- 09 april 2019

Deze WordPress-plugins mag je niet missen

WordPress is een heel veelzijdig systeem om je website mee te maken. Dat komt onder andere door de talloze plugins die je kunt downloaden. Hiermee maak je je site precies zoals jij hem wilt hebben. Maar er zijn er zó ontzettend veel, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Welke plugins zijn eigenlijk handig en voegen ook écht wat toe aan je website? Daarom hebben wij onze vijf favoriete WordPress-plugins voor je op een rijtje gezet.

Duplicator: dé WordPress-plugin voor kopieën en back-ups

Als je het over handige WordPress-plugins hebt, dan heb je het over Duplicator van Snap Creek. Deze WordPress-plugin is gratis en maakt een perfecte kopie van je website. Leuk natuurlijk, maar waarom is dat zo handig?

Duplicator is ideaal wanneer je je site wilt verhuizen. Handig als je van hostingpartij verandert of als je een websitebouwer bent en je een site moeten overdragen aan een klant. Zo’n verhuizing kan je wel handmatig doen, maar het kost je aardig wat tijd. Je moet namelijk de database kopiëren en verhuizen en je moet ook al je bestanden overzetten. En dan is het nog maar de vraag hoe je site er uiteindelijk uitziet na de verhuizing.

Deze plugin is niet alleen handig bij een verhuizing. Je kunt hem ook gebruiken om je site bijvoorbeeld te kopiëren naar een testomgeving. Handig als je op je site wilt experimenteren zonder risico te lopen op downtime. De plugin is ook ideaal om back-ups mee te maken. Je hebt in een handomdraai een complete kopie van je website. Wel zo handig als je WordPress moet updaten en je niet zeker weet of alles goed zal gaan. Of als je gehackt bent en je site helemaal veranderd of zelfs weg is. Met een back-up van Duplicator ben je heel snel weer online.

De plugin Inline Related Posts: houd je bezoekers bezig

Als mensen eenmaal op je website zijn, dan wil je natuurlijk ook graag dat ze blijven. Inline Related Posts van IntellyWP helpt je hier een handje bij. Met deze gratis WordPress-plugin verwijs je in je blogs namelijk heel eenvoudig naar andere leuke stukken die je geschreven hebt. Zo verleid je je lezers om door te klikken op je website.

Inline Related Posts voegt in je berichten automatisch een link in naar andere artikelen. De plugin houdt rekening met de alinea-indeling, zodat je tekst er goed uit blijft zien. Je bepaalt zelf hoeveel links er maximaal per bericht te zien zijn en je kunt ook de tekst en de kleuren kiezen. Zo zorg je ervoor dat de uitstraling mooi past bij de stijl van je site.

Maak navigeren makkelijk met Breadcrumb

Het is altijd verstandig om je bezoekers te laten weten waar op je website ze precies zijn. Dit doe je met ‘breadcrumbs’, ofwel ‘een broodkruimelpad’. Hiermee laat je de structuur van je website zien. Bovenaan de pagina staat dan bijvoorbeeld: home >> over ons >> geschiedenis.

Een broodkruimelpad maakt het je bezoeker gemakkelijker om te navigeren op je website. Daardoor heeft het ook gelijk een gunstige invloed op SEO. Want hoe meer je site op je bezoeker gericht is, hoe beter je scoort in de zoekmachines.

Zo’n kruimelpad voeg je aan je website toe met de gratis WordPress-plugin Breadcrumb van PickPlugins. Hiermee krijg je een subtiel kruimelpad met een mooie uitstraling. Je bepaalt namelijk zelf de kleuren en de stijl. Wil je op elke pagina van je website een kruimelpad laten zien? Plaats de shortcode – deze code staat in de settings van de plugin – dan in het bestand header.php. Liever zelf kiezen waar je kruimelpad wel en niet staat? Daarvoor is er een andere shortcode die je daar kan plakken waar je het nodig vindt.

Beveilig je WordPress-site met Google Authenticator

Veiligheid blijft nog steeds een hot item. Logisch, want gehackte WordPress-sites zijn aan de orde van de dag. Wat er dan gebeurt? Je hebt misschien opeens vreemde advertenties op je site staan of je site verwijst zelfs door naar een heel andere website. Soms zijn je teksten veranderd of zijn er zonder dat je het weet bestanden geplaatst waarmee hackers gegevens stelen. Gedoe waar je niet op zit te wachten.

Dit soort taferelen kun je voor een deel voorkomen door het hackers extra moeilijk te maken om in te loggen op je site. Dit doe je met Google Authenticator van miniOrange. Dit is een gratis WordPress-plugin waarmee je een tweestapsverificatie op je WordPress-site zet. Als je inlogt geef je niet alleen je gebruikersnaam en wachtwoord op, maar moet je met je smartphone verifiëren dat jij het bent. Hiervoor heb je op je smartphone de app van Google Authenticator nodig. De app genereert een code die jij in moet voeren wanneer je inlogt op WordPress. Iemand die die code niet heeft, komt er niet in.

404page: raak je bezoeker niet kwijt

Een website is natuurlijk niet compleet zonder een mooie 404-pagina: de plek waar je bezoekers belanden als een pagina niet meer bestaat of als ze een typefout hebben gemaakt in de URL. Je hoopt natuurlijk dat ze hier nooit terechtkomen, maar in de praktijk komt het nogal eens voor. En wat doe je zelf als je op die saaie pagina terechtkomt waar staat dat de pagina die je zoekt niet meer bestaat? Dan klik je weg en ga je naar de volgende site toe. Het is immers een doodlopende straat: je kunt geen kant op. Grote kans dat jouw bezoekers in zo’n geval dus ook wegklikken. Zonde.

Je kunt die 404-pagina ook zien als een kans. Maak er iets moois van. Dat doe je met de gratis WordPress-plugin 404page van Peter Raschendorfer. Daarmee richt je heel eenvoudig zelf je 404-pagina in. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er een leuke boodschap staat in de stijl van jouw website en plaats links naar de homepage of naar je populairste blogs. Een zoekbalk is ook geen overbodige luxe. Met zo’n 404-pagina loop je minder kans je bezoeker kwijt te raken.

Algemene tips voor WordPress-plugins

Veel WordPress-plugins zijn superhandig, maar wees wel voorzichtig wanneer je nieuwe plugins wilt installeren. Controleer altijd of ze up-to-date zijn. Hiermee voorkom je veiligheidsproblemen. De meeste hacks worden namelijk gedaan via plugins. Hackers vinden via onveilige plugins heel makkelijk een achteringang naar jouw website. Installeer dus alleen WordPress-plugins die goed bijgehouden worden. Als je eentje tegenkomt die al een jaar niet is bijgewerkt, is het verstandig om een alternatief op te zoeken. Zorg er zelf ook voor dat je je plugins updatet wanneer er nieuwe versies beschikbaar zijn. En zijn er plugins die je niet meer gebruikt? Verwijder ze dan, zodat je geen onnodig risico loopt.

We hopen dat we je met deze vijf WordPress-plugins een paar goede suggesties hebben gedaan waarmee jij je site nóg beter maakt. Veel succes! En weet je zelf nog leuke WordPress-plugins? Of heb je vragen? Laat het gerust weten in de reacties.

Samenvatting
Deze WordPress-plugins mag je niet missen
Naam artikel
Deze WordPress-plugins mag je niet missen
Beschrijving
WordPress-plugins als Duplicator, Inline Related posts, Breadcrumb, Google Authenticator en de 404page zijn handig om toe te voegen aan jouw website. In dit blog leggen we je uit wat de plugins doen en waarom we ze aanraden.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

4 reacties

Wesley Slager on 1 mei 2019

Er handige wordpress plugins, maar met duplicator is het toch lastiger om een wensite te verhuizen dan in eerste stantie lijkt, erg leuk gescgreven met webdesign

Jeroen Peters on 2 mei 2019

Hey Wesley, de stappen om het archiefbestand te uploaden op de nieuwe locatie, een database aan te maken, en daarna de uitpak-wizard te volgen zijn hier inderdaad niet beschreven. De eerste twee stappen zijn vaak ook verschillend per hostingpartij. Deze stappen zijn meestal goed uit te voeren met de handleidingen van de hostingpartij als je er niet uitkomt.

Bij Yourhosting heb je daarvoor in principe aan https://www.yourhosting.nl/support/hosting/ftp-website-uploaden/ en https://www.yourhosting.nl/support/hosting/mysql-database/#database-aanmaken genoeg :-)

Jetoe on 26 oktober 2019

Welke stappen moet ik ondernemen om de Inline Related Posts plugin te hebben voor mijn wordpress hosting in Nederland ?

Nigel on 20 december 2019

Handige plugins! Duplicator is inderdaad erg handig en fijn om mee te werken. Gebruiken we zelf ook bij ons webdesign bureau.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *