- 06 augustus 2020

Welk CMS moet ik kiezen? Tips voor de juiste website builder

Je domeinnaam is geregistreerd en je hostingpakket gekozen. Hmm, welk CMS ga je kiezen? WordPress, YourWebsite, Joomla! of toch Drupal? Niet altijd een makkelijke keuze, elk CMS heeft voor- en nadelen. We helpen je graag bij de beslissing voor de beste website builder die aansluit bij jouw behoeften en wensen.

We gaan het in dit blog hebben over:

Wat is een CMS eigenlijk?

Voordat we in de wondere wereld van de verschillende CMS’en duiken, is het misschien goed om eerst wat achtergrondinformatie over CMS’en te hebben. CMS staat voor Content Management System en is de plek waar jij jouw website beheert, maakt en bewerkt. Een CMS noem je ook wel een website builder.

De meeste CMS’en zijn gratis zodra je een domeinnaam en hosting afneemt. Met een hostingpakket koop je eigenlijk een plekje op de server van de hostingpartij. Dit heb je nodig om je website online te zetten en bezoekers op je website te ontvangen.  Op je hostingpakket installeer je vervolgens het CMS, bijvoorbeeld WordPress. Het kiezen van de juiste website builder voor je website hangt af van verschillende factoren, wensen en behoeften.

Wat moet jouw CMS kunnen?

“Een website maken” is het voor de hand liggende antwoord. Maar er is verschil in de mogelijkheden die website-builders bieden.

Open source CMS

Bij een open source CMS als Joomla! of WordPress bestaat er voor zo’n beetje alles wat je op jouw website zou willen hebben, wel een plug-in of module. En bestaat ‘ie niet? Dan is er vast wel ergens een developer die je wil helpen om het te ontwikkelen. Open-source houdt in dat ontwikkelaars zelf thema’s, plug-ins en widgets kunnen maken voor het CMS, waar alle gebruikers vervolgens bij kunnen.

Gebruiksgemak

Er zijn ook CMS’en die minder mogelijkheden hebben, maar uitblinken in gebruiksgemak, zoals onze website maker YourWebsite. Vaak alsnog genoeg voor de meeste mensen, want niet iedereen wil een extreem uitgebreide website. En dan kan het juist een verademing zijn dat je CMS alles biedt wat je nodig hebt, zonder te veel poespas.

Overwegingen

Overwegingen die je mee kunt nemen in de dingen die jouw CMS moet kunnen zijn:

  • Kan ik een contactformulier maken in mijn CMS website?
  • Kunnen bezoekers zich inschrijven voor de nieuwsbrief?
  • Heb ik keuze uit veel templates?
  • Kan ik gemakkelijk artikelen schrijven?
  • Houdt mijn website builder rekening met SEO (de vindbaarheid van je website)?

Het antwoord op deze vragen is in ieder geval ‘ja’ bij onze populairste website builders. Ik leg je later de verschillen uit tussen die builders.

Webshop beginnen?

Als je een eigen webwinkel wil beginnen, dan zijn er andere aspecten waar je naar kijkt bij het CMS. We hebben een blog geschreven over WordPress WooCommerce. Lees dit blog om voor jou de juiste webshop builder te vinden.

Welke website builders zijn het populairst?

Bij ons worden de website builders WordPress, YourWebsite, Joomla! en Drupal het meest gebruikt voor het maken van websites.

WordPress

WordPress is niet alleen bij ons één van de populairste CMS’en voor websites, maar ook wereldwijd. Miljoenen websites zijn gemaakt met deze uitgebreide website builder. Door de grote keuze aan plug-ins, thema’s en widgets, is er voor iedereen wel een oplossing te vinden om een mooie WordPress-website te maken.

YourWebsite

YourWebsite is ons eigen CMS. Waar WordPress voor sommigen overweldigend kan zijn door de vele opties, is YourWebsite een goed en simpel alternatief. Je klikt en sleept jouw website gemakkelijk in elkaar. Geen gedoe met code, plug-ins of keuzestress door de vele opties. Ideaal als je van gemak houdt!

Joomla!

Joomla! zit een beetje tussen WordPress en Drupal in. Het is technischer dan WordPress, maar niet zo technisch als Drupal. Omdat Joomla! veel van WordPress weg heeft, besluiten mensen toch maar vaak om voor WordPress te kiezen vanwege de betere gebruiksvriendelijkheid.

Drupal

Drupal is nog  geavanceerder dan WordPress en Joomla! maar niet per se het meest gebruiksvriendelijke CMS daardoor. Drupal is vooral geschikt als je over veel technische kennis beschikt en als je bijvoorbeeld een klantenportaal in je website wil integreren waar men kan inloggen.

Kan ik eventueel nog switchen van CMS?

In theorie kun je later switchen van CMS als je dit zou willen. Maar houd er wel rekening mee dat je website er dan compleet anders uitziet. Je zal deze echt vanaf begin af aan weer moeten opbouwen. Het is dus wel goed om echt na te denken of je het juiste CMS voor je website kiest.

Meer hulp nodig bij de keuze?

Vind je het toch nog lastig om een CMS voor je website te bepalen en heb je hulp nodig? Misschien kan onze klantenservice je helpen bij het maken van de keuze. Zij denken graag met je mee. Je kunt contact opnemen via de chat, Facebook, Twitter en e-mail.

Succes met de keuze voor jouw CMS. Ga je aan de slag met het maken van je website? Lees dan ook deze blogs:

Of download de ‘Website maken beginnersgids‘:

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *