- 04 juli 2019

Technisch SEO deel 2: Responsive design en gestructureerde gegevens

Welkom bij het vervolg van deze blogserie over SEO! In de vorige blog heb je meer gelezen over wat technisch SEO is. In deze blog vertelde ik meer over een paar belangrijke pijlers zoals indexeerbaarheid, de structuur van je website en het belang van een sitemap. Gemist? Lees deel 1 over technisch SEO.

In dit blog gaan we het hebben over:

• Een mobielvriendelijke website
• Veiligheid
• Sitespeed
• Gestructureerde gegevens

Mobielvriendelijke website

Zoekopdrachten worden steeds vaker op mobiele apparaten gedaan. Daarom geeft Google inmiddels voorrang aan mobiele websites. Is je website niet geschikt voor mobiele apparaten? Dan loop je bezoekers mis.

Je hebt meerdere mogelijkheden voor een mobiele website, een aparte website speciaal voor mobiel maken bijvoorbeeld. Gebruik maken van een responsive design is het meest gangbaar. Hierbij wordt er rekening gehouden met verschillende soorten apparaten, van desktop tot smartphones en tablets. Het doel van zo’n design is dat je website op al deze apparaten goed werkt. Afbeeldingen die goed schalen, tekst die groot genoeg is om ook leesbaar te zijn op mobiel en minder zware afbeeldingen gebruiken zijn allemaal aandachtspunten voor zo’n responsive design.

Het mobielvriendelijk maken van je website laat je meestal doen door je websitebouwer. Gebruik je een sitebuilder als WordPress? Kies dan voor een responsive template.

De mobielvriendelijke versie van Yourhosting
Ook de website van Yourhosting is responsive.

Veiligheid

Nog geen SSL-certificaat? Dan waardeert Google jouw website lager dan die van de concurrent. Volgens de AVG zijn we sinds vorig jaar verplicht een SSL-certificaat te hebben op de website zodra je persoonsgegevens verwerkt via je website. Denk hierbij aan een contactformulier of een aanmeldoptie voor de nieuwsbrief. Zoekmachines gaan iets verder en waarderen je website als minder kwalitatief als je geen SSL-certificaat hebt. Begrijpelijk, tegenwoordig mogen we van iedereen verwachten dat ze veilig omgaan met de sitebezoekers en de gegevens die ze verzamelen. Een SSL-certificaat herken je aan de ‘https’ in plaats van de ‘http’. We hebben meerdere blogs geschreven over het belang van SSL, goed om nog eens door te lezen! Weten welk SSL-certificaat bij jouw website past? Je leest hier meer over SSL-certificaten.

Voorbeeld van een Extended Validation SSL-certificaat op de website van Yourhosting.
Voorbeeld van een Extended Validation SSL-certificaat op de website van Yourhosting.

Sitespeed of laadtijd

De snelheid waarmee je website laadt is ook een directe rankingfactor voor Google. Weinig zo vervelend als heel lang moeten wachten totdat een pagina volledig geladen is. Dat vindt Google ook, daarom hechten ze veel waarde aan snelle websites. Vindbaarheid en gebruiksvriendelijkheid gaan hand in hand met sitespeed: hoe langer je website erover doet om te laden, des te meer bezoekers je kwijtraakt. Niet alleen zonde voor je ranking in zoekmachines, maar ook voor de conversies op je website!
De snelheid van je website controleer je in Google Analytics onder ‘Gedrag’ – ‘Sitesnelheid’.

Persoonlijk gebruik ik liever externe tools als GT metrics of de Google Sitespeed-tester. Het voordeel van deze tools is dat ze beide suggesties geven hoe het beter kan, bijvoorbeeld door afbeeldingen te comprimeren of overbodige CSS te verwijderen.

voorbeeld van de testresultaten van GT Metrix. Je ziet hier gelijk een aantal optimalisatiepunten.
voorbeeld van de testresultaten van GT Metrix. Je ziet hier ook gelijk een aantal optimalisatiepunten.

Gestructureerde gegevens

Een wat complexer onderdeel van technisch SEO is de gestructureerde gegevens, schema of structured data. Veel mooie termen die ongeveer hetzelfde betekenen: extra elementen die we kunnen toevoegen aan een standaard resultaat in zoekmachines. Doordat zoekmachines steeds slimmer worden, begrijpen ze beter waar we naar zoeken. Typ je in Google het rekensommetje 10+10 in, dan geeft Google je direct het antwoord op de som. Zoek naar een bekende acteur en je ziet direct meer informatie over deze ster, zonder dat je hoeft door te klikken naar een website. Doordat zoekmachines steeds beter begrijpen wat we zoeken, geven ze ook relevantere informatie weer.

Het doel van Google is om zoekers zo snel mogelijk te helpen aan hun resultaat. Wij kunnen zoekers en zoekmachines hiermee helpen door gestructureerde gegevens toe te voegen aan de website. Door deze structured data valt jouw website meer op in de zoekresultatenlijst en is vaak de doorklikratio naar je website ook groter. Een voorbeeld van gestructureerde gegevens zijn reviews, dit zijn de sterretjes die je op een zoekresultatenpagina ziet staan bij sommige resultaten.

Een voorbeeld van rich snippets: reviews
Game of Thrones wordt goed beoordeeld!

Mogelijke rich snippets zijn producten, recepten, reviews in zoekresultaten en evenementen. Het grootste voordeel van rich snippets is wel dat jouw website meer opvalt in zoekresultaten. De website die je hierover alles vertelt is Schema.org. Heb je weinig ervaring met de technische kant van je website? Dan raad ik je aan hiervoor hulp te zoeken bij een websitebouwer.

Wil je meer weten over rich snippets of één van de andere onderwerpen uit deze blogs laat het dan even weten via bijvoorbeeld Facebook of Twitter.

Dit was het voor nu over technisch SEO! In de volgende blogs over SEO vertel ik je meer over Linkbuilding, handige tools en trends en aandachtspunten over SEO. Tot de volgende SEO-blog!

Lees ook de voorgaande delen over SEO:

Deel 1: Wat is SEO
Deel 2: Het zoekwoordenonderzoek
Deel 3: Zo schrijf je een goede SEO-tekst
Deel 4: Technisch SEO deel 1

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *