- 06 januari 2020

Bedrijf starten? 9 belangrijke stappen

Ga je een bedrijf starten? Dit stappenplan geeft je een globaal beeld van wat er komt kijken bij het beginnen van een onderneming. In 9 stappen geven we je een vliegen start voor je bedrijf!

Een eigen bedrijf starten: waar begin je?

Het begint met een idee. Voordat je een onderneming begint, weet je vaak al wat je wil doen. Heb je nog geen idee? Dan is het belangrijk dit eerst te onderzoeken. Verken de markt, weet waar je sterke en zwakke punten liggen, wat je leuk vindt om te doen. Heb je een idee in je hoofd? Ga dan aan de slag met het starten van je bedrijf.

Stap 1. Maak een ondernemersplan voor je eigen bedrijf

In een ondernemersplan (of businessplan) omschrijf je wat je gaat doen, hoe je dat gaat doen en wat je daarvoor nodig hebt. Klinkt spannend, zo’n ondernemingsplan, maar het hoeft echt geen boekwerk te worden. Een kort en beknopt overzicht waarbij je antwoord geeft op de volgende vragen is genoeg:

  1. Wat ga je doen?
  2. Voor wie ga je dat doen?
  3. Hoe ga je dat doen?
  4. Wat heb je ervoor nodig?

Op het internet zijn genoeg bronnen te vinden die je stap voor stap de onderdelen van een ondernemersplan uitleggen. Begin bijvoorbeeld eens op de website van de KvK, dit is een goed startpunt. In je ondernemingsplan zet je in ieder geval je doelstellingen die je SMART maakt (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden). Ook omschrijf je wat je verkoopt of wat je dienstverlening is, hoe de markt eruitziet en welke middelen je nodig hebt. Een ondernemersplan brengt je een aantal voordelen: je brengt je kansen en risico’s in kaart, weet wie je potentiële klanten zijn en bent op de hoogte van marktontwikkelingen. Kortom: je weet beter wat je gaat doen en kunt daar je plannen op aanpassen.

Stap 2. Kies je rechtsvorm

Als ondernemer moet je een rechtsvorm kiezen voor je bedrijf. Je rechtsvorm heeft invloed op je administratie, onder andere op de aansprakelijkheid en de belastingverplichting. Kies daarom een rechtsvorm die het best past bij je plannen. Er zijn verschillende rechtsvormen waar je uit kiest:

  • De eenmanszaak
    De eenmanszaak is het meest populair voor startende ondernemers. Eén persoon is de eigenaar, maar je kunt wel meerdere mensen in dienst hebben. Met een eenmanszaak heb je in het begin meer belastingvoordeel dan bijvoorbeeld met een bv.
  • Een bv
    De besloten vennootschap is een veelgebruikte rechtspersoon. Simpel gezegd betekent dit dat de bv in de meeste gevallen aansprakelijk is voor eventuele schulden, waardoor je persoonlijke risico beperkt is. Wel heb je minder belastingvoordelen met een bv dan met een eenmanszaak.
  • Een VOF
    Een vennootschap onder firma kies je meestal als je samen met anderen een bedrijf start. Iedere deelnemer aan de VOF brengt iets in, vaak in de vorm van geld of te verrichten werkzaamheden. Omdat je met een VOF afhankelijk bent van elkaar, is het aan te raden een goed contract op te stellen met de betrokkenen.

Een eenmanszaak, bv of vof zijn de drie meest gekozen rechtsvormen. In totaal heb je keuze uit 9 rechtsvormen, waaronder nog een naamloze vennootschap, een maatschap, coöperatie of een stichting. Op de website van ‘Ik ga Starten’ lees je meer over rechtsvormen en wat voor jou de beste keuze is.

Stap 3. Kies je bedrijfsnaam

Als je goed in beeld hebt wat je gaat doen en welke bedrijfsvorm je hierbij gaat kiezen is het tijd voor de volgende stap: de bedrijfsnaam. Misschien kies je voor een verbastering van je eigen naam of verzin je er een die past bij wat je gaat doen. Check ook gelijk of je gekozen bedrijfsnaam nog beschikbaar is als domeinnaam. Hiervoor gebruik je de domeinnaamchecker. Is de domeinnaam niet meer beschikbaar? Overweeg dan een andere domeinnaamextensie zoals .shop voor webwinkels of .com als je ook internationale plannen hebt.

> Check je domeinnaam 

Stap 4. Kies je hosting en je CMS

Om ook bezoekers op je website te ontvangen heb je hosting nodig. Dit is een stukje ruimte op een server die 24/7 in verbinding staat met het internet. Ga je een kleine website of blog beginnen als ZZP’er of eenmanszaak, dan is een kleiner pakket vaak genoeg. Kies voor een Start pakket, opschalen kan altijd nog. Hier lees je meer over welk hostingpakket voor welk type website geschikt is. 

> Bestel gelijk je hostingpakket

Ga jij je website zelf maken? Dan biedt een CMS of sitebuilder uitkomst. YourWebsite is onze eigen tool, je hebt geen ervaring of technische kennis nodig omdat de tool heel gebruiksvriendelijk is opgezet. Natuurlijk kun je ook kiezen voor WordPress, een van de meest gebruikte CMS’en ter wereld. Vrijwel alles wat je wilt is mogelijk in WordPress doordat er zoveel plugins beschikbaar zijn.

Stap 5. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Ga je een bedrijf starten, dan is het vrijwel altijd verplicht je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Vanaf een week voor het starten kun je je bedrijf inschrijven, hiervoor maak je een afspraak bij de KvK. De kosten voor inschrijving bedragen 50 euro. Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee. Meer hierover lees je op de website van de KvK. Tegelijkertijd met het aanmelden bij de KvK meld je jouw bedrijf ook aan bij de belastingdienst. Dit regelt de KvK voor je, je gegevens worden doorgegeven aan de belastingdienst. Per post krijg je dan een btw-nummer thuisgestuurd.

Inschrijven bij de kvk

Stap 6. Administratie

Vaak niet de reden dat je wilt ondernemen, maar wel belangrijk: de administratie. Het is handig en vaak verplicht een overzicht bij te houden van je inkomsten en uitgaven. Heb je een voorraad nodig omdat je fysieke producten gaat verkopen? Dan wil je duidelijk hebben wat je voorraad is. Je hebt vaak een bewaarplicht van de administratie, houd hier dus rekening mee. Verder maak je overzichten van de te versturen facturen en bewaar je de welbekende bonnetjes die je nodig hebt om de BTW te betalen. Globaal in deze stap zorg je dus voor een overzicht van:

  1. De facturen die je maakt
  2. De facturen die je betaalt
  3. Je inkomsten en uitgaven
  4. Afhankelijk van je onderneming: voorraadbeheer, personeelskosten, ontroerende zaken, etc.

Ook kies je in deze stap de vergunningen en verzekeringen die je nodig hebt, bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Een zakelijke rekening openen is een logische stap, je hebt dan goed overzicht van al je zakelijke uitgaven en je voorkomt hiermee dat je privé- en zakelijke administratie door elkaar lopen.

Stap 7. Voldoe aan de wet

Met alleen de administratie ben je er nog niet. Het is goed om algemene voorwaarden op te stellen om eventuele conflicten te voorkomen. Hierin omschrijf je welke rechten en plichten je hebt als ondernemer en welke rechten en plichten je klanten hebben. Ga je met je website ook persoonsgegevens verwerken omdat je bijvoorbeeld een webshop gaat beginnen of omdat je een contactformulier wilt gebruiken? Dan is een SSL-certificaat verplicht.

> Kies je SSL-certificaat

Stap 8. Maak een website

Tegenwoordig kun je bijna niet meer zonder een zakelijke website. Bepaal het doel van je website en ga aan de slag met schrijven van de content, maken en selecteren van beeldmateriaal en alle andere elementen die je nodig hebt op je website, bijvoorbeeld een contactformulier of een webshop-implementatie. We hebben hier een stappenplan voor gemaakt.

Stap 9: Ga op zoek naar klanten

Hoe kom je aan klanten? Je website die je in de vorige stap hebt gemaakt is hiervoor een belangrijk tool. Houd rekening met SEO, hierdoor wordt je website goed vindbaar in zoekmachines. Ook kun je overwegen om SEA (adverteren in zoekmachines) in te zetten. Laat je ook horen op social media, hierdoor krijg je een groter bereik.

Dit artikel delen op social media

2 reacties

Wouterse on 9 januari 2020

Bedrijf starten? Dit heb je nodig voor online zichtbaarheid

Slecht antwoordt.... “0” informatie over zichtbaarheid op het net.

Suzanne Duijndam on 9 januari 2020

Hoi, dank voor je reactie! Als je opzoek bent naar meer informatie over de vindbaarheid van je website dan verwijs ik je graag door naar onze SEO-blogs: https://www.yourhosting.nl/blog/category/seo/

Reacties zijn gesloten.