- 11 mei 2020

Webshop Weekly: Meer websitebezoekers met SEO en SEA

Een goed vindbare website is belangrijk voor je online onderneming. Zonder bezoekers heeft je webshop immers geen bestaansrecht. Een manier om bezoekers naar je website te krijgen is zoekmachinemarketing. Zoekmachinemarketing bestaat uit SEA en SEO, betaald en organisch verkeer krijgen naar je website.

Het grootste verschil tussen SEA en SEO? SEA kost geld, SEO niet. Met SEA betaal je in de vorm van advertenties in zoekmachines om sitebezoekers naar je website te krijgen, met SEO probeer je dit te doen op een organische manier.

SEA voor je webshop

SEA, ook wel search engine advertising is adverteren in zoekmachines. Met SEA koop je advertentieruimte in boven en onder de organische resultaten in zoekmachines. Als iemand zoekt met een zoekwoord die jij in je zoekcampagne hebt toegevoegd, dan zien de zoekers jouw advertentie.

Voorbeeld van een SEA-resultaat in Google

De meest gebruikte zoekmachine in Nederland is Google. Wil je adverteren in deze zoekmachine dan gebruik je daar Google Ads voor. Met SEA kun je in korte tijd veel mensen bereiken. Je bepaalt zelf de zoekwoorden waarbij jouw advertentie getoond wordt. Je betaalt alleen als er op een advertentie geklikt wordt, maar hier zit ook wel een gevaar in, als je dat niet goed managet, kunnen de kosten snel oplopen.

Starten met Google Ads

Wil je starten met Google Ads? Ga dan naar https://ads.google.com/home/ en meld je aan. Daarna volg je een aantal stappen om je website te verifiëren. Heb je een account aangemaakt, dan kun je beginnen met het opzetten van je campagne! In dit blog uit 2018 lees je hoe je een advertentie instelt met Google Ads. 

Voordat je begint met adverteren is het goed een zoekwoordenonderzoek te doen. Zo weet je precies waar de kansen voor jouw webshop liggen. Een tool die je hiervoor kunt gebruiken is de zoekwoordenplanner die je in Google Ads vindt. Met een zoekwoordenonderzoek bepaal je onder andere het zoekvolume, hoe vaak er gemiddeld per maand op een zoekwoord gezocht wordt, en wat de CPC is. De CPC is de cost per click, of terwijl de kosten per klik: wat je betaalt als iemand op een advertentie klikt. Een uitgebreide uitleg over zoekwoorden voor Google Ads vind je hier.

De beste tips voor je webshop zijn:

 1. Begin eenvoudig
  Als je begint met Google Ads kan dit nogal overweldigend zijn. Het kan daarom een goed idee zijn om een gespecialiseerd bureau hiervoor in te schakelen. Wil je zelf meer leren over Google Ads? Dan zijn hier uitgebreide tutorials voor te vinden, zoals deze van Google zelf.
 2. Laat je sterke punten terugkomen in de advertentie
  Gratis verzending, een supergoed retourbeleid of gemaakt met de allerbeste materialen? Vermeld het in je advertentie! Zorg ervoor dat je sterke punten tot hun recht komen, zo overtuig je mogelijke kopers om ook echt bij jou te kopen.
 3. Zet remarketing in
  Veel mensen oriënteren zich eerst voordat ze een aankoop doen. Ze bezoeken je website, bekijken wat je te bieden hebt en verlaten dan je website. Voor deze groep gebruikers is remarketing heel interessant. Met remarketing toon je advertenties aan mensen die website recentelijk bezocht hebben, heel goed dus om mogelijke kopers nogmaals te herinneren aan je producten en diensten!
 4. Zet shoppingcampagnes in 
  Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen, shopping-ads! Dit type advertentie gebruik je om je online winkelvoorraad te promoten. Het grote verschil met ‘normale’ advertenties in Google is dat er afbeeldingen van je product bijzitten, inclusief titel, prijs en productnaam. Lees hier meer over het inzetten van een shopping-campagne.Voorbeeld shopping ads
 5. Maak het visueel
  Met zogenoemde display campagnes laat je direct zien wat je aanbod is. Met een displaycampagne zet Google je banners op andere websites zoals blogs of nieuwssites.
 6. Experimenteer
  Eigenlijk is je advertentie nooit af. Met Google Ads kun je goed experimenteren! Verander bijvoorbeeld de banner, of gebruik andere teksten in combinatie met andere zoekwoorden.

Google Ads voor Petra’s Bloemenshop

Voordat Petra advertenties gaat inzetten is het belangrijk te weten waar mensen op zoeken als ze online bloemen zoeken. Via een zoekwoordenonderzoek ziet ze bijvoorbeeld dat er gemiddeld per maand 90.500 keer op het zoekwoord ‘bloemen’ wordt gezocht! Ook ‘bloemen bezorgen’ is een zoekwoord met 60.500 gemiddelde zoekwoorden per maand. Het is niet per se handig om je alleen de focussen op zoektermen die een hoog gemiddeld maandelijks zoekopdrachten hebben. Zoals je ziet op de afbeelding hieronder is ook de concurrentie hoog, veel andere partijen adverteren op hetzelfde zoekwoord. Daarom zijn specifiekere zoekwoorden met een wat lagere concurrentie ook heel interessant. Petra’s Bloemenshop zit in Zwolle. Op het zoekwoord ‘Bloemen Zwolle” wordt bijvoorbeeld gemiddeld 880 keer per maand gezocht, en er is weinig concurrentie op dat zoekwoord!

Voorbeeld zoekwoordenonderzoek Google Ads
Als de zoekwoorden eenmaal zijn bepaald kun je per onderwerp een campagne aanmaken, bijvoorbeeld een regionale advertentieset in Petra’s geval, of een specifieke soort bloemen zoals rozen. Deel de advertenties in per onderwerp, zo houd je veel makkelijker bij welke onderwerpen goed scoren en welke niet.

SEO voor je webshop

Met zoekmachineoptimalisatie zorg je ervoor dat je webpagina’s hoger in zoekmachines komen van een zoekmachine, zonder dat je ervoor betaalt, dus op een organische manier. SEO bestaat uit een aantal handelingen zoals het optimaliseren naar de belangrijkste zoekwoorden, het schrijven van relevante content, linkbuilding en technisch SEO. Het grote voordeel van SEO is dat het in principe geen geld kost. Wel kan het even duren voordat je ook echt resultaat ziet van je SEO-inspanningen.

Organisch resultaat

We hebben al veel geschreven over SEO, wil je meer lezen over SEO? Lees dan de onderstaande blogs.

SEO inzetten voor je webshop

Hoe weten zoekmachines waar je webpagina over gaat of wat de sterke punten zijn van je webshop en de producten die je aanbiedt? Onder andere de content trekt bezoekers over de streep om ook echt een aankoop te doen. De woorden die je gebruikt voor je producten zijn hierbij heel belangrijk. Misschien schrijf je nu in je productteksten vaker het woord ‘jeans’ terwijl er meer wordt gezocht op ‘spijkerbroeken’. Om te weten welke zoekwoorden je het beste kunt gebruiken doe je een zoekwoordenonderzoek. Door zo’n onderzoek kom je te weten welke productnamen je het beste kunt gebruiken en of er wellicht variaties zijn die je ook kunt gebruiken. Heb je een zoekwoordenonderzoek gedaan, dan kun je de productomschrijvingen gaan optimaliseren.

Een tool die je help om inzichten te krijgen on organisch verkeer naar je webshop is Google Search Console. Hierin krijg je allerlei inzichten over onder andere de zoekwoorden waarmee je website nu al gevonden wordt en of de indexering goed gaat.

Gebruik deze SEO-tips voor je webwinkel:

 1. Focus je eerst op de basis
  Maak een webshop die gebruiksvriendelijk is, gevuld is met duidelijke productteksten en visueel goed weergeeft wat je aanbod is. Gebruiksvriendelijkheid is ook voor SEO heel belangrijk, dus maak het voor je bezoeker zo eenvoudig mogelijk een bestelling te plaatsen
 2. Schrijf unieke productomschrijvingen
  heb je wel eens een tekst gekopieerd en geplakt op je eigen website? Begrijpelijk, maar niet verstandig. Zoekmachines houden van unieke content. Besteed dus tijd aan het schrijven van de productomschrijvingen en zorg dat ze uniek zijn
 3. Optimaliseer je productafbeeldingen
  Voeg een alt-beschrijving toe aan de afbeelding, dit is een stukje tekst die de afbeelding omschrijft. Zorg ook voor een goede naam van de afbeelding. Spijkerbroek.jpg werkt beter dan plaatje2final.jpg.
 4. Link naar andere pagina’s!
  Bij veel webshops zie je links naar andere pagina’s van dezelfde webshop. Intern linken is een slimme manier om pagina’s krachtiger te maken voor Google. Link bijvoorbeeld naar relevante of soortgelijke producten!
 5. Gebruik vriendelijke URL’s
  Korte URL’s met de productnaam en dus het belangrijke zoekwoord bevatten, werken beter omdat bezoekers en zoekmachines gelijk weten waar de pagina over gaat. Een URL als www.yourhosting.nl/categorie4/product69349 leest een stuk minder lekker dan www.yourhosting.nl/hosting/. Ook kun je een .shop-domeinnaam registreren. Deze communiceert direct aan je klant wat ze bij je kunnen doen. Namelijk shoppen!
 6. Download de whitepaper
  In de whitepaper leggen we de belangrijkste stappen voor je uit. Zo vertellen we meer over een zoekwoordenonderzoek, technisch SEO, teksten schrijven voor SEO en technisch SEO. Download hier de whitepaper.

Zelf een webshop maken?

Deze tips gaan je helpen om hoger te ranken in zoekmachines of via advertenties meer bezoekers te krijgen op je webshop! Het kost wat tijd en energie, maar heb je de basis goed staan, dan kun je vanuit daar verder werken naar een goede onlinestrategie.

Meer weten over een webshop maken?

Of lees de blogs in de Webshop Weekly Serie:

Dit artikel delen op social media

Één reactie

Gerritson Lisette on 29 juni 2020

Bedankt voor een duidelijke uitleg over seo. Ik zal zeker gebruik maken van de handige tips. Behalve google ads, zijn er ook andere tools waarvan je gebruik zou kunnen maken?

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *