- 30 oktober 2018

Eigen webshop starten? Let op deze 7 aandachtspunten

Webwinkels zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. In 2017 steeg de totale omzet zelfs met 13% naar 22,5 miljard! Wil je ook een eigen webshop starten? Een goed begin is het halve werk.  In deze blog delen we een aantal praktische aandachtspunten en tips voor beginnende webshops zodat je goed voorbereid bent om een succesvolle webwinkel op te zetten!

1. Een eigen webshop begint met de juiste domeinnaam

Iedere webwinkel begint bij de keuze voor een domeinnaam. Weet jij al wat je wilt verkopen, bijvoorbeeld kleding, speelgoed of misschien kantoorartikelen? Registreer dan een beschrijvende domeinnaam waarin je een specifiek en veel gezocht zoekwoord gebuikt. Dit heeft twee voordelen. Ten eerste is het voor de bezoekers meteen duidelijk welk type producten je aanbiedt. Dit is goed voor de conversie omdat klanten meteen weten wat ze kunnen verwachten. Daarnaast helpt het gebruik van een relevant zoekwoord jou ook weer bij de positie in organische resultaten van zoekmachines.

Waar mensen vaak niet bij stil staan is de keuze voor de domeinnaamextensie. Dit is de zogenoemde TLD, oftewel top-level-domein en bestaat meestal uit twee of drie karakters, zoals .nl of .com. Veel Nederlandse webshops kiezen standaard voor .nl omdat dit het meest gebruikelijk is. Dit is echter niet altijd verstandig. Veel domeinnamen met een .nl TLD zijn namelijk al geregistreerd. Daarnaast maakt een .nl het lastiger om uit te breiden naar andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk of Duitsland.

Sinds een aantal jaren zijn steeds meer extensies beschikbaar. Wist je dat .shop ook beschikbaar is? Met deze TLD creëer je een herkenbare domeinnaam zoals schoenen.shop of koffiebonen.shop. Wil jij een eigen webshop starten? Denk dan eens aan een .shop, deze extensie is uitermate geschikt voor startende webwinkels om verschillende redenen. Ten eerste zien mensen aan deze TLD meteen dat je een webshop hebt. Hierdoor kun je voor een kortere en daardoor makkelijk te onthouden domeinnaam kiezen, truienshop.nl wordt bijvoorbeeld gewoon truien.shop. Daarnaast is ‘shop’ een woord dat internationaal herkend wordt. Met een .shop ben je dus meteen klaar voor internationale uitbreiding van jouw webwinkel. Last but not least: er is (nog) een groot aanbod aan domeinnamen beschikbaar in vergelijking met .nl zodat je het beste zoekwoord registreert als jouw domeinnaam. Dat is goed voor SEO!

Jouw gewenste .shop-domeinnaam is nu beschikbaar van €40 voor slechts €5,- Registreer .shop vandaag.

2. Ontdek het belang van reviews

Koop jij een product met slechts 2 sterren op Bol.com? Waarschijnlijk niet. We leven in een wereld waarin informatie continu wordt gedeeld met anderen. Reviews worden daarom steeds belangrijker en beïnvloeden het online koopgedrag van consumenten. Uit onderzoek blijkt dat 88% van de consumenten online reviews evenveel autoriteit toekennen als een persoonlijke aanbeveling. Reviews kun je daarom beschouwen als online mond-op-mond reclame en zijn essentieel voor een succesvolle webshop. Mensen lezen onafhankelijke ervaringen om hen te helpen bij het selecteren van een webshop om een artikel aan te schaffen. Zeker voor webshops zonder gevestigde naam is het dus belangrijk dat je laat zien waarom mensen bij jou moeten bestellen.

Consumenten vergelijken webshops met elkaar op onafhankelijke platforms. Deze resultaten kun je vervolgens ook tonen op je eigen website. Daarnaast kun je deze beoordelingen ook gebruiken als Rich Snippets. Dit is extra informatie die wordt getoond bij organische resultaten binnen zoekmachines. Als iemand een specifiek artikel zoekt via Google zien ze dan jouw pagina met een klantbeoordeling in de vorm van sterren. Dit zorgt voor een extra stimulans om door te klikken en voor jouw webshop te kiezen. Wil je een eigen webshop beginnen? Dan doe je er goed aan de mogelijkheden van Rich Snippets te onderzoeken.

Rich snippets beoordeling Google zoekresultaten
Rich snippets beoordeling in Google

Bij veel onafhankelijke reviewplatforms kan iedereen, waaronder jouw concurrenten, beoordelingen plaatsen. Je wilt er uiteraard voor zorgen dat alleen echte klanten dit kunnen doen. Kies daarom voor een platform waarbij je de volledige controle hebt en nodig klanten uit om hier een beoordeling achter te laten. Maak hierbij bijvoorbeeld gebruik van een kortingscode om ze te stimuleren om een review te plaatsen. Gebruik reviews overigens niet alleen voor promotie. Zorg er ook voor dat je verbeterpunten van je klanten serieus neemt en ontdek wat jij kunt verbeteren aan jouw webwinkel.

3. Selecteer de juiste webshop software

Vroeger was veel technische kennis vereist om een eigen webshop te beginnen. Die tijd ligt gelukkig al lang achter ons. Dankzij kant-en-klare softwarepakketten en een beetje technische hulp kan iedereen in principe een eigen webshop starten. Maar hoe kies je het juiste pakket? Met alle gangbare pakketten zet je een webshop op, maar er is wel een duidelijk verschil in functionaliteit en complexiteit.

Zo is Magento erg uitgebreid maar ook veel lastiger om onder de knie te krijgen en is vooral geschikt voor bovengemiddelde technische kennis. Heb jij een beetje verstand van websites? Dan is het verstandig om OpenCart of PrestaShop te installeren vanwege het gebruiksgemak. Beide opties bieden genoeg functionaliteiten voor startende webshops. Probeer bij de selectie- en testfase wel alvast rekening te houden met toekomstige wensen. Wil je een eigen webshop starten en na verloop van tijd uitbreiden naar het buitenland, dan is bijvoorbeeld ondersteuning van verschillende talen, munteenheden en betaalmogelijkheden noodzakelijk.

Is jouw technische kennis beperkt? Kies dan voor een nog eenvoudigere sitebuilder zoals YourWebsite. Deze webshop software maakt het beheer nog makkelijker door gebruik te maken van handige drag-en-drop editors en mobielvriendelijke templates. Daarnaast hoef je je zelf ook niet langer druk te maken over patches en updates want dit wordt automatisch voor je uitgevoerd. Zo kun jij je volledig richten op datgene waar jij goed in bent: het runnen van je eigen webshop!

4. Denk aan de betaalmogelijkheden

Uiteindelijk wil je waarschijnlijk een eigen webshop starten om omzet te genereren. De keuze voor de juiste betaalmogelijkheden voor klanten speelt hierbij een belangrijke rol. Consumenten willen tijdens het bestelproces graag de betaalmethode selecteren die hun voorkeur heeft. Staat deze optie niet tussen de lijst met betaalmethoden op jouw webwinkel, dan is de kans groter dat een consument het bestelproces niet afmaakt. Dat is dus een gemiste kans. Het is daarom aan te raden om vanaf het begin al een divers aanbod aan online betaalmogelijkheden aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan Ideal, PayPal, achteraf betalen, VISA card, Mastercard, Maestro, Bankcontact, Mr. Cash, Giropay en nog veel meer.

Hiervoor kun je gebruikmaken van een zogenoemde PSP (payment service provider). Dit zijn bedrijven die online betaalmogelijkheden aanbieden. Dit draagt bij aan het vertrouwen in de webwinkel en geeft klanten de zekerheid dat betalingen op een veilige manier worden verwerkt. Gebruikmaken van een PSP kan echter een kostbare zaak worden vanwege lidmaatschapskosten en hoge betaaltarieven. Het is daarom verstandig om je als webwinkel aan te sluiten bij een gemeenschappelijke organisatie zodat je gezamenlijk de laagste betaaltarieven kunt bedingen.

5. Ga voor een veilige en betrouwbare webshop met SSL

Volgens cijfers van SIDN maakt slechts 59% van de webshops in Nederland gebruik van een SSL-certificaat, beter bekend als het ‘groene slotje’ in de adresbalk. Dat is opvallend want wil jij een webshop beginnen, dan ben je wettelijk verplicht om verzamelde persoonsgegevens goed te beveiligen. Dankzij een SSL-certificaat wordt data zoals betaalgegevens, tussen de browser van je gebruiker en jouw webshop versleuteld verzonden. Hierdoor kunnen cybercriminelen deze gegevens niet meer uitlezen. Google vindt een veilig internet erg belangrijk. SSL is daarom niet alleen goed voor je bezoekers maar draagt ook bij aan een betere SEO-ranking. Sinds juli 2018 laat de populaire webbrowser Google Chrome trouwens ook standaard een waarschuwing zien aan bezoekers van websites zonder SSL. Deze ‘niet-veilig’ melding draagt uiteraard niet bij aan het vertrouwen bij je webshopbezoekers en dit is alleen te voorkomen door SSL te installeren.

Welk SSL-certificaat is geschikt voor jouw webwinkel? Er bestaan verschillende soorten SSL-certificaten zoals Domain Validation, Wildcard en Extended Validation. Particuliere websites maken vaak gebruik maken van een domain validated SSL. Dit is het meest simpele SSL-certificaat waardoor alleen het groene slotje wordt getoond in de adresbalk. Als webwinkel wil je echter meer vertrouwen scheppen bij bezoekers en laten zien dat je een valide bedrijf bent waar je je geld aan kunt toevertrouwen. Daarom is een Extended Validation (EV) SSL aan te raden. Met dit SSL-certificaat wordt jouw volledige bedrijfsnaam geverifieerd en getoond in de adresbalk van browsers. De bezoeker kan dan beter valideren dat hij niet gebruik maakt van een nagemaakte ‘Phishing’ website.

voorbeeld van bedrijfsnaam in adresbalk met extended validation ssl
Toon jouw bedrijfsnaam in de adresbalk met Extended Validation SSL

Bestel vandaag een Comodo EV SSL-certificaat voor slechts 129 euro per jaar.

6. Kies voor de voordelen van een keurmerk

Online winkelen is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. In dit enorme aanbod aan webwinkels is het belangrijk dat consumenten weten dat jouw webwinkel betrouwbaar is. Naast een SSL-certificaat is het daarom ook aan te raden om te kiezen voor een erkend keurmerk. Helaas verlopen zaken bij online aankopen namelijk regelmatig verkeerd omdat er webwinkels zijn die zich niet houden aan wet- en regelgeving. Consumenten zijn daarom voorzichtiger met onbekende webshops. Als webshop met een kwalitatief keurmerk ben je getoetst en gecertificeerd en dit geeft meer zekerheid aan een potentiële klant dat je een betrouwbare webwinkel bent. Dit draagt vervolgens ook weer bij aan een hogere conversie.

Maar hoe kies je het juiste keurmerk? Het is aan te raden om een keurmerk te kiezen dat meer biedt dan alleen een logo op je website. Een goed keurmerk bemiddelt ook bij het oplossen van geschillen met ontevreden klanten en helpt bij het voorkomen van boeten. Het ACM (Autoriteit Consument & Markt) is een onafhankelijke toezichthouder die bedrijven beboet als regels niet worden nageleefd. Als webwinkel is het dus van belang dat je volledig op de hoogte bent van wet- en regelgeving. Een goed keurmerk kan je hier uitgebreid bij helpen.

7. Een snelle webshop dankzij snelle hosting

Een snelle website is van belang om verschillende redenen. Ten eerste draagt het bij aan de gebruikerservaring. Niemand houdt er namelijk van dat het meerdere seconden duurt voordat een pagina is geladen. Hoe langer het duurt, hoe meer bezoekers je daarmee verliest. Daarnaast draagt een snelle website ook bij aan de conversie. Uit cijfers van Skilled blijkt dat een vertraging van slechts 1 seconde al een vermindering van 7% aan conversies oplevert. Ten derde houden zoekmachines zoals Google ook van snelle websites. Een betere pagespeed is daarom ook van invloed op de vindbaarheid in zoekresultaten.

Snelheid zorgt dus voor meer bezoekers, tevreden bezoekers en een hogere omzet, maar hoe zorg je voor een snelle webwinkel? Hiervoor zijn verschillende snelheidstips toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan het comprimeren van afbeeldingen, gebruik van caching en het minimaliseren van HTML en CSS. Een belangrijk element dat vaak wordt onderschat bij een snelle website, is de keuze voor snelle webhosting. Jouw webwinkel draait op een server bij een webhoster. Iedere keer als een bezoeker een pagina opvraagt speelt de reactietijd van deze server een rol. Dit is de tijd tussen de vraag van de browser en de reactie van de server. Hoe langzamer deze reactietijd, hoe langer het duurt voordat de pagina verschijnt. Hosting is daarom het fundament voor snelle webwinkels.

Uit een vergelijkingstest tussen 10 Nederlandse webhosters is gebleken dat Yourhosting de snelste webhosting van 2018 heeft. Wil jij ook profiteren van snelle webhosting voor je nieuwe webshop? Bekijk dan de hostingpakketten.

Vandaag een eigen webshop starten met .shop

In dit artikel hebben we 7 aandachtspunten gedeeld om een succesvolle webshop op te zetten. Ben je geïnspireerd en wil je direct een eigen webshop starten? Zet dan de eerste stap en registreer vandaag jouw .shop-domeinnaam van €40,99 voor slechts €2,99

Registreer jouw .shop-domeinnaam

Dit artikel is in samenwerking met Qshops tot stand gekomen.

Samenvatting
Eigen webshop starten? Let op deze 7 aandachtspunten
Naam artikel
Eigen webshop starten? Let op deze 7 aandachtspunten
Beschrijving
Wil jij je eigen webshop starten? Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden. In deze blog gaan we dieper in op 7 aandachtspunten voor beginnende webshops. Zo ben jij goed voorbereid om een succesvolle webwinkel op te zetten!
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Één reactie

Erik on 26 augustus 2020

Mooie start, vergeet ook niet een goede financieel adviseur te raadplegen. Dit geeft meer rust en focus. Bespreek je plan en kijk ook naar de fiscale-, juridische- en administratieve zaken.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *