- 23 april 2020

Webshop Weekly: tips voor het starten van jouw webshop

Een webshop starten kan best een uitdaging zijn, want waar begin je? En waar moet je op letten? Dat is de reden dat wij de Webshop Weekly starten waarbij we je wekelijks tips geven voor de start van jouw webshop. Doe je ook mee? Meld je dan aan.

We hebben al een blog geschreven over de voorbereidingen die nodig zijn bij het starten van een webshop. In dit blog geven we extra tips zodat jij nog beter beslagen ten ijs gaat met jouw nieuwe webshop!

Tip 1: domeinnaam bezet? Gebruik een andere extensie!

Als je je best gedaan hebt op het bedenken van een gave bedrijfsnaam, dan kan de teleurstelling groot zijn als de domeinnaam daarvan al bezet is. Gelukkig zijn er alternatieve domeinnaamextensies beschikbaar!

De meeste URL’s eindigen op .NL hier in Nederland. Dat is vaak de eerste extensie waarmee men hun domein probeert te registreren. Maar er zijn tegenwoordig zóveel websites, dat een domeinnaam met de populaire .NL-extensie lang niet altijd beschikbaar meer is. Hetzelfde geldt voor .COM-domeinnamen. Jouw URL kun je ook laten eindigen op .SHOP, .SITE of bijvoorbeeld .ONLINE. En dat is nog maar het topje van de ijsberg, want er zijn meer dan 900 extensies waar je uit kunt kiezen.

Bij een domeinnaamextensie als .SHOP of .BLOG weten bezoekers direct op wat voor soort website ze zitten. Iemand die graag een webshop wil bezoeken, zit goed bij een .SHOP URL. Extra handig dus!

registreer nu je .shop domeinnaam voor maar € 2,99

Tip 2: kies de webshopbuilder die voor jou handig is

Je leest op het internet veel informatie over verschillende builders waarmee jij daadwerkelijk jouw webshop maakt. Zo is WordPress WooCommerce de meest populaire tool om een webshop mee te maken, maar niet iedereen kan hier even goed mee overweg vanwege de vele mogelijkheden. Als je weinig technische kennis hebt, meer gemak wil of snel je webshop online wilt hebben, dan is een webshopbuilder beter geschikt.

Kijk dus vooral naar wat jij fijn vindt in een webshopbuilder. We hebben om je te helpen de verschillen tussen onze twee meest gekozen builders in het blog over de voorbereidingen van jouw webshop gezet.

Tip 3: zet de basis van je onderneming goed neer

Een heel belangrijke tip, want als je onderneming eenmaal goed staat dan bespaart dit een hoop gedoe. Ben je zelf niet zo’n held in dingen als belastingaangifte en dergelijke? Misschien is er iemand binnen je kring die je vertrouwt en bereid is om het voor je te doen. Of huur een professional in als je hier de financiële vrijheid voor hebt.

Los van de administratie van je onderneming, is je huisstijl en het opzetten van je merk ook belangrijk voor je webshop. Hier leggen we in week 2 van de Webshop Weekly meer over uit, dus schrijf je in als je meer wil weten over de bouw van je webshop en je merk.

Inschrijven webshop weekly

Tip 4: maak een kosten- en batenoverzicht voor je webshop

Los van de kosten van je eigen onderneming, is het ook goed om eerst in kaart te brengen wat een webshop je ongeveer gaat kosten. De bedoeling is dat je geld verdient aan je webshop, maar je weet voordat je begint nog niet precies wat je gaat verdienen. Maak daarom in ieder geval een overzicht van de kosten die je maandelijks hebt aan je webshop. Denk aan materialen om de orders te verzenden en de inkoop van de producten.

Door de kosten inzichtelijk te hebben, weet je wat jouw webshop moet opleveren om in ieder geval de kosten te kunnen dekken. Verwacht niet dat meteen de eerste maand jouw webshop genoeg oplevert, want je hebt ook de tijd nodig om genoeg online zichtbaar te zijn voor jouw bezoekers. Duurt het erg lang voordat je de kosten terugverdient? Kijk dan kritisch naar de posten waar je kunt besparen. Bijvoorbeeld goedkopere dozen om jouw orders in te verzenden of een andere leverancier met goedkopere inkoopprijzen of producten.

Tip 5: neem een kijkje bij de concurrentie ter inspiratie

Er zijn al erg veel webshops op de markt. Kijk daarom een beetje rond op het web ter inspiratie. Denk aan het design van de webshop, de domeinnaam en de producten. Dit kun je meenemen in de voorbereidingen van jouw webshop en de bouw ervan. Geef je webshop wel een uniek karakter door jouw huisstijl er in te verwerken. Je wil dat mensen je webshop goed onthouden en je huisstijl herkennen in bijvoorbeeld social-media-berichten. Volgende week vertellen we je hoe je zelf een huisstijl opzet.

Succes met de voorbereidingen voor jouw webshop. Heb je alle voorbereidingen getroffen en jeuken je handen om aan de slag te gaan? Als je je hebt aangemeld voor de Webshop Weekly ontvang je snel een mail waarin we meer uitleggen over het maken van je webshop. En vergeet ons niet te volgen op social media, want ook hier delen we tips voor jouw webshop!

Meer weten over een webshop maken?

Of lees de blogs in de Webshop Weekly Serie:

Dit artikel delen op social media

4 reacties

Jikke on 13 mei 2020

Heel handig! Bedankt voor de tips. Tip 3 vind ik natuurlijk heel belangrijk, de basis moet duidelijk naar voren komen.
Jikke

Emie Budde on 27 mei 2020

Hee Jikke, tip 3 is inderdaad een hele belangrijke! Niet altijd het meest fijne klusje, maar wel goed om bij te houden :-) Groetjes, Emie

Luc on 6 juli 2020

Tip 1 ben ik het niet zo mee eens, ik zou persoonlijk nooit voor een naam gaan die een ander bedrijf in dezelfde branche al heeft.

Emie Budde on 6 juli 2020

Goeie, Luc! Helaas komt het regelmatig voor dat domeinnamen wel geregistreerd zijn, maar niet in gebruik zijn. Je kunt er dan voor kiezen om een andere extensie te gebruiken zodat je wél je bedrijf kan beginnen met de gewenste naam. Daarnaast hoeft eenzelfde domeinnaam natuurlijk niet te betekenen dat je in dezelfde branche zit ;-). Een metselbedrijf met de domeinnaam www.pietjesbedrijf.nl zal niet verkeer "wegkapen" van een notariskantoor met de domeinnaam www.pietjesbedrijf.site. In ieder geval bedankt voor je opmerking, misschien is de uitleg dan toch niet helder genoeg. Groetjes, Emie

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *