In het vorige blog hebben we uitgebreid de huisstijl en de sitestructuur besproken. Alleen een goede sitestructuur en een duidelijk menu gaan er niet voor zorgen dat je bezoekers ook echt wat kopen. Het is daarom belangrijk dat je webshop conversiegericht is. Dat is natuurlijk al snel zo omdat je producten of diensten verkoopt in je webwinkel, maar er zijn manieren die webshop nog net dat beetje zetje te geven voor zowel conversies als gebruiksvriendelijkheid.
Reviews, keurmerken, een testimonial van een tevreden klant, het kan allemaal bijdragen aan de bewijskracht van je webshop. Positieve reviews zijn een krachtig instrument voor bewijskracht. Is iemand positief over je producten en diensten, dan zijn anderen geneigd eerder een aankoop te doen via je webshop. Reviews verzamel je onder andere door er actief naar te vragen in bijvoorbeeld een e-mail of tijdens een bestelproces.
Een call-to-action is een opvallend element op je pagina die de bezoeker motiveert actie te ondernemen. Dit kan een inschrijving voor de nieuwsbrief zijn, maar ook een link naar een bepaald product vanuit je blog of het herhalen van een bestelknop op je productpagina.
Niet alleen draagt een goed design en het laten terugkeren van huisstijlelementen in je webshop bij aan de herkenbaarheid, het zorgt ook voor meer conversies. Bezoekers zien liever een goed verzorgde webshop die er mooi uitziet, dat een webshop dat van slordigheden aan elkaar hangt. Verstop je producten niet, laat direct en duidelijk zien wat jij hebt te bieden in je webshop. Loop dus regelmatig je pagina’s even langs en check je pagina’s onder andere op werkende linkjes, spelfouten en afbeeldingen.
Hopeloos complexe webshops, of webwinkels waar je eindeloze formulieren moet invullen, zorgen voor gefrustreerde bezoekers. En dat wil je ten alle tijden voorkomen. Deze bezoekers haken als eerste af. Het is goed om eens flink te spieken bij de grote namen in de markt. Wehkamp, Zalando, wat werkt zo fijn aan hun bestelproces? En ook voor formulieren op je website geldt: laat je gebruikers zo min mogelijk gegevens invullen.
Wel zo fijn om te weten of je webshop werkt! Daarom is het altijd een goed idee om statistieken bij te houden. De meest gebruikte tool hiervoor is Google Analytics. Stel je deze goed in, dan kun je het klantgedrag veel beter in kaart brengen, zie je welke producten goed verkopen en wat de gemiddelde conversieratio is.
Een snelle website direct invloed op het aantal conversies, geeft een positieve gebruikerservaring en zorgt voor betere posities in zoekmachines, waardoor je meer verkeer krijgt op je website. Hoe sneller je website, hoe beter de resultaten. Het is dan ook belangrijk dat je tijd investeert in het sneller krijgen van je website. Hoe snel je website is meet je via een tool zoals GTMetrix of Google Pagespeed Insights. Deze tools geven ook gelijk tips en adviezen hoe je je webshop sneller maakt. Afbeeldingen spelen hier bijvoorbeeld vaak een rol in, zeker bij een webshop waar je veel gebruik maakt van afbeeldingen. Afbeeldingen comprimeren kan hierbij helpen. Voor WordPress zijn hier handige plugins voor zoals TinyPNG.
Tips voor een snelle website lees je in onderstaande blogs:
Mogelijke klanten haken af als je niet de betaalmethodes kunt bieden die een klant zoekt. Zorg er dus voor dat je beschikt over betaalmethodes in je webshop die passen bij wat de markt vraagt. In Nederland betalen we bijvoorbeeld het liefst met iDeal. Maar ook Paypal en Creditcard worden vaak gebruikt.
In WooCommerce van WordPress staan een aantal standaard betaalmethodes zoals bankoverschrijving, rembours en PayPal. Wil je iDeal toevoegen aan je WooCommerce webshop dan kies je er meestal voor om een payment provider te gebruiken zoals Mollie. Zij hebben daar een kant en klare plugin voor die je installeert op je WordPress website. Let wel, Mollie brengt per transactie een fee in rekening.
Ga je de betaalstappen maken, probeer deze dan zo simpel en kort mogelijk te maken. Vraag alleen de gegevens die je echt nodig hebt om een bestelling te kunnen versturen.
De producten in je webwinkel zijn het hart van je onderneming. Om weer uit de kosten te komen en hopelijk zelfs winst te maken, is het belangrijk dat je een goede prijs bepaald voor je producten en diensten. Maar hoe doe je dat?
Bereken je kosten: bepaal de kostprijs van je product
Hosting, een domeinnaam, inkoop, productie, maar ook verpakkingsmateriaal, het kost allemaal geld. Zet daarom de kosten die je maakt op papier. Zo weet je wat je maandelijks kwijt bent aan kosten. Begin je net, dan maak je een schatting van hoeveel je verwacht te verkopen. Voor maatwerkproducten kun je een pakketprijs of een uurprijs vragen. Voor mijn illustraties heb ik bijvoorbeeld een pakketprijs berekend, op basis van het aantal uur, de tools die ik gebruik en de kosten die ik maak. Maak je ook gebruik van een pand, neem deze kosten dan ook mee Veelvoorkomende kosten zijn:
Het bepalen van de kostprijs per product is lastiger dan het lijkt, zeker als je meerdere producten en diensten aanbiedt en kosten maakt die voor je onderneming gelden, niet per se voor een bepaald product. Deze kosten kun je het beste verhoudingsgewijs verdelen over je aanbod.
Heb je alle kosten op papier staan dan weet je de kostprijs van je product: Hoeveel kosten jij moet maken voor het leveren van je product of dienst. Een goed stappenplan voor het berekenen van de kostprijs staat op de website van Ikgastarten.nl
Met de kostprijs alleen ben je er nog niet, je wilt er natuurlijk ook wat aan verdienen! Om inzicht te krijgen in wat de uiteindelijke vraagprijs gaat zijn voor je producten en diensten kun je onderstaande punten volgen:
Je hebt nu als het goed is een beter idee wat je kunt vragen voor je product, of terwijl, wat de winstmarge is voor je product. Tel vervolgens deze twee bij elkaar op en je weet de vraagprijs van je product!
Kostprijs + winstmarge = prijs
Kom je er niet uit? Jouw brancheorganisatie kan ook helpen bij het bepalen van de prijs. Verder is het goed om rekening te houden met stijgende kosten. Eens per jaar prijzen verhogen kan daarom een goed idee zijn.
Merk je dat je bestellingen via de webshop afnemen, of wil je een speciale actie doen? Dan zijn kortingscodes een goede overweging. Met een kortingscode kun je verschillende acties doen. Veelvoorkomende acties zijn een gratis bezorging of een 1+1 gratis-actie.
Kortingsacties zijn goede conversietriggers en er zijn veel te verzinnen. Korting omdat je jarig bent bijvoorbeeld, of tijdens speciale evenementen zoals Black Friday. Heb je een assortimentoverschot? 50% korting op dat specifieke product! Voor Petra zou een openingskorting bijvoorbeeld een goede zijn, een webshop openen is een feestelijk moment, dus biedt ze voor alle bestellingen gratis bezorging aan.
Er zijn dus verschillende soorten kortingen die je kunt inzetten.
Enne, heb je al nagedacht over cadeaubonnen?
In WooCommerce maak je eenvoudig kortingscodes aan. Hoe je kortingscodes maakt lees je in de FAQ!
Als het goed is heb je nu een goede basis om je webshop te maken. Tot volgende week!
Meer weten over een webshop maken?
Of lees de blogs in de Webshop Weekly Serie:
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.