Een goed vindbare website is belangrijk voor je online onderneming. Zonder bezoekers heeft je webshop immers geen bestaansrecht. Een manier om bezoekers naar je website te krijgen is zoekmachinemarketing. Zoekmachinemarketing bestaat uit SEA en SEO, betaald en organisch verkeer krijgen naar je website.
Het grootste verschil tussen SEA en SEO? SEA kost geld, SEO niet. Met SEA betaal je in de vorm van advertenties in zoekmachines om sitebezoekers naar je website te krijgen, met SEO probeer je dit te doen op een organische manier.
SEA, ook wel search engine advertising is adverteren in zoekmachines. Met SEA koop je advertentieruimte in boven en onder de organische resultaten in zoekmachines. Als iemand zoekt met een zoekwoord die jij in je zoekcampagne hebt toegevoegd, dan zien de zoekers jouw advertentie.
De meest gebruikte zoekmachine in Nederland is Google. Wil je adverteren in deze zoekmachine dan gebruik je daar Google Ads voor. Met SEA kun je in korte tijd veel mensen bereiken. Je bepaalt zelf de zoekwoorden waarbij jouw advertentie getoond wordt. Je betaalt alleen als er op een advertentie geklikt wordt, maar hier zit ook wel een gevaar in, als je dat niet goed managet, kunnen de kosten snel oplopen.
Wil je starten met Google Ads? Ga dan naar https://ads.google.com/home/ en meld je aan. Daarna volg je een aantal stappen om je website te verifiëren. Heb je een account aangemaakt, dan kun je beginnen met het opzetten van je campagne! In dit blog uit 2018 lees je hoe je een advertentie instelt met Google Ads.
Voordat je begint met adverteren is het goed een zoekwoordenonderzoek te doen. Zo weet je precies waar de kansen voor jouw webshop liggen. Een tool die je hiervoor kunt gebruiken is de zoekwoordenplanner die je in Google Ads vindt. Met een zoekwoordenonderzoek bepaal je onder andere het zoekvolume, hoe vaak er gemiddeld per maand op een zoekwoord gezocht wordt, en wat de CPC is. De CPC is de cost per click, of terwijl de kosten per klik: wat je betaalt als iemand op een advertentie klikt. Een uitgebreide uitleg over zoekwoorden voor Google Ads vind je hier.
De beste tips voor je webshop zijn:
Voordat Petra advertenties gaat inzetten is het belangrijk te weten waar mensen op zoeken als ze online bloemen zoeken. Via een zoekwoordenonderzoek ziet ze bijvoorbeeld dat er gemiddeld per maand 90.500 keer op het zoekwoord ‘bloemen’ wordt gezocht! Ook ‘bloemen bezorgen’ is een zoekwoord met 60.500 gemiddelde zoekwoorden per maand. Het is niet per se handig om je alleen de focussen op zoektermen die een hoog gemiddeld maandelijks zoekopdrachten hebben. Zoals je ziet op de afbeelding hieronder is ook de concurrentie hoog, veel andere partijen adverteren op hetzelfde zoekwoord. Daarom zijn specifiekere zoekwoorden met een wat lagere concurrentie ook heel interessant. Petra’s Bloemenshop zit in Zwolle. Op het zoekwoord ‘Bloemen Zwolle” wordt bijvoorbeeld gemiddeld 880 keer per maand gezocht, en er is weinig concurrentie op dat zoekwoord!
Als de zoekwoorden eenmaal zijn bepaald kun je per onderwerp een campagne aanmaken, bijvoorbeeld een regionale advertentieset in Petra’s geval, of een specifieke soort bloemen zoals rozen. Deel de advertenties in per onderwerp, zo houd je veel makkelijker bij welke onderwerpen goed scoren en welke niet.
Met zoekmachineoptimalisatie zorg je ervoor dat je webpagina’s hoger in zoekmachines komen van een zoekmachine, zonder dat je ervoor betaalt, dus op een organische manier. SEO bestaat uit een aantal handelingen zoals het optimaliseren naar de belangrijkste zoekwoorden, het schrijven van relevante content, linkbuilding en technisch SEO. Het grote voordeel van SEO is dat het in principe geen geld kost. Wel kan het even duren voordat je ook echt resultaat ziet van je SEO-inspanningen.
We hebben al veel geschreven over SEO, wil je meer lezen over SEO? Lees dan de onderstaande blogs.
Hoe weten zoekmachines waar je webpagina over gaat of wat de sterke punten zijn van je webshop en de producten die je aanbiedt? Onder andere de content trekt bezoekers over de streep om ook echt een aankoop te doen. De woorden die je gebruikt voor je producten zijn hierbij heel belangrijk. Misschien schrijf je nu in je productteksten vaker het woord ‘jeans’ terwijl er meer wordt gezocht op ‘spijkerbroeken’. Om te weten welke zoekwoorden je het beste kunt gebruiken doe je een zoekwoordenonderzoek. Door zo’n onderzoek kom je te weten welke productnamen je het beste kunt gebruiken en of er wellicht variaties zijn die je ook kunt gebruiken. Heb je een zoekwoordenonderzoek gedaan, dan kun je de productomschrijvingen gaan optimaliseren.
Een tool die je help om inzichten te krijgen on organisch verkeer naar je webshop is Google Search Console. Hierin krijg je allerlei inzichten over onder andere de zoekwoorden waarmee je website nu al gevonden wordt en of de indexering goed gaat.
Gebruik deze SEO-tips voor je webwinkel:
Deze tips gaan je helpen om hoger te ranken in zoekmachines of via advertenties meer bezoekers te krijgen op je webshop! Het kost wat tijd en energie, maar heb je de basis goed staan, dan kun je vanuit daar verder werken naar een goede onlinestrategie.
Meer weten over een webshop maken?
Of lees de blogs in de Webshop Weekly Serie:
Één reactie
Bedankt voor een duidelijke uitleg over seo. Ik zal zeker gebruik maken van de handige tips. Behalve google ads, zijn er ook andere tools waarvan je gebruik zou kunnen maken?