- 28 april 2020

Webshop Weekly: Zo maak je een webshop

Ga je een webshop beginnen? Goed bezig! In dit blog helpen wij je graag op weg met de benodigde stappen voor het opzetten van je webshop. In dit blog schreven we al over de voorbereiding die nodig is voordat je gaat beginnen.  In dit blog gaan we er dieper op in, waar voldoet dan een goede webshop aan en hoe weet je eigenlijk hoe je webshop presteert?

Dit blog is onderdeel van de challenge ‘Webshop Weekly’! Meedoen? Schrijf je in! 

Een webshop is niets anders dan een website waarop jij je producten en diensten aanprijst. Om een goede webshop te maken heb je in ieder geval een huisstijl en een conversiegerichte website en de daarbij behorende tools nodig. Maar voordat je start met het maken van je website begin je met het ontwikkelen van een huisstijl.

Ontwerp een huisstijl en een logo

Een huisstijl en logo doet veel met de herkenbaarheid van je bedrijf en is onderdeel van je identiteit. Een huisstijl zorgt voor een bepaalde uitstraling. Als virtual assistent heb je bijvoorbeeld een andere uitstraling nodig dan als makelaar.

Onder een huisstijl vallen logo’s, kleuren, maar ook lettertypes en fotografie. In het huisstijlhandboek van Yourhosting staat bijvoorbeeld precies omschreven wanneer we welke kleuren en lettertypes mogen gebruiken. Zo’n huisstijl kan zo uitgebreid of beknopt als je zelf wilt.

Ga je aan de slag met je huisstijl, volg dan dit stappenplan:

  1. Wie ben je?
    Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om stil te staan bij wat een huisstijl moet uitdragen, we noemden het al eerder, de identiteit. Wie wil je zijn voor je klanten? Vind je betrouwbaarheid of klantvriendelijk belangrijk? Neem het mee! Schrijf dit in steekwoorden op.
  2. Wie is je doelgroep?
    Bepaal wie je doelgroep is. Maak je handgemaakte damesfietsen, dan is je doelgroep heel anders dan voor bijvoorbeeld een schilder.
  3. Maak een moodboard
    Struin het internet af, bekijk andere websites voor inspiratie en maak een moodboard, bijvoorbeeld op Pinterest. Hierdoor maak je de ideeën die je hebt visueel.
  4. Bepaal het kleurgebruik
    Heb je weleens gehoord van kleurenpsychologie? Kleur is meer dan alleen een visuele weergave van je huisstijl. Het kan ook echt emoties beïnvloeden. Zo staat blauw voor betrouwbaarheid en roze voor vrouwelijkheid. Kies je kleuren dan ook aan de hand van de eerste stap: wie ben je, wat wil je uitstralen? Het is niet voor niets dat merken als Bol.com en CoolBlue een blauwe kleur hebben gekozen. 😉
  5. Kies een lettertype
    Er zijn heel veel lettertypes beschikbaar waar je uit kunt kiezen. Je kunt ook een lettertype ontwikkelen zoals Coca Cola dat bijvoorbeeld heeft gedaan. Probeer een lettertype te zoeken dat past bij je onderneming. Een sierlijk lettertype past beter bij een nagelsalon, een strak lettertype beter bij een zakelijke webshop. Heb je een lettertype gekozen? Probeer het dan eerst goed uit in een voorbeeldtekstje en bepaal of dat het beste lettertype is voor jouw huisstijl.
  6. Maak het logo
    Het logo is het eerste wat je klanten zien. Gebruik dan ook dezelfde typografie en kleuren die je ook op je website wilt gebruiken. Een logo kan bestaan uit steekwoorden, maar ook uit een grafisch element. Ook bij je logo is het belangrijk dat deze past bij wie je wilt zijn.

Ben je zelf niet zo creatief? Dan is het verstandig een bureau in te schakelen. Schrijf een goede briefing, maar geef ook je doelgroep en je overige wensen door. Een andere optie is Canva, waar je supermakkelijk zelf een logo maakt.

Petra van Petra’s Bloemenshop heeft inmiddels ook een huisstijl ontwikkeld voor haar webshop:

Petra's Bloemenshop Logo

Heb je een huisstijl ontwikkeld? Dan kun je aan de slag met je webshop!

Webshop maken

Heb je al een CMS of sitebuilder gekozen en staat je huisstijl klaar? Ga dan aan de slag met je webshop! De eerste stap in het maken van je webshop is het design. Heb je voor Sitebuilder gekozen, dan zijn er standaard templates beschikbaar. Zo is je webshop extra snel klaar voor livegang. Ook voor WordPress zijn er verschillende thema’s beschikbaar, al dan niet betaald. Let erop dat je thema ook geschikt is voor een e-commerce plugin zoals WooCommerce. In dit blog lees je een aantal van onze aanraders voor WordPress-thema’s. 

Kies ook altijd een thema of template dat geschikt is voor mobiele apparaten, een responsive thema. Een responsive website is een website die zich aanpast aan het apparaat van de bezoeker. Dit zorgt ervoor dat je website altijd goed leesbaar is en dan bijvoorbeeld de knoppen op je pagina of in het menu niet te klein zijn. Laat in het ontwerp van je website ook zeker de huisstijl terugkomen die je in de stap hiervoor hebt bepaald.

Echt aan de slag met de bouw van je website? Volg daarvoor onderstaande handleidingen:

De navigatie van je webshop

Hoe beter een bezoeker zijn of haar weg kan vinden in de webshop, hoe sneller de bezoeker over gaat tot een conversie. Hoe je webshop in elkaar steekt is dus ook heel belangrijk. Houd het zo simpel als kan. Bied niet te veel keuze of te veel pagina’s en zet de juiste pagina’s onder de juiste menu-items. Zo is het logisch dat als je kleding aanbiedt eerst een selectie maakt voor mannen- en vrouwenkleding, en vervolgens per onderdeel verschillende categorieën aanbiedt zoals t-shirts, broeken en schoenen.
Voordat je fanatiek aan de slag gaat met je webshop kan het helpen de structuur van je website in klad op te schrijven. Welke pagina’s wil je maken, welke categorieën heb je nodig, en wil je ook een ‘Over ons’-pagina?

  1. Schijf eerst op welke pagina’s je wilt hebben, los van de producten die je aanbiedt. Dit zijn pagina’s zoals een blog, een ‘Over ons’-pagina, de algemene voorwaarden, veelgestelde vragen of een contactformulier.
  2. Schrijf dan alle productcategorieën op en hang daar de subcategorieën ook onder. Voor broeken heb je bijvoorbeeld de subcategorieën spijkerbroeken en pantalons.
  3. Bedenk de volgorde in het menu. Het is gebruikelijk dat je in het menu eerst begint met het productaanbod en daarna de algemene pagina’s zoals de contactpagina. Link vanuit het menu ook naar de meest belangrijke categorieën. Vanuit deze pagina’s kun je weer doorlinken naar pagina’s die minder belangrijk zijn.
    Veelvoorkomende pagina’s bij een webshop zijn:

    • Productpagina’s
    • Categoriepagina’s
    • Bestelomgeving met een winkelmandje, bestelomgeving en bedank pagina
    • Contactinformatie/klantenservice
    • Over ons

Verder kun je het zo uitgebreid of eenvoudig maken als dat je zelf wilt. Volgende week vertellen we je meer hoe je dan het beste de content kunt maken voor je webshop. En in de volgende blog? Daar lees je meer over hoe je een conversiegerichte webshop maakt!

Meer weten over een webshop maken?

Of lees de blogs in de Webshop Weekly Serie:

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *