- 18 mei 2020

Webshop Weekly: inzicht in je administratie via je CMS

Als de orders eenmaal binnenstromen bij je webshop, dan komt de administratie van je webshop om de hoek kijken. Erg belangrijk, want zo weet je precies wat je omzet is en hoeveel winst je maakt. En dat niet alleen, je hebt inzicht in het koopgedrag van je klanten en bijvoorbeeld de hoeveelheid retouren of omruilingen. Waardevolle informatie voor jou als ondernemer.

Je kunt de administratie van je webshop op verschillende manieren bijhouden. Er zijn bijvoorbeeld apps die je hierbij helpen, maar wist je dat het ook vaak via je CMS (= webshopbuilder) kan? Zo heb jij alles voor jouw webshop op één plek. Wij leggen je uit hoe je via MijnWebsite Winkel of WordPress WooCommerce je administratie bijhoudt.

Gemakkelijk je administratie op orde in MijnWebsite Winkel

Net als dat MijnWebsite Winkel het gemakkelijk maakt op je webshop te bouwen, is het minstens zo makkelijk om in het CMS je administratie bij te houden. Hoe? Daar heeft MijnWebsite Winkel een paar handige features voor.

BTW berekenen en verwerken

Bij het MijnWebsite Winkel Professional pakket kun je met E-Store BTW laten berekenen voor je klanten volgens de landelijke en regionale fiscale regelgeving. Daarnaast kun je de optie inschakelen om het BTW-nummer bij de kassa te vragen zodat deze op de factuur voor de klant komt te staan.

Facturen maken in MijnWebsite Winkel

Moeilijk doen in een Word-document dat telkens verspringt? Verleden tijd! MijnWebsite Winkel heeft de lay-out van je factuur al helemaal klaar staan. Je kunt er zelf nog een logo opplakken en klaar! Heb je liever wel de controle over hoe jouw factuur eruitziet? Vanaf het MijnWebsite Winkel Plus pakket kun je zelf je factuur naar wens personaliseren.

Kies als je factuur klaar is of je wil dat klanten deze al kunnen printen bij de bedankpagina en of ze de factuur ook nog per mail krijgen.

Handige apps

MijnWebsite Winkel heeft integraties met betaalde apps als Xero en TaxJar om jouw administratie nog beter op orde te krijgen. Xero is een accounting-app waarin je inzicht hebt in de sales en financiën van je webshop. TaxJar berekent automatisch je belastingaangifte zodat je dit niet langer zelf hoeft te doen. Dit bespaart je een boel tijd bij je omzetbelasting.

Administratie bijhouden in WordPress WooCommerce

Zoals je van WordPress WooCommerce gewend bent, zijn er veel mogelijkheden om de administratie van je webshop bij te houden in WordPress WooCommerce door de vele plugins.

Standaardmogelijkheden

Standaard is er wel een format voor facturen in WordPress WooCommerce, maar een nadeel is dat je elke factuur handmatig moet versturen. Als je veel bestellingen hebt, is dit een hele dagtaak. Daarom raad ik je aan om één van de plug-ins te gebruiken.

Plugin: WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips

Met deze plugin ontwerp je zelf jouw factuur en bepaal je naar wie deze wel of niet verstuurd wordt per mail. De gratis variant van de plugin biedt veel mogelijkheden, maar er is ook een premium-variant beschikbaar met nog meer opties.

Plugin: Yuki

Yuki is een accountant-software waarbij je heel duidelijk inzicht krijgt in jouw boekhouding. Je ziet precies wat je inkomsten zijn en voegt gemakkelijk facturen toe via Google Drive, Dropbox of maak een foto met de Yuki-app. Daarnaast kun je makkelijk met je accountant communiceren door bijvoorbeeld opmerkingen toe te voegen aan je factuur.

Je hebt de mogelijkheid bij Yuki om een accountant aan je te laten koppelen zodat deze het grootste gedeelte van de administratie overneemt en jij meer tijd hebt voor je webshop zelf. Voor Yuki betaal je wel geld, afhankelijk van de faciliteiten die je wilt.

Met jouw CMS houd je dus gemakkelijk jouw administratie op orde. Wil je meer weten over hoe je ervoor zorgt dat het proces met je leveranciers, bestellingen en voorraadbeheer ook vlekkeloos verloopt? Daar lees je meer over in het algemene administratie blog.

Dit blog is onderdeel van de Webshop Weekly, een challenge waarin we jou uitdagen om een webshop te maken. Schrijf je in en wij houden je wekelijks op de hoogte of ga direct naar onze ‘Webshop Weekly’-pagina voor alle informatie tot nu toe. Lees ook de blogs:

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *