Yes, je gaat een website of webshop beginnen! Maar die domeinnaam..! Je piekert je ’s nachts een ongeluk en hebt voor je gevoel alle variaties al gehad, maar het voelt gewoon steeds niet goed. Of – nog erger – de domeinnaam is al bezet. Zucht. Wij besparen je graag wat frustraties bij het bedenken van de perfecte domeinnaam met onderstaande tips.
Heb je de domeinnaamcheck voor je gevoel al 100 keer (tevergeefs) geraadpleegd of ben je telkens niet tevreden? Als je vastloopt, is het fijn dat andere mensen meedenken. Plan daarom een brainstormsessie voor jouw domeinnaam met collega’s, familie, vrienden of kennissen. Geen enkel idee is te gek, schrijf álles op. Het komt bij brainstormsessies regelmatig voor dat iemand iets volslagen idioots bedenkt, maar dat dit brandstof vormt voor het perfecte idee van iemand anders. Een brainstormsessie laat je (cliché-alert) lekker out-of-the-box denken. Hou je van meer structuur? Misschien is een mindmap dan iets voor jou.
Soms heb je een domeinnaam die je maar niet uit je hoofd krijgt. Hij past gewoon perfect bij wat jij voor ogen hebt. Maar helaas… Bezet! Een andere domeinnaamextensie kan dan de oplossing zijn. De extensies .nl en .com zijn erg gangbaar, maar er zijn nog zóveel andere extensies. En die hoeven niet eens ingewikkeld te zijn, denk aan .shop of .blog of .tech. De kans is veel groter dat jouw domeinnaam met één van deze domeinnaamextensies nog wel beschikbaar is. Bovendien weten websitebezoekers bij dit soort domeinnaamextensies direct op wat voor soort website ze zitten.
Je hebt ook locatiegebonden domeinnaamextensies die vaker beschikbaar zijn dan de gangbare domeinnaamextensies. Ben jij gevestigd in onze hoofdstad? Dan past de domeinnaamextensie .amsterdam goed bij jouw domeinnaam. Wolst mei dyn webside ek de friezen berikke? Ga dan voor de domeinnaamextensie .frl!
Kort, krachtig en makkelijk te spellen. Dat zijn dé ingrediënten voor de perfecte domeinnaam. Niet alleen maakt een simpele domeinnaam jouw leven makkelijker doordat je het niet telkens hoeft te spellen, maar het blijft ook beter in het geheugen van je doelgroep hangen. Denk aan de radiocommercials waarbij de domeinnaam van de organisatie gespeld wordt. De doelgroep zoekt jouw website makkelijker op als ze niet om de spelling hoeven te denken. Dus is jouw domeinnaam simpel genoeg? Check dan of deze nog vrij is in de domeinnaam check.
Gebruik geen cijfers in je domeinnaam als het niet nodig is. Als iemand vraagt naar je domeinnaam en er staat een cijfer in, dan weet diegene niet of je het daadwerkelijke cijfer bedoelt, of dat het uitgeschreven is (dus ‘2’ of ‘twee’).
Testen of jouw domeinnaam simpel is? Vertel de domeinnaam aan een groep personen die er nog niet bekend mee is en vraag ze om de domeinnaam te typen. Als zij de domeinnaam verkeerd spellen, dan is de kans aanwezig dat dit bij je doelgroep ook gebeurt. Wil je toch de domeinnaam die mensen wel eens verkeerd spellen? Leg de verkeerd gespelde variant dan ook vast. Deze link je door naar jouw eigen website, zodat je minder bezoekers misloopt.
Door middel van SEO (Search Engine Optimization) zorg je ervoor dat jouw website beter vindbaar is. Jouw domeinnaam heeft hier ook invloed op. Als jouw domeinnaam een populair zoekwoord (keyword) bevat, dan is de kans groter dat je website hoger in de zoekresultaten verschijnt. Let wel op dat de URL-structuur hierbij (samen met andere SEO-factoren) ook erg belangrijk is. Dus klanten die een domeinnaam willen registreren, komen eerder terecht op www.yourhosting.nl/domeinnaam-registreren, dan op www.yourhosting.nl.
Soms kan een domeinnaam met een populair keyword belemmerend werken. Als jij jouw damesschoenen website wil uitbreiden met een herencollectie, dan wil je niet dat jouw domeinnaam alleen het keyword “damesschoenen” bevat.
Wil je meer weten over SEO? Lees dan ook deze blogs:
Van de concurrent kun je leren. Google eens zoekwoorden waarop jij wil dat mensen jouw websites vinden. Wat voor soort domeinnamen komen er naar voren? Ik zeg bewust ‘soort’, want je wil absoluut niet dat je domeinnaam lijkt op die van de concurrent. Waarom niet? Als jij besluit jouw website www.nikey.com te noemen, komt de doelgroep al gauw op de website van Nike terecht. Heel lief van je, maar waarschijnlijk niet de bedoeling.
Wil jij dat jouw website #instafamous wordt? Vergeet dan niet om eerst even te checken of jouw domeinnaam ook als gebruikersnaam op Instagram beschikbaar is. Social media is tegenwoordig een erg belangrijke marketingtool, dus onderschat het belang ervan niet. Mocht je in eerste instantie niets met social media willen of kunnen doen, maar is jouw domeinnaam nog wel als gebruikersnaam beschikbaar? Maak dan vooral het account aan. Je kunt het maar beter alvast hebben, dan dat je over een tijdje achter het net vist.
Let op voor domeinnaamkapers. Deze kopen bewust populaire domeinnamen op zodat ze veel geld kunnen vragen aan iemand die de domeinnaam wil kopen. We zijn natuurlijk geen voorstander van domeinnaamkapers, maar een tip die je hier wel uit kunt halen is om variaties van jouw domeinnaam ook te registreren. Hiermee voorkom je dat een kaper het doet en er veel geld voor vraagt als jouw originele website van de grond komt. Je wil natuurlijk niet dat jouw doelgroep telkens op de verkeerde website komt wanneer ze jouw domeinnaam opzoeken via Google.
Bij onze tweede tip hadden we het al over domeinnaamextensies die regiogebonden zijn, maar je kunt de regio waar jouw website zich op richt ook meenemen in de domeinnaam zelf. Stel, je bent een startende schilder in Maastricht en wil voornamelijk in de buurt van de stad blijven werken. Dan kan je prima www.jouwschildersbedrijf-maastricht.nl registreren. (Potentieel) klanten uit Maastricht weten dat je in de buurt zit en geven misschien zelfs de voorkeur aan een lokale ondernemer.
Naarmate jouw schildersbedrijf groeit, wil je misschien toch uitbreiden door heel Nederland. Zo heb je meer klanten en meer inkomsten. Dan is het niet handig dat jouw domeinnaam www.jouwschildersbedrijf-maastricht.nl is. Klanten uit Delfzijl denken dan dat jouw bedrijf alleen in Maastricht zit. Registreer daarom voor de zekerheid ook de ‘algemene’ domeinnaam, in dit geval: www.jouwschildersbedrijf.nl.
Hoewel de zoektocht naar de perfecte domeinnaam niet altijd even makkelijk is, hopen we dat je met deze tips toch weer een stapje verder komt. Wacht niet te lang met registreren, want voor je het weet maait iemand anders het gras voor je voeten weg. Als je eenmaal de domeinnaam hebt, dan kun je een hostingpakket afsluiten voordat je aan de bouw van je website begint. Heb jij al gekeken welk soort hostingpakket bij je past? Shared Hosting of VPS? Lees het blog ‘Shared hosting vs. VPS’ voor meer informatie.
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.