- 07 augustus 2019

Een website maken, hoe start ik? [Stappenplan]

Websites zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Als jouw bedrijf online niet vindbaar is, dan loop je mogelijk veel bezoekers of potentiële klanten mis. Mensen zoeken eerst op het internet naar een fietsenmaker en gaan dan pas daadwerkelijk op pad. Rondstruinen zit er niet meer bij, want dat kost alleen maar overbodige tijd en energie. Of misschien ben je wel iemand die als hobby een website start, bijvoorbeeld een blog over konijnenverzorging. Wat je situatie ook is, zorg ervoor dat je een goede basis hebt als je een website start. Hoe? Laat ik daar nu net een stappenplan voor hebben!

Stap 1: Maak een plan

Of je nu een zakelijke website begint, of gewoon omdat je het leuk vindt; maak eerst een plan. Dit hoeft echt geen betoog van 20 pagina’s te worden. Eén A4’tje kan al genoeg zijn. Je wil in ieder geval bepalen waarom jij een website wil starten (het doel), wie je met jouw website wil bereiken (doelgroep) en wat je boodschap is.

Stel, je bent kapper (zzp) en je wil een website starten. Wat wil je dan dat het doel is van jouw website? Wil je dat mensen alleen afspraken kunnen maken of ook dat ze jouw werk zien? En wat voor mensen wil je dat er op jouw website belanden? Misschien ben je alleen herenkapper en wil je dus vooral mannen aantrekken. De boodschap die je als kapper wil verspreiden kan ook verschillen. Wil je uitstralen dat je een goedkope kapper bent of communiceer je liever dat je een kwalitatief een goede kapper bent, waar de klant iets meer voor betaalt.

De reden dat je dit van tevoren wil vastleggen is dat dit uiteindelijk de stijl en vorm van jouw website bepaalt. Als jij een mannelijke doelgroep hebt, dan zal een roze website met glitters het waarschijnlijk minder goed doen, dan een website met een wat stoerder uiterlijk.

Teken je website uit

Wil je het helemaal goed doen? Teken je website van tevoren uit. Dan weet je zeker dat je alle elementen helder hebt en welke website-pagina’s je nodig hebt, voordat je begint aan het maken van de website. Handig, want zo weet je ongeveer of een kleiner hostingpakket voldoende is, of dat je misschien toch een wat groter pakket nodig hebt. En als je aan de slag gaat met de bouw, dan scheelt het veel frustraties als je precies weet welke opbouw je wil voor je menu en homepagina bijvoorbeeld.

Stap 2: Bedenk je domeinnaam

Hier schreef ik al eerder een blog over. Soms is een domeinnaam bedenken niet altijd even makkelijk als je een website start. Doordat er zoveel mensen zijn die tegenwoordig een website hebben, zijn veel domeinnamen al bezet. In het blog over de perfecte domeinnaam voor jouw website, geef ik je tips over hoe je de zoektocht makkelijker maakt. Je kunt bijvoorbeeld een andere domeinnaamextensie kiezen, zodat je toch de domeinnaam hebt die je graag wilde.

Stap 3: Kies een hostingpakket

Jouw website moet je onderbrengen op een server, anders werkt de website namelijk niet. Als je website niet door een webhoster gehost wordt, heb je geen ruimte gereserveerd op een server en kan je website niet online gezet worden. Wij bieden servers aan en jij host je website op één van die servers. Als je van tevoren een duidelijk plan maakt voor jouw website, dan weet je beter welk pakket je ongeveer nodig hebt. Dit hangt af van het verwachte aantal websitebezoekers en de inhoud van de website. Plaats je veel foto’s op jouw website? Dan neemt dit meer ruimte in dan een website met meer tekst.

Weet je echt niet van tevoren hoe groot jouw website wordt? Neem een kleiner hostingpakket (bijvoorbeeld het Start pakket). Je kunt gemakkelijk upgraden wanneer dit nodig is. Natuurlijk denkt onze klantenservice ook graag met je mee over welk pakket het beste bij jouw situatie past. Wil je meer weten over wat hosting precies? Check onze hosting-supportpagina.

Stap 4: Kies websitesoftware

WordPress, Joomla! of toch YourWebsite? Voor het maken van jouw website heb je een zogenaamd CMS (Content Management System) nodig. Welke je kiest, is helemaal afhankelijk van wat jij het fijnst vindt werken. YourWebsite is eenvoudig en snel, maar heeft wel wat minder opties dan WordPress. We kunnen je wel meer support hierop geven. WordPress heeft veel meer mogelijkheden, maar dat kan het ook lastiger maken. We geven alleen support op de installatie van WordPress, maar onze Webmasters helpen je graag als je hulp nodig hebt met aanpassingen in je  WordPress-website. Joomla! is een wat geavanceerder CMS. Als je al een beetje weet hoe je een website bouwt, dan is Joomla! een goede keuze. Als je weinig ervaring hebt met de bouw van een website, dan kunnen de mogelijkheden wat overweldigend zijn en raad ik je aan het om het toch bij MijnWebsite of WordPress te houden.

Stap 5: Beveilig je website

Na de vorige stappen jeuken je handen waarschijnlijk al om meteen aan de slag te gaan met je website, maar vergeet de beveiliging van je website niet! Met een SSL-certificaat versleutel jij de verbinding tussen jouw website en de browser van de bezoeker. Dit is erg belangrijk, want anders krijgen alle websitebezoekers die op jouw website komen een melding dat de website onveilig is. Dat wil je voorkomen. Je vraagt een SSL-certificaat gemakkelijk via onze website aan of (als je al klant bent) via ‘Mijn Account’. Zodra jij om persoonsgegevens vraagt op jouw website via bijvoorbeeld een contactformulier of reacties op een blog, dan is een SSL-certificaat vanuit de AVG-wet verplicht. Wil je weten welk SSL-certificaat jij nodig hebt? Doe dan de SSL-check op onze website.

Stap 6: Bepaal je stijl

Oké, nu kun je aan de slag met het maken van jouw website! Ik had het eerder al over templates. Als je een bedrijf hebt, heb je misschien al een huisstijl met kleurthema’s en lettertypen. Dan is het een kwestie van zelf je website helemaal bouwen in de huisstijl, of een template kiezen die matcht met jouw huisstijl. Heb je geen huisstijl? Bedenk dan goed wat je wil uitstralen. Hier komt het plan uit stap 1 weer aan bod. Als het goed is heb je al globaal bedacht waarom je jouw website start (het doel), welke doelgroep je wil bereiken en welke boodschap je wil uitdragen. Misschien heb je wel een creatieveling in je netwerk die je wil helpen met nadenken over het uiterlijk van je website.

Start je een persoonlijk blog? Laat dan door middel van jouw website aan de mensen zien wie je bent. Is jouw lievelingskleur bijvoorbeeld blauw? Dan kun je dit verwerken in je website. Let wel altijd op met te veel kleur, dit kan soms erg druk overkomen op de websitebezoekers. Houdt het liever bij een egale, lichte website met kleuraccenten, dan houd je de website rustig.

Stap 7: Trek bezoekers naar jouw website

Je kunt wel een website starten, maar zonder bezoekers heb je er weinig aan. Er zijn verschillende manieren om bezoekers naar jouw website te krijgen. Promoot je website op social media als Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Zo weet je netwerk dat je een website hebt en als je geluk hebt, delen zij jouw website ook weer met hun netwerk.

Een andere manier om jouw website vindbaar te maken is het mooie Google. Als mensen op zoek zijn naar een kapper, typen ze in Google meestal iets van: kapper in *woonplaats*. Dan wil je natuurlijk dat jouw website bovenaan staat. Dat kan op twee manieren. SEA (Search Engine Advertising) en SEO (Search Engine Optimization). SEA betekent dat je betaalt om boven in de zoekresultaten te komen in de vorm van een advertentie en SEO betekent dat je organisch verkeer naar je website krijgt. SEO is een vak apart. Door zoekwoorden op je website te verwerken, maar ook in je URL’s versterk je jouw positie en heb je meer kans om bovenaan te komen. We schreven over zowel SEA als SEO meerdere blogs die duidelijk uitleggen hoe het nu precies zit. 

SEA

SEO

Stap 8: Just do it!

Als je jouw website eenmaal gemaakt hebt, dan is één van de grootste stappen misschien wel het live zetten van de website. Die ‘publiceer’-knop voelt erg definitief. Denk er niet te veel over na en klik! Zodra jouw website live staat, zijn er vast nog wel dingen waarvan je denkt: oh, dat moet toch anders. En dat kan gewoon. Wil je iets meer zekerheid voordat je bekendmaakt dat je een website bent gestart? Zet de website wel live, maar laat een groep mensen de website eerst testen. Zij kunnen je dan vertellen wat er nog niet goed of fijn werkt.

We wensen jou heel veel succes met het maken van jouw website! Mocht je nog ergens tegenaan lopen of vragen hebben, dan horen wij dit graag. Je bereikt onze klantenservice via chat, WhatsApp, Facebook en Twitter.

Ook op onze supportpagina vind je meer informatie over een website starten.

Samenvatting
Een website maken, hoe start ik? [Stappenplan]
Naam artikel
Een website maken, hoe start ik? [Stappenplan]
Beschrijving
Als je geen kennis hebt van het maken van websites, dan kan het soms best ingewikkeld zijn. Daarom hebben wij een blog met een duidelijk stappenplan, waardoor de basis van jouw website staat en je direct aan de slag kan met de invulling van de website.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

2 reacties

Huib on 30 mei 2020

Ik heb wat ontworpen, maar ik zou ook graag een registratieformulier plaatsen waarmee mensen lid kunnen worden. Dat is niet mogelijk want dat is premium. Dus kan ik hier nu mee verder.

Daarbij wil ik zo'n lidregistratie natuurlijk vast leggen in een database, en hier een email autoresponder aanhangen. Is dat ook mogelijk?
En hoe werkt dat dan?

piet on 10 juni 2020

hbvhbv

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *