt een FTP programma ook gebruiken voor het uploaden van bestanden naar een Managed VPS.

Als dit de eerste keer is dat je een FTP programma gebruikt dan kunnen de volgende voorbeelden je helpen om een FTP programma te vinden die past bij jouw wensen.

Filezilla (Windows + Mac + Linux)

Filezilla is verreweg het meest populaire en meest gebruikte FTP programma. Filezilla heeft zijn grote aanhang niet alleen verkregen doordat het een open source programma is, maar vooral door zijn snelheid en gebruiksvriendelijkheid. Filezilla is geen zwaar programma en het beschikt over alle basisfunctionaliteiten die een FTP programma moet hebben.

Filezilla beschikt onder andere over een Drag & Drop-functie, transfer queues, het kan prima grote bestanden verzenden en laat de voortgang hiervan zien. Filezilla is zowel voor Mac, Linux als Windows beschikbaar en is bovendien gratis. Lees meer informatie over bestanden uploaden via FTP.

Cyberduck (Windows + Mac)

Dit gratis programma was voorheen een ‘Mac-only applicatie’, maar sinds de release van v4 is Cyberduck ook beschikbaar voor Windows. Cyberduck ondersteunt onder andere externe editors, de integratie met WebDAV en de zoekfunctie Spotlight. Bestandsoverdracht is mogelijk met SFTP en FTP-SSL. Cyberduck is, mede door de gebruiksvriendelijke interface, erg makkelijk te gebruiken. Hiermee heeft Cyberduck alle functies die je van een goed werkend FTP programma mag verwachten.

Plesk filemanager

Waar je voorheen altijd een los FTP programma nodig had, zoals de software hierboven, kan dit tegenwoordig ook gewoon via onze hostingmanager, het Plesk controlepaneel. Via de ingebouwde file manager (bestandbeheer) kun je heel eenvoudig bestanden uploaden, verwijderen en zelfs direct wijzigen via de ingebouwde editor. Heb je FTP niet vaak nodig? Dan is dit de eenvoudigste keuze omdat je hiervoor geen aparte FTP software hoeft te installeren, je hoeft alleen even in te loggen in Plesk. Hier vind je meer informatie over bestanden uploaden met bestandbeheer.

Deze drie programma’s zijn allemaal goed werkende FTP programma’s die veel gebruikt worden door onze klanten. Kom je er niet helemaal uit of heb je specifieke vragen over het gebruik van een FTP programma? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder!

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *