- 12 juni 2019

Technisch SEO: tips voor technische zoekmachineoptimalisatie

Het heeft even geduurd, maar inmiddels zijn we toe aan deel 4 van deze blogserie over SEO: Technisch SEO! Stiekem een van mijn favoriete onderwerpen als we het hebben over zoekmachineoptimalisatie. In deze en de komende blog vertel ik je meer over wat technisch SEO is, wat title tags zijn, waarom sitespeed belangrijk is en waarom schema zo’n belangrijk onderwerp is.

Technisch SEO. Watte?

SEO gaat verder dan zoekwoordenonderzoeken en goede teksten. Ook de techniek van je website telt mee als onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Technisch SEO kun je zien als het fundament van je website. De basis waarop je verder bouwt om goede posities in zoekmachines te krijgen. Het huis dat je maakt en later gaat aankleden met meubels en meer van dit soort metaforen. Technisch SEO dus.

Omdat de blog al vrij snel te lang kan worden, beperk ik mij in deze twee blogs tot de volgende onderwerpen:

 • Indexeerbaarheid
 • Structuur
 • Robots.txt en sitemap
 • Meta descriptions en title tags
 • Mobielvriendelijk (volgende SEO-blog)
 • Veiligheid (volgende SEO-blog)
 • Site speed (volgende SEO-blog)
 • Schema (volgende SEO-blog)

Oké, let’s go!

Indexeren van je website

Met indexeren bedoelen we eigenlijk altijd de mate waarin zoekmachines je website kunnen vinden. Dit is dus essentieel om je website überhaupt te laten zien in zoekmachines. Indexeren is het registeren van pagina’s voor de database van zoekmachines. Dit wordt gedaan door middel van een crawler, een soort robot die je website leest en zo de website indexeert.

Zorg voor de indexatie van je website er in ieder geval voor dat er geen ‘noindex’ in de broncode van je website staat, dan maak je het onmogelijk je website vindbaar te laten zijn. Wil je dit controleren? Open dan de broncode van je website en zoek op noindex.

Wil je weten of jouw website of pagina is geïndexeerd in Google, voer dan de zoekopdracht ‘Site:’ uit. In het geval van Yourhosting zou dit zijn: site:yourhosting.nl. Dit kun je ook doen voor individuele pagina’s. Deze methode geeft niet altijd alle resultaten weer, maar het is wel een goede indicatie. Gebruik ook zeker Search Console om fouten in je website op te sporen.

Structuur van je website

Een goed gestructureerde website helpt bij het crawlen en indexeren van de website. Hiermee bedoelen we hoe een website in elkaar hangt. Een website met een duidelijke structuur is eenvoudiger te gebruiken voor bezoekers. Alles wat ze zoeken staat op een logische plek. Dit is ook zo voor crawlers. Voor een goede structuur van de website is het belangrijk dat je let op duidelijke koppen, zoals we in de vorige blog over content besproken hebben. Ook interne links naar relevante pagina’s, een sitemap en een robots.txt bestand helpen.

Een ander relevant punt voor een goede indexatie is een goede menustructuur en duidelijke URL’s. Een URL als www.yourhosting.nl/hosting/product047843HDG is een stuk minder goed leesbaar dan bijvoorbeeld www.yourhosting.nl/hosting/vps-hosting. Tip: zet vooral ook het zoekwoord waarop je wilt ranken in de URL. Wat nog meer kan helpen om een duidelijke structuur te krijgen op je website is een kruimelpad.

Voorbeeld van een kruimelpad op de website van Yourhosting
Dit is een voorbeeld van een kruimelpad op de website van Yourhosting.


De structuur van een website omvat veel punten, maar let in ieder geval op:

 • Duidelijke koppen en titels waarin je ook vermeldt waar de pagina/alinea over gaat
 • Relevante links naar andere pagina’s op je website
 • Maak een sitemap
 • Maak een robots.txt
 • Maak een duidelijk menu waarbij je relevante items bij elkaar plaatst en categoriseert
 • Maak leesbare URL’s zonder cijfers of tekens

Het helpt ook om bij deze punten rekening te houden met zoekwoorden. Zet in ieder geval de belangrijkste zoekwoorden in de URL en de titels en kopjes op de pagina.

Robots.txt

Met een robots.txt bestand geef je instructies aan zoekmachines welke pagina’s ze wel of niet mogen crawlen, zodat deze pagina’s niet in zoekmachines terechtkomen. Het is belangrijk dat je een robots.txt goed opstelt, zodat de pagina’s die je niet wilt laten indexeren ook echt niet geïndexeerd worden. 

Dit is een voorbeeld van de sitemap van Yourhosting. Alles wat voor een hashtag staat (#) wordt niet gelezen door crawlers, maar hopelijk wel door Balrogs 😉


Een robots.txt is een plat tekstbestand  die in de hoofdmap van je website staat. Wil je weten hoe je een robots.txt opstelt, lees dan de richtlijnen van Google.

Sitemap

Sitemaps komen in twee verschillende formaten, een XML-versie en een HTML-versie. Voor zoekmachines is vooral de XML-sitemap belangrijk. Een sitemap is een overzicht van alle websitepagina’s van jouw website. Ook vermeld je bestanden en video’s vaak in een sitemap, net als belangrijke afbeeldingen. Zoekmachines hebben maar beperkt de tijd om jouw website te indexeren (dit noemen we ook wel crawlbudget), daarom is het voor zoekmachines heel handig een overzicht te hebben van alle pagina’s op jouw website. De HTML-versie van een sitemap wordt meestal gebruikt als handig hulpmiddel voor websitebezoekers.

Dit is een deel van de XML-sitemap van Yourhosting.
Dit is een deel van de XML-sitemap van Yourhosting.

Zo’n sitemap hoef je gelukkig niet helemaal zelf op te bouwen, hier bestaan verschillende tools voor. Google heeft al een lijstje gemaakt met tools die je hiervoor kunt gebruiken. Een tool die wij wel eens gebruiken is van XML-Sitemaps.com.

Meta description en title tags

Een meta description is een korte omschrijving van je pagina. Hierin vertel je in ca 160 karakters waar de pagina over gaat. Belangrijk bij een meta description is dat deze activeert om door te klikken, een meta description is namelijk wat je terug ziet in Google als omschrijving van de pagina. In zoekresultaten verschijnen is een ding, bezoekers binnenhalen op je website een tweede. Vaak zie je dat de zoekwoorden die de zoeker gebruikt dikgedrukt staan in de meta description. Daarom zet je ook hierin de belangrijkste zoekwoorden.

Een title tag is een directe rankingfactor voor zoekmachines. Het is daarom belangrijk dat je zo ver mogelijk vooraan het belangrijkste zoekwoord deelt. Een title tag bestaat uit ongeveer 75 tekens.  Ook een title tag probeer je altijd activerend en motiverend te schrijven.

Een voorbeeld van een meta description

Zorg ervoor dat elke meta description en title tag uniek zijn. Elke pagina heeft als normaal gesproken een ander onderwerp, dus dit zou goed te doen moeten zijn. Gebruik een relevante titel en zorg ervoor dat deze de inhoud beschrijft. Maak je deze daarnaast ook nog wervend genoeg, dan heeft dit direct invloed op de doorklikratio.

Zeker als je een CMS als WordPress gebruikt zijn er tal van plugins te vinden die je helpen bij het instellen van je title tag of meta descriptions. Denk bijvoorbeeld aan Yoast van WordPress. Dit maakt het instellen van een meta description of een title tag een eenvoudige opgave die zeker de moeite waard is. 

Voor nu sluiten we deze SEO-blog af. Mocht je meer willen weten over SEO, websites of andere hosting-gerelateerde vragen, volg ons dan zeker op Twitter en Facebook waar we regelmatig tips delen voor het beste online resultaat. In de volgende blog over Technisch SEO gaan we het onder meer hebben over responsive websites en veiligheid van je gebruikers.

Lees ook de voorgaande delen over SEO

Deel 1: Wat is SEO
Deel 2: Het zoekwoordenonderzoek
Deel 3: Zo schrijf je een goede SEO-tekst

Dit artikel delen op social media

2 reacties

Tommy Page on 19 juli 2019

WoW, leuke blog over de opbouw van websites. Het is inderdaad tijd om hier in iets te veranderen voor mij.. De blog is eigenlijk veel te technisch voor mij, doch interessant. Mijn vraag eigenlijk, wat is jullie visie op website bouw aanbieders zoals bv WIX ? Werken die 'skins' goed in combinatie met CEO's en Yourhosting? Is er een online website service die jullie kunnen adviseren? Of is het echt het best om er een zelf te maken? Dank voor jullie advies! Keep up the good work.

Jan Wijgerse on 27 augustus 2020

Bedankt voor de tips, ik kan hier wel wat mee. Bij de beschrijvingen en tekst bij b.v. de meta-omschrijving gebruik ik Nederlands, mijn site heeft 3 talen, Engels, Nederlands en Spaans. Gaat dit goed met de talen

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *