- 21 april 2020

Webshop Weekly: bereid je voor op het maken van je webshop

Bijzondere tijden vragen om bijzondere oplossingen, misschien overweeg je wel om je winkel om te zetten naar een webshop of vind je dit hét uitgelezen moment om te leren hoe je een webshop maakt! Doe dan mee met de Webshop Weekly! In een paar weken tijd leer je alle ins en outs over het maken van een webshop en alles wat daarbij komt kijken. Meld je aan!

Aanmelden Webshop Weekly

Dit zijn de thema’s die we tijdens de Webshop Weekly met je doorlopen:

 1. Voorbereiding voor het starten met je webshop
 2. Webshop maken
 3. Content en afbeeldingen
 4. SEO en SEA
 5. Administratie
 6. Wetgeving
 7. Klantenservice
 8. E-mail en e-mailmarketing
 9. Social media

De eerste stap voor het opzetten van je webshop?

De registratie van je domeinnaam! Verder leggen we je in dit blog ook uit hoe je jouw bedrijf start en hoe je de keuze maakt voor de beste webshopbuilder.

Petra van Petra’s Bloemen

Voor de Webshop Weekly hebben we Petra van Petra’s Bloemen in het leven geroepen. Een fictief persoon die de stappen samen met jou doorloopt. Zo kunnen we goede praktijkvoorbeelden geven van hoe de webshop zich ontwikkelt. Petra heeft al een fysieke winkel, maar door het Corona-virus nemen de verkopen van haar bloemen behoorlijk af. Ze besluit niet bij de pakken neer te gaan zitten en opent haar eigen webshop.

Domeinnaam registreren

Deze stap gaat eigenlijk samen met de volgende stap. Als je een bedrijfsnaam hebt bedacht, is het handig dat dezelfde naam ook je domeinnaam is. Dus voordat je je inschrijft bij de KvK onder een bepaalde naam, is het goed om te kijken of de domeinnaam beschikbaar is.

Is de domeinnaam niet beschikbaar? Bijvoorbeeld omdat je al een bedrijfsnaam hebt en de domeinnaam hiervan niet meer vrij is? Probeer een andere domeinnaamextensie. Zo heeft Petra voor de domeinnaamextensie .SHOP gekozen. Zij registreerde de domeinnaam: www.petrasbloemen.shop.

registreer nu je .shop domeinnaam voor maar € 2,99

Mocht je er echt niet uitkomen met de domeinnaam, dan kun je altijd nog dit blog lezen waarin we je meer tips geven voor de perfecte domeinnaam.

Start je eigen bedrijf

Als je al een bedrijf hebt, dan kun je deze stap uiteraard overslaan. Maar als je geen bedrijf hebt, dan is dit wel een belangrijke stap. Zodra jouw webshop een bepaalde winstgevendheid genereert, is het verplicht om een KvK-registratie te hebben aangezien je dan ook belasting moet betalen.

Wil je weten wat er allemaal komt kijken bij het starten van je bedrijf? Lees dan ons blog over een bedrijf starten. Ook de website van de Kamer van Koophandel heeft een stappenplan van hoe je een onderneming begint specifiek voor een webshop.

De webshopbuilder die bij jou past

Als je jouw domeinnaam hebt geregistreerd, is het tijd om de beslissing te maken voor een builder waarmee jij jouw webshop gaat maken. Net als dat de één liever Gmail gebruikt en de ander liever Exchange Online voor hun mailprogramma, zit er ook verschil in de builder waarmee je jouw webshop maakt. Zo heb je MijnWebsite Winkel waarmee je gemakkelijk zelf je webshop maakt zonder enige technische kennis, of de geavanceerde WooCommerce plugin van WordPress voor als je veel extra opties zoekt voor jouw webshop.

Ben je er nog niet helemaal over uit welke builder jij wil gebruiken of wil je meer weten over beide builders? In dit blog geven we je uitleg over beide builders en zetten we de voordelen van zowel WooCommerce als MijnWebsite Winkel op een rijtje.

Als je een keuze hebt gemaakt voor jouw builder, is het tijd om aan de slag te gaan met de daadwerkelijke bouw van je webshop. Daarover geven we volgende week meer tips. Schrijf je in voor de ‘Webshop Weekly’ en blijf hiervan op de hoogte.

MijnWebsite Winkel: eenvoudig een professionele webshop

Je kunt als ondernemer de bouw van je webshop uitbesteden, maar dit brengt vaak hoge kosten met zich mee. Helemaal in het begin zit je daar waarschijnlijk niet op te wachten. Natuurlijk kun je ook zelf je webshop maken, vooral met een builder als MijnWebsite Winkel waarmee veel werk al voor je wordt gedaan. Geen ingewikkelde html, maar vooral klikken en slepen. Dit maakt het voor elke ondernemer mogelijk snel een webshop live te zetten.

Een website bouwen met MijnWebsite Winkel werkt hetzelfde als bij de MijnWebsite-builder , alleen heb je een extra tab waarmee je alle onderdelen voor jouw webshop toevoegt.

MijnWebsite Winkel biedt genoeg mogelijkheden om een professionele webshop te maken. Je voegt gemakkelijk producten toe en verdeelt deze in categorieën. Maar ook opties zoals een mail sturen bij een verlaten winkelmandje, een cadeaubon of kortingscode zijn allemaal mogelijk. Zo heb je meer kans dat de koop rond wordt gemaakt. En doordat je inzicht hebt in de cijfers van Google Analytics, weet jij precies welke onderdelen van jouw webshop goed presteren en welke nog geoptimaliseerd mogen worden.

MijnWebsite Winkel Start, Plus of Pro?

Je kunt bij MijnWebsite Winkel uit verschillende pakketten kiezen: Start, Plus of Pro. Het pakket dat bij jou past hangt van een aantal dingen af. MijnWebsite Winkel Start is prima als je niet meer dan 100 producten wil verkopen en je webshop graag simpel houdt, zonder al te veel poespas. Bij MijnWebsite Winkel Plus of Pro kun je onbeperkt producten toevoegen aan je webshop en heb je meer mogelijkheden bij het ontwerp van je webshop.

Kijk voor alle specificaties per pakket op onze ‘MijnWebsite Winkel’-pagina.

Voordelen MijnWebsite Winkel

 • Makkelijk te gebruiken, geen programmeerkennis nodig
 • Snel live met jouw webshop
 • Integraties met social media als Facebook Shop en Pinterest-advertenties
 • Keuze uit meer dan 120 templates
 • Voeg kortingscodes en cadeaubonnen toe aan je shop
 • Veel betaalmogelijkheden, waaronder iDeal en PayPal
 • Mobielvriendelijk
 • Support vanuit Yourhosting

WordPress WooCommerce: geavanceerd online verkopen

Wil jij een professionele webshop met veel mogelijkheden? Dan past de WooCommerce-plugin van WordPress misschien beter bij jou. Zoals we van WordPress gewend zijn, is het bij WooCommerce ook mogelijk om jouw webshop zo geavanceerd te maken als jij wil met behulp van plugins speciaal voor WooCommerce.

Als je een hostingpakket bij ons afneemt, kun je gratis WordPress en de WooCommerce-plugin installeren. We raden je wel minimaal het Plus pakket aan voor een webshop, omdat deze meer ruimte inneemt dan reguliere een website. Zoek je naar flexibiliteit? Je kunt hosting bij ons ook per maand afnemen.

WooCommerce is de meest populaire tool om webshops mee te bouwen ter wereld. Er zijn speciale thema’s voor webshops die je kunt gebruiken en daarna is het net als bij een reguliere WordPress-website een kwestie van het designen en vullen van je website. Dit is wel wat complexer dan via bijvoorbeeld MijnWebsite, omdat je zelf nog veel elementen moet maken.

Je bepaalt zelf van welke opties jouw webshop voorzien is met de extensies van WooCommerce. Denk aan extensies waarmee je bepaalde betaalmethodes kunt faciliteren of bezoekers een afspraak kunt laten maken. Ook voor tools als MailChimp en Google Ads bestaan extensies.

De mogelijkheden zijn eindeloos, het kost alleen vaak wel even wat meer tijd om je webshop in te richten dan bij bijvoorbeeld MijnWebsite Winkel.

Voordelen WordPress WooCommerce

 • Gratis bij een hostingpakket
 • Veel mogelijkheden door alle extensies
 • Populairste webshop-tool ter wereld
 • WooCommerce is een gratis plugin
 • Makkelijk te bouwen als je al ervaring met WordPress hebt
 • Speciale thema’s voor jouw webshop
 • Mobielvriendelijk
 • Supportforums vanuit WordPress

Weet jij al welke builder het beste bij jou past en jeuken je handen om aan de slag te gaan met jouw webshop? Mooi! Houd je mail in de gaten voor de volgende stap van de Webshop Weekly en ga aan de slag met jou websitebuilder.

Meer weten over een webshop maken? Of lees de blogs in de Webshop Weekly Serie:

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *