Social media is niet alleen een goed medium om jouw webshop onder de aandacht te brengen bij je doelgroep, bijvoorbeeld via advertenties. Je kunt via verschillende social-media-kanalen jouw producten ook direct verkopen. Hoe je social media effectief inzet voor jouw webshop, lees je in dit blog.
We gaan het in dit blog hebben over:
Misschien heb je al een heleboel ideeën voor de Facebook-pagina van jouw webshop, maar we doen eerst een stapje terug: zit jouw doelgroep wel op Facebook? Veel jongeren gebruiken liever Instagram of TikTok en doen niets met Facebook. Zonde als jij dan al je pijlen op Facebook richt terwijl je doelgroep jongeren is.
Er zijn verschillende onderzoeken over doelgroepen en welke social media zij gebruiken. Maar vraag ook rond aan mensen die je kent en die binnen de doelgroep vallen. Het kan namelijk zo zijn dat je doelgroep bijvoorbeeld vooral op LinkedIn zit volgens onderzoeken, maar dat ze hun webshopaankopen grotendeels via Instagram doen.
Een goede social-media-strategie helpt je om regelmatig te blijven posten en ook consistent te blijven in wat je post. Dat is belangrijk, want je geeft je doelgroep reden om jou te volgen. Een bedrijf dat één keer per week post blijft niet top-of-mind bij de doelgroep en is minder zichtbaar in de tijdlijn dan een bedrijf dat dagelijks post.
Wat helpt om regelmatig te blijven posten en relevant te zijn voor je doelgroep is door thema’s te bedenken voor jouw social-media-kanalen. Je kunt er zelfs voor kiezen om voor elk kanaal een andere strategie te gebruiken. Denk aan Bol.com, zij gebruiken Instagram voor hun “Je bekeek dit: … Ook interessant: …”-posts. Op Twitter zijn ze meer van de woordgrappen.
Naast relevantie helpen thema’s ook om consistent te blijven. Het is vaak makkelijker en minder stressvol om in één keer twintig posts te bedenken omdat je je aan een thema houdt, dan dat je de druk voelt om vandaag wat te posten omdat het alweer een week geleden is.
Om op te vallen tussen de vele berichten die jouw doelgroep dagelijks ziet, is het belangrijk dat je herkenbaar bent. Dit kun je makkelijk doen door steeds een soortgelijk design voor je posts te gebruiken. Zet je logo in de afbeelding en gebruik telkens hetzelfde filter bijvoorbeeld.
Een hulpmiddel waarmee je de mooiste posts maakt voor jouw social-media-kanalen is Canva. Met Canva ontwerp je – zelfs als je geen design-skills hebt – de mooiste templates. En op elk gewenst formaat, zo hebben ze templates voor Instagram Stories, Facebook posts en nog veel meer.
Nog een middel dat je helpt om consistent te blijven: een contentkalender. Hoe je deze inricht is helemaal afhankelijk van wat je zelf wil. Wij gebruiken bijvoorbeeld een Excel-sheet dat we zelf gemaakt hebben, maar je kunt het ook bijvoorbeeld bijhouden in programma’s als Coosto of Later (voor Instagram).
Je plant in je contentkalender je posts in zodat je alvast vooruit kunt werken en zeker weet dat je een x-aantal keren per week iets posts. Daarnaast is een contentkalender handig voor inhakers. Inhakers zijn dagen waar je aandacht kunt schenken door erop in te haken. Denk aan Vaderdag, de eerste dag van de zomer of Capslock-dag.
Het kan veel uitmaken hoe laat je jouw posts online zet voor de betrokkenheid van het bericht. Zet je bijvoorbeeld om 6:00 uur ’s ochtends iets online, dan zullen er veel mensen nog niet wakker zijn en valt jouw post weg. In 2020 zijn dit de beste tijden om te posten volgens Coosto:
Beste tijd om te posten? 21:00 uur.
Beste dag om te posten? Woensdag.
Tijd waarop je de meeste interactie krijgt? 17:00 uur.
Beste tijd om te posten? 15:00 uur.
Beste dag om te posten? Woensdag.
Tijd waarop je de meeste interactie krijgt? 18:00 uur.
Beste tijd om te posten? 13:00 uur.
Dag met de meeste interactie? Donderdag.
Tijd waarop je de meeste interactie krijgt? 9:00 uur.
Je kunt bij de meeste social-media-kanalen ook zelf in de gaten houden wanneer jouw volgers het meest actief zijn. Hiervoor heb je bij Instagram en Facebook een bedrijfsaccount nodig. Let er wel op dat je vrij veel volgers moet hebben (honderden) om echt een representatief beeld te hebben. Houd bij minder volgers de bovenstaande data aan.
Veel mensen zijn gevoelig voor de reviews van anderen. Naast dat je deze op je webshop zelf zet, is het ook goed om de reviews te communiceren via social media. Je creëert een behoefte bij de klant om het product ook te proberen, of je geeft een klant die overwoog om het product te kopen het laatste zetje in de rug.
Als je op Instagram actief bent, dan kun je ook stories (verhalen) delen van mensen die jouw product gebruiken of er enthousiast over zijn.
Naast het promoten van je webshop op social media, kun je veel kanalen ook inzetten om je producten direct te verkopen. Ik neem de populairste met je door.
Op Instagram kun je via ‘product tagging’ jouw producten direct verkopen, zonder dat je doelgroep de app verlaat. Als Petra van Petra’s Bloemenshop bijvoorbeeld een foto plaatst van een eetkamer met een bos bloemen op de tafel, dan kan ze de bos bloemen taggen. Zodra er iemand op haar foto tikt, verschijnt de prijs en soort bloemen in beeld en kan diegene de bloemen direct afrekenen.
Ook op Facebook kun je jouw producten verkopen. Door advertenties in te zetten met jouw producten, kunnen klanten direct het product bestellen via je webshop.
Maak een bedrijfsaccount voor Pinterest en verkoop ook via dit social medium. Maak mooie foto’s van jouw producten om op te vallen tussen alle andere foto’s en voeg een link toe aan de post waar men het product kan bestellen. Als veel mensen je post op hun bord pinnen, zien hun volgers de post ook en creëer je een soort olievlek-effect.
Naast social media, heb je ook nog websites als Amazon en eBay waar je jouw producten kunt verkopen.
Ben je nog maar net begonnen met je social-media-kanaal of lukt het nog niet echt om veel verkeer naar je webshop te krijgen? Door middel van advertenties bereik jij ook mensen die jou niet volgen. Via de Facebook Businessmanager zet je advertenties voor zowel Facebook als Instagram in. Je hebt hier een Business-account voor nodig. Adverteren doe je (in het kort) als volgt:
Voor zowel je social-media-pagina’s als je advertenties wil je de statistieken goed in de gaten houden, want je kunt hier veel waardevolle informatie uithalen. Bijvoorbeeld hoe laat je doelgroep jouw posts het snelst liket of de demografische gegevens van je volgers. Zo weet je hoe laat je het beste je berichten kunt plaatsen en of je de doelgroep bereikt die je wil bereiken. En ook bij de advertenties kun je zien welke veel clicks opleveren.
Nu weet je hoe je jouw social-media-strategie opzet, social media gebruikt voor het verkopen van producten en hoe je advertenties maakt. Allemaal middelen om jouw webshop te promoten en conversies binnen te halen.
Dit blog is onderdeel van de Webshop Weekly. Een challenge waarbij we je uitdagen om een webshop te maken en je onderweg tips geven over hoe je dit doet. Wil je meedoen aan de Webshop Weekly? Schrijf je dan nu in: https://info.yourhosting.nl/webshop-weekly
Wil je een overzicht van alle stappen tijdens de Webshop Weekly? Bekijk dan de ‘Webshop maken’-pagina.
Alle blogs in de Webshop Weekly Serie:
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.