Een website maken en beheren met WordPress gaat makkelijk en snel. Wat WordPress nog interessanter maakt, is Een snelle webshop levert je meer klanten op. Hoe korter de wachttijd, hoe kleiner de kans dat je bezoekers vertrekken voordat ze iets hebben gekocht. Met deze tips maak je het je WooCommerce-webshop echt snel.
Zelf een webshop maken met WordPress is een fluitje van een cent dankzij de WooCommerce-plugin. Maar met een webshop die alleen maar goede en betaalbare producten verkoopt, ben je er nog niet. Op internet zijn mensen extra ongeduldig en als het langer dan vijf seconden duurt voordat je webshop compleet geladen is, zullen veel bezoekers ergens anders gaan kijken. Als de laadtijd langer dan 3 seconden is, blijkt 40% van de bezoekers de website direct weer te verlaten. Een snelle website heeft bovendien nóg een voordeel: hoe sneller je webshop laadt, hoe groter de kans dat hij hoger in de zoekresultaten van Google komt. Gelukkig kun je het nodige doen om je webshop extra snel te maken.
Het begint met de plek waar je je webshop host. Een betrouwbare hostingpartij zorgt ervoor dat je webshop altijd bereikbaar is en snel laadt. Groeit je webshop hard, dan is VPS hosting misschien iets voor jou. Bij VPS (virtual private server) heb je een eigen virtuele server die je niet deelt met andere gebruikers. De rekenkracht, de opslag en het geheugen zijn helemaal voor jou. Dat maakt de prestaties en snelheid van je webshop nog beter.
Een thema bepaalt in grote lijnen hoe je webshop eruitziet en werkt. Thema’s variëren van heel eenvoudig tot enorm uitgebreid. Een thema met een heleboel functies en vooraf geïnstalleerde plugins klinkt leuk, maar je kunt je afvragen of je al die toeters en bellen nodig hebt. Een groter thema laadt gemiddeld minder snel dan een eenvoudiger thema. Een goede vuistregel is dat een thema met een bestandsgrootte van meer dan 3 MB meestal te langzaam laadt. De laadsnelheid wordt gemeten in seconden voor het volledig laden van de site. Aanbieders van thema’s vermelden soms zelf de gemiddelde laadsnelheid. Verder zijn online altijd actuele overzichten van de snelste WooCommerce-thema’s te vinden. Houd er daarbij altijd rekening mee dat geen enkele snelheidstest altijd precies hetzelfde objectieve resultaat meet.
Je webshop is je online etalage en goede afbeeldingen horen daarbij. Maar als je afbeeldingen te langzaam laden, worden je bezoekers ongeduldig en haken ze misschien zelfs helemaal af. Gelukkig valt daar iets aan te doen: je kunt de bestanden van je afbeeldingen kleiner maken, ofwel comprimeren. Het gevolg is dat ze sneller laden terwijl de kwaliteit van niet minder wordt. Er zijn allerlei hulpmiddelen om afbeeldingen te verkleinen, maar voor WordPress is een plugin die dit werk automatisch doet zodat je niet iedere keer alles met de hand hoeft te comprimeren. In een ander blog schreven we hoe je deze plugin installeert en gebruikt.
Voor WordPress zijn allerlei plugins beschikbaar. Veel daarvan zijn gratis en de verleiding kan dan ook groot zijn om een plugin te installeren en daarna pas te bekijken of je er iets aan hebt. Maar als je een wildgroei aan plugins hebt geïnstalleerd, kan dat je website flink vertragen. Je site laadt minder snel en plugins werken elkaar ook nogal eens tegen. Het loont dan ook de moeite om eens naar je plugins te kijken en degene die je toch niet gebruikt te verwijderen. Nog een tip: als de maker een plugin nooit updatet, kan dat ook de laadtijd van je website vergroten. Kijk altijd naar het aantal actieve installaties van de plugin en naar de beoordelingen.
Je kunt je webshop nóg sneller maken door een caching-plugin te installeren. Zo’n plugin maakt een statische kopie van je website. Die kopie krijgen je bezoekers onmiddellijk te zien, wat voor een snellere laadtijd zorgt. WP Rocket is een goede cache-plugin. Houd er wel rekening mee dat deze niet gratis is.
Makers van WordPress plugins en thema’s maken hun producten regelmatig beter en ook sneller. Daarom loont het de moeite om te zorgen dat je altijd de laatste versie van je thema en plugins gebruikt. Dat doe je heel eenvoudig via het WordPress-dashboard.
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.